Na hlavný obsah

Grendel: Predčasnými voľbami sa vrátime k neprávnemu štátu

O fungovaní menšinovej vlády nechcel špekulovať.

Grendel: Predčasnými voľbami sa vrátime k neprávnemu štátu
Foto: Kombo snímka RTVS

Podpredseda NR SR Gábora Grendela (OĽANO) neodpovedal na to, či Igor Matovič (OĽANO) odstúpi z postu ministra financií. „V politike som sa naučil, že neviete, čo sa udeje o hodinu, nieto ešte o deň, dva, tri či mesiac. Treba si počkať, kým sa tá kríza uzavrie,“ uviedol v diskusii Sobotné dialógy.

Na otázku, čo by robil na mieste šéfa rezortu financií, odpovedal, že by o tom určite nehovoril verejne a v médiách. „Treba si to vydiskutovať doma,“ vysvetlil Grendel.

Požiadavky hnutia OĽANO na stranu SaS nie sú podľa Grendela v rozpore s ústavou. Myslí si, že ak by neboli koaličné vzťahy také, aké v súčasnosti sú, poslanci SaS by s väčšinou z nich súhlasila.

Pripomenul, že v koalícii existuje zatiaľ dohoda na tom, že septembrovú parlamentnú schôdzu otvoria. Urobia tak najmä preto, lebo na jej programe je hlasovanie o prijatí Fínska a Švédska do NATO.

Postu ministra spravodlivosti by sa Grendel potešil

Najhorším riešením koaličnej krízy sú podľa neho predčasné voľby. Uviedol, že je proti skráteniu volebného obdobia súčasnej koalície. „Znamenalo by to návrat k neprávnemu štátu,“ povedal.

Ak by aj predčasné voľby v parlamente schválili, konali by sa najskôr na jar budúceho roka. Dovtedy niektorí koaliční poslanci pripúšťajú možnosť menšinovej vlády.

Grendel neodpovedal, ako by dokázala takáto menšinová vláda fungovať, keď aj on sám je proti spolupráci s extrémistami. „Nechcem špekulovať, čo a ako bude. Počkajme, ako sa kríza skončí a uvidíme,“ povedal.

Kto obsadí ministerstvá po odchode SaS, nie je stále dohodnuté. Grendel nepovedal, či si ministerstvo spravodlivosti ponechá OĽANO. „Ak by sa to skončilo odchodom ministrov SaS, môže to byť veľmi príjemné prekvapenie,“ povedal v súvislosti s možným obsadením ministerstva spravodlivosti.

Hlas je ochotný podporiť návrhy zákonov z koalície

Podľa podpredsedu strany Hlas-SD Erika Tomáša sú, naopak, jediným a najčistejším riešením predčasné voľby. „Každá vláda mala svoje problémy a chyby. Spoločnosť teraz vidí, že žiadna vláda nebola a ani nebude horšia ako táto,“ dodal Tomáš.

Pokračovanie súčasnej vlády ako menšinovej si nevie predstaviť. V takom prípade by strana Hlas vyzvala premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby nechal hlasovať o vyslovení dôvery vláde. „Potom sa uvidí, akú má podporu v parlamente,“ dodal.

Priznal, že strana Hlas-SD je ochotná podporiť návrhy zákonov z koalície, pri ktorých budú vidieť, že majú pomôcť ľuďom. „Pokiaľ budú mať návrhy hlavu a pätu, tak na tom politikárčiť nebudeme,“ povedal Tomáš. Zároveň dodal, že tomu bude musieť predchádzať dohoda na predčasných voľbách.

Kríza otravuje spoločnosť

Obaja priznali, že spoločnosť koaličné „škriepky“ otravujú. Jediné čo podľa Tomáša ľudia vidia, sú hádky, a to ich hnevá. „Kríza otravuje spoločnosť, ľudí a verejný priestor, aj mňa samého to hnevá,“ priznal Grendel s tým, že koaličná kríza zakrýva ostatné kroky, ktoré vláda za posledné dva mesiace spravila.

Spomenul napríklad príchod automobilky Volvo na východné Slovensko či výstavbu nových nemocníc v Martine a Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko