Na hlavný obsah

Premiér pre BBC: Ak Putinovi dovolíme zlomiť našu jednotu, bude to takpovediac koniec EÚ

Kyjev nepožiadal o stíhačky MiG-29, tvrdí.

Členské štáty Európskej únie (EÚ) musia byť odvážne a jednotné v otázke platieb za dodávky ruského plynu v eurách. Povedal to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) v rozhovore pre britskú verejnoprávnu stanicu BBC. Zverejnil ho v nedeľu (1. 5.) na facebooku.

Premiér uznal, že prípadné odstrihnutie od ruského plynu môže spôsobiť na Slovensku viaceré problémy. „Na druhej strane však musíme byť odvážni a musíme podporovať Ukrajinu,“ povedal Heger v relácii BBC Newsnight.

Pripomenul, že Slovensko súhlasí s postojom Európskej komisie a bude za ruský plyn platiť v eurách.

V súvislosti s postojom Maďarska, ktoré je ruským dodávateľom ochotné platiť v rubľoch, Heger opäť zdôraznil dôležitosť jednoty. „Ak (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi dovolíme zlomiť našu jednotu a nebude fungovať solidarita, bude to takpovediac koniec EÚ, čo nemôžeme dovoliť,“ povedal.

Na otázku moderátorky, či Slovensko pošle na Ukrajinu ďalšie zbrane vrátane stíhacích lietadiel MiG-29 Heger odpovedal, že Kyjev o tieto stíhačky zatiaľ nepožiadal.

SR je však veľmi ochotná poskytnúť Ukrajine ďalšiu pomoc, uviedol premiér. Dodal, že vláda schválila ďalší balík pomoci, ktorého súčasťou je aj munícia. Pripomenul tiež systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý slovenská armáda nedávno darovala Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko