Na hlavný obsah

Navaľnyj založil vo väzení odborovú organizáciu, je v nej zatiaľ sám

Viedlo ho k tomu údajné vykorisťovanie ruských väzňov.

Navaľnyj založil vo väzení odborovú organizáciu, je v nej zatiaľ sám
Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj počas videoprenosu v súdnej sieni v Moskve 24. mája 2022. Foto: TASR/AP

Väznený ruský opozičný politik a kritik Kremľa Alexej Navaľnyj založil v trestaneckej kolónii odborovú organizáciu. S odvolaním sa na štvrtkové (11. 8.) oznámenia Navaľného na twitteri o tom informovala agentúra DPA.

„Ahoj, tu je Navaľnyj, vedúci a zakladateľ odborového zväzu Promzona, združujúceho občanov zamestnaných vo väzenskom systéme,“ uviedol Navaľnyj, respektíve jeho tím na sociálnej sieti. V kolónii si odpykáva deväťročný trest za podvod a pohŕdanie súdom.

V ďalších príspevkoch vysvetlil, že k založeniu odborov ho viedlo vykorisťovanie približne 600 000 ľudí v ruských väzniciach.

Vedenie považovalo žiadosť za vtip

Chce zastupovať aj záujmy dozorcov, ak to bude potrebné. „Prečo nie? Som robotníkom v kolónii – krajčír. A ostatní odsúdení sú tiež robotníkmi. A dozorcovia sú tiež zamestnancami kolónie. Čo sa týka pracovných práv, nelíšime sa. Môžeme vytvoriť hnutie na ich ochranu,“ napísal.

Vedenie kolónie najprv oficiálnu žiadosť o zriadenie odborovej organizácie podľa jeho slov považovalo za vtip, neskôr ju označilo za „nelegálnu“.

Navaľnyj napísal, že založenie odborov je niečo, „za čo by vás vo väzení normálne ľahko mohli zabiť“. V minulosti práve on povzbudzoval iných, aby odbory zakladali. Najnovší krok preto cítil ako svoju povinnosť, „hoci je to na najnebezpečnejšom mieste, kde sú štrajky, neposlušnosť či zhromaždenia explicitne zakázané“.

Za štrajk vo väzení hrozí podľa Navaľného mučenie. Jeho spoluväzňov založenie odborov znepokojilo ešte viac než väzenské úrady.

Organizácia jediného muža

„Vždy, keď o tom hovorím, moji spoluväzni – vrahovia – smutne povedia: Alexej, prestaň s tým, prosím. Kvôli tebe nás odtiaľto nikdy nepustia a celé sa to zle skončí,“ napísal.

Odborová organizácia je tak „organizáciou jediného muža“, čo mu nezabúdajú spoluväzni alebo dozorcovia pripomínať.

Jeho aktivita však už viedla ku konkrétnemu zlepšeniu. Stolíky, na ktorých doteraz sedávali pracujúci väzni, im vymenili za stoličky s operadlami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet