Na hlavný obsah

Ruská loď s ukrajinským obilím priplávala do Sýrie, píše CNN

Môže viezť desiatky tisíc ton.

Ruská loď s ukrajinským obilím priplávala do Sýrie, píše CNN
Na ilustračnej snímke zvyšky rakety, ktorá pristála v poli. Foto: ČTK/AP

Nové satelitné zábery ukazujú, že ruská nákladná loď plná obilia, údajne ukradnutého z ukrajinských fariem, priplávala do sýrskeho prístavného mesta Lázikíja na pobreží Stredozemného mora. Je to už druhá takáto dodávka za posledné štyri týždne. V nedeľu (29. 5.) o tom informoval portál americkej televízie CNN.

Nové zábery poskytnuté americkou spoločnosťou Maxar Technologies zachytávajú loď Matros Pozynich v prístave Lázikíja 27. mája. Tú navrhli špeciálne na sypaný náklad.

Je to jedna z troch lodí, na ktoré po začatí ruskej invázie na Ukrajine nakladajú obilie v prístave Sevastopol na Krymskom polostrove. Naposledy ju videli v Sevastopole 19. mája. Následne ju sledovali, ako sa plaví cez prieliv Bospor a na juh popri pobreží Turecka. Odhaduje sa, že loď môže viezť približne 30 000 ton obilia.

Na sesterskú loď plavidla Matros Pozynich takisto v Sevastopole posledné dva týždne nakladali zrno.

CNN už predtým informovala, že konvoje kamiónov odvážali obilie z fariem a síl južnej Ukrajiny na Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Ukrajinské úrady v priebehu tohto mesiaca odhadli, že ruské sily v okupovaných oblastiach zhabali vyše 400 000 ton obilia.

Krádeže obilia ohrozujú tohtoročnú úrodu na Ukrajine, ktorá je jednou z najdôležitejších krajín produkujúcich obilie na svete.

Pre Rusko je obilie atraktívnym druhom tovaru, pretože cena pšenice sa na svetových trhoch pohybuje okolo 400 dolárov za tonu. Tento rok sa prudko zvýšila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet