Na hlavný obsah

Turecko nepodporí rozšírenie NATO o Švédsko a Fínsko, tvrdí Erdogan

Krajiny oznámili zámer vstúpiť do Aliancie.

Turecko nepodporí rozšírenie NATO o Švédsko a Fínsko, tvrdí Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecko neschváli rozšírenie Severoatlantickej aliancie (NATO) o Švédsko a Fínsko. V pondelok (16. 5.) to podľa agentúry Reuters uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Podľa neho diplomati z oboch škandinávskych krajín ani nemajú jazdiť do Turecka vyjednávať o zámeroch svojich vlád. Štokholm a Helsinki v pondelok oznámili úmysel vyslať svojich zástupcov rokovať s Ankarou.

Švédsko Erdogan označil za inkubátor teroristov. „Ohľadom rozšírenia NATO neustúpime tým, ktorí zaviedli sankcie proti Turecku,“ povedal na tlačovej konferencii turecký prezident.

Turecké médiá v pondelok informovali, že Štokholm a Helsinki nevydali do Turecka 33 ľudí, ktorí podľa tureckých úradov sú členmi Strany kurdských pracujúcich (PKK) či priaznivcami klerika Fethullaha Gülena. PKK Ankara označuje za teroristickú organizáciu a Gülenových priaznivcov viní z osnovania neúspešného vojenského puču v roku 2016.

V nedeľu šéf NATO Jens Stoltenberg vyjadril názor, že Ankara rozšírenie Aliancie nezablokuje. Prijatie nových krajín do aliancie totiž musia schváliť všetci súčasní členovia.

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu v nedeľu (15. 5.) uviedol, že Ankara žiada od oboch škandinávskych krajín bezpečnostné záruky. Chce, aby Helsinki a Štokholm prestali podporovať organizácie, ktoré Ankara považuje za teroristické, a aby zrušili obmedzenia vývozu do Turecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet