Na hlavný obsah

Pristúpili sme na Ruskom navrhnutú schému platieb za plyn, znie z Maďarska

Krajina sa dlhodobo stavia proti zákazu dovozu surovín z Ruska.

Pristúpili sme na Ruskom navrhnutú schému platieb za plyn, znie z Maďarska
Ilustračná snímka - kompresorová stanica plynovodu. Foto: TASR

Maďarsko pristúpilo na platobné podmienky Moskvy pre odber ruského plynu. Potvrdil to americkej televízii CNN minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Maďarsko podľa neho nemá alternatívne možnosti, ako si zabezpečiť energetické zdroje alebo trasy, ktoré by krajine umožnili v najbližších rokoch ukončiť dovoz z Ruska.

Szijjártó už skôr uvádzal, že jeho krajina nepodporí žiadnu podobu európskych sankcií, ktorá by sa týkala ruskej ropy a plynu.

„Z Ruska pochádza 85 percent našich dodávok plynu a 65 percent našich dodávok ropy. Prečo? Lebo to určuje infraštruktúra. Nie je to zábava, my sme si túto situáciu nevybrali,“ poznamenal Szijjártó.

Od ruskej invázie na Ukrajinu krajiny Európskej únie v niekoľkých etapách sprísnili svoje sankcie proti Moskve. Teraz diskutujú o zákaze dovozu energetických surovín.

Maďarsko patrí medzi tých niekoľko štátov Únie, ktoré sa stavajú proti podobnému kroku. Hlavne pre podobu vlastnej energetiky a ekonomiky.

Systém platieb

Ruský prezident Vladimir Putin po začiatku bojov a ostrej západnej reakcii na ruskú agresiu oznámil, že odberatelia z „nie priateľských krajín“ budú za ruský plyn musieť platiť v rubľoch.

Európske krajiny a tamojšie plynárenské firmy to odmietli s tým, že by zmena platobnej metódy bola porušením uzavretých kontraktov. Ruská strana, pre ktorú dodávky plynu do krajín EÚ znamenajú výrazné príjmy, potom vypracovala a zákazníkom ponúkla nový systém platieb.

V rámci tejto platobnej schémy si odberatelia surovín musia v banke Gazprombank, nad ktorou má kontrolu Kremeľ, otvoriť dva bankové účty – devízový a rubľový. Odberatelia za energie platia v dolároch alebo v eurách, Gazprombank potom prevedie sumu na rubľový účet.

Agentúra Bloomberg, ktorá sa odvolala na zdroj blízky Gazprombank, v stredu (27. 4.) napísala, že takéto účty si už otvorilo desať európskych odberateľov ruského plynu a štyria z nich takýmto spôsobom zaplatili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika