Na hlavný obsah

SaS vyzvala poslancov, aby neprelamovali veto prezidentky k protiinflačnému balíku

Hovorí o jeho zlom nastavení.

SaS vyzvala poslancov, aby neprelamovali veto prezidentky k protiinflačnému balíku
Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík (vpravo) a v popredí predseda BSK Juraj Droba. Foto: TASR

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) odkázala svojim koaličným partnerom z OĽANO a Sme rodina, aby si dobre rozmysleli, ako budú hlasovať pri prelamovaní veta prezidentky Zuzany Čaputovej k protiinflačnému balíku. Vyzvala ich, aby ho v utorok (21. 6.) na schôdzi NR SR neprelamovali.

„Balík v rozsahu 1,2 miliardy spraví obrovskú dieru do už beztak deravých verejných financií,“ uviedol v pondelok (20. 6.) šéf SaS Richard Sulík. Balík opakovane označil za znásilňovanie verejných financií. Konkretizoval, že časti balíka sú zle nastavené a daňový bonus dostanú aj deti bohatých rodičov.

„Nevykonateľné sú aj voľnočasové poukazy, sú zle napísané,“ dodal. Pripomenul, že pre tento balík prídu samosprávy o 550 miliónov eur. V konečnom dôsledku tak podľa neho balík uškodí obciam a mestám. Budú tiež chýbať finančné prostriedky na platy učiteľov či zdravotníkov.

Predseda Bratislavského kraja Juraj Droba (SaS) tiež hovorí o masívnom zásahu do financií a pozastavení rekonštrukcií škôl či predškolských zariadení. „Budú sa tiež musieť navýšiť poplatky pre klientov zariadení sociálnych služieb,“ dodal s tým, že sa tak ohrozia najzasiahnutejšie skupiny obyvateľov. „Tým istým rodinám vyberáme zo zadného vrecka tie isté peniaze,“ dodal.

Primátor Nitry Marek Hattas (SaS) tvrdí, že balíček zastaví plánované investície miest a obcí, ktorým sa zvyšujú výdavky. „V roku 2021 sme dávali na energie 1,8 milióna eur. Tento rok sme to navýšili na 4 milióny eur,“ uviedol príklad s tým, že zrejme nepôjde o končenú sumu.

Všetci traja spomenutí členovia liberálov tiež kritizovali, že návrh prešiel s podporou „fašistov“. Sulík dodal, že SaS sa naďalej nebude zúčastňovať na koaličných radách, pošle na ne však svojho zástupcu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko