Na hlavný obsah

Smer rokoval s opozičnými stranami, referendovú otázku predstaví čoskoro

Chce pád vlády a predčasné voľby.

Smer rokoval s opozičnými stranami, referendovú otázku predstaví čoskoro
Na snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR

Opozičný Smer-SD v piatok(10. 6.) oficiálne predstaví petičný hárok s otázkou a začne zber podpisov k avizovanému referendu. Jeho cieľom má byť podľa lídra strany Roberta Fica „pád vlády a zmena ústavy, ktorá umožní, aby sa dalo konať referendum o predčasných parlamentných voľbách“. Expremiér to uviedol v stredu (8. 6.).

„Cieľom je, aby bol výsledkom referenda pád vlády a predčasné voľby najneskôr v roku 2023. Podpisy chceme vyzbierať do 31. júla,“ ozrejmil Fico. Referendovú otázku podľa neho spoja so žiadosťou, aby prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila referendum k 29. októbru – teda ku dňu, kedy sa budú konať aj spojené komunálne voľby.

Smer už rokoval o referende s inou opozičnou stranou Hlas-SD a rovnako aj mimoparlamentnou SNS a hnutím Republika. „Čakajú nás ďalšie rokovania so stranami, s ktorými chceme hovoriť. S odbormi, protifašistickými bojovníkmi a Jednotou dôchodcov SR,“ doplnil šéf sociálnych demokratov.

Podľa Fica bude mať každá zo spomenutých strán svoj tím a miesta na zber podpisov. „Ak pôjdeme do toho ako balík opozičných strán, tak to zvládneme. Opozícia sa musí dávať dohromady,“ pomyslel si.

Návrh na odvolávanie Sulíka

Fico tiež zopakoval, že vo štvrtok (8. 6.) podá Smer návrh aj s odôvodnením na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Dodal, že pod návrh vyzbieral už viac ako 30 potrebných podpisov. Predpokladá, že schôdza k odvolávaniu Sulíka by mohla byť v utorok 14. júna.

Minister nesie podľa Fica „najväčšiu mieru zodpovednosti“ za podmienky ropného embarga, o ktorých Slovensko rokovalo v Bruseli v rámci šiesteho balíka sankcií proti Rusku. Vinu pripisoval aj premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) a ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi (nom. SaS).

„Heger vyrokoval podmienky, ktoré sú devastačné pre Slovensko. To, čo spáchali Korčok, Sulík a Heger, je niečo, čo sa inak ako ekonomická vlastizrada poškodenie záujmov občanov SR nazvať nedá,“ vyhlásil. Odvolávanie Hegera však podľa neho nemá zmysel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko