Na hlavný obsah

Zelenskyj: Ukrajina by mohla prepustiť ruských zajatcov výmenou za koridor v Mariupole

Tvrdí, že Kyjev nedostal návrh dohody od Rusov.

Zelenskyj: Ukrajina by mohla prepustiť ruských zajatcov výmenou za koridor v Mariupole
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu (20. 4.) povedal, že je pripravený prepustiť ruských vojnových zajatcov výmenou za bezpečný odchod civilistov a ukrajinských vojakov z obliehaného prístavného mesta Mariupol.

Informovala o tom stanica Sky News. Dodala, že v juhoukrajinskom Mariupole je podľa všetkého stále približne 100 000 ľudí.

Ukrajinský prezident dodal, že situácia v Mariupole sa čoraz viac zhoršuje. Stovky zranených tam nemajú prístup k lekárskej starostlivosti.

Zároveň uviedol, že v tamojšom metalurgickom komplexe Azovstal by sa stále malo schovávať približne 1 000 civilistov. Taktiež aj poslední z ukrajinských obrancov tohto mesta.

Návrh od Rusov vraj nedostali

Zelenskyj tiež povedal, že Kyjev dosiaľ nedostal údajný návrh dohody s podmienkami na ukončenie vojny. Ten mu malo podľa vyjadrenia Kremľa zaslať Rusko.

„Ukrajinskej strane sme odovzdali náš návrh, ktorý je formulovaný jasne a podrobne,“ povedal predtým hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Neuviedol podrobnosti o obsahu tohto návrhu.

Zdôraznil, že dokument nestanovuje lehotu, v rámci ktorej by mal Kyjev reagovať na ponuku. Zároveň naznačil, že Moskva je nespokojná s doterajším tempom mierových rokovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet