Na hlavný obsah

SaS nebude vetovať daň z ropy, ak sa zníži DPH na palivá

Tá by mala klesnúť z 20 na 8 percent.

SaS nebude vetovať daň z ropy, ak sa zníži DPH na palivá
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Koaličná SaS nebude vetovať daň z ropy, ak sa zníži DPH na palivá. Liberáli už predložili svoju požiadavku ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO).

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

DPH na palivá by mala klesnúť na osem percent

Podľa nich by mala DPH na palivá klesnúť na osem percent, čím by sa znížili ceny na čerpacích staniciach. Minister financií tento návrh prepočítava. Ďalšie kolo rokovaní sa očakáva na nadchádzajúcej koaličnej rade.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) je pripravený hľadať kompromis, no pripomína, že štát potrebuje vyriešiť súčasnú situáciu – teda pomôcť čím skôr rodinám a nájsť peniaze na financovanie protiinflačného balíka.

Z chystaného mimoriadneho zdanenia Slovnaftu, zaplatiť nižšiu DPH na benzín a naftu. SaS svojim koaličným partnerom odkazuje, že ak sa stotožnia s ich návrhom, neuplatnia si právo veta.

Naopak, strana umožní, aby koalícia v parlamente schválila zdanenie slovenskej rafinérie. Slovnaft by tak platil 30 percent z rozdielu medzi lacnejšou ruskou ropou Urals a drahšou ropou typu Brent.

Šeliga: rokovania sú na dobrej ceste

SaS prikladá k svojmu návrhu na nižšiu DPH aj konkrétne čísla. Znížiť by sa mala z dvadsať na osem percent.

„Čo štát získa od Slovnaftu na ropnej dani, to by ľudia získali od štátu znížením DPH,“ hovorí šéf finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

Nižšia DPH na palivá by podľa liberálov platila maximálne do roku 2024. Dovtedy plánuje minister financií vyberať od Slovnaftu daň z ropy. SaS je pripravená rokovať aj o kratšom trvaní, a to v prípade, ak by sa ekonomická situácia zlepšila a inflácia poľavila.

„Obe tieto dane by sa dali na kratšie obdobie a predĺžili by sa alebo zrušili podľa trhového vývoja,“ dodal Viskupič.

SaS už svoj návrh predostrela na koaličnej rade. V pondelok (23. 4.) sa očakáva pokračovanie debát. Podľa Juraja Šeligu zo strany Za ľudí sú však rokovania medzi SaS a OĽANO na dobrej ceste.

„Ak to dobre dopadne, tak to ocenia všetci ľudia, že budeme mať nižšie ceny pohonných hmôt,“ povedal.

Premiér hovorí o hľadaní kompromisu

Sám premiér je ochotný hľadať kompromis. „Som ochotný rozprávať sa o akomkoľvek návrhu. Pamätajme však na to, že potrebujeme vyriešiť situáciu, čo máme pred sebou,“ zdôraznil.

Napriek tomu tvrdí, že ak sa koalícia nedohodne, OĽANO bude rešpektovať veto SaS. Inými slovami – platia záruky, ktoré dalo hnutie pri otázke zdanenia Slovnaftu svojmu koaličnému partnerovi.

„Táto dohoda, samozrejme, platí,“ potvrdil Heger.

Premiér však opäť citoval z Programového vyhlásenia vlády. Štyri strany síce hovoria o záväzku znižovať zdanenie práce, no zároveň aj o zvyšovaní zdanenia spotreby, majetku a tzv. negatívnych externalít.

Heger je preto presvedčený, že SaS si v otázke daní nemôže len tak kresliť červené čiary.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál