Na hlavný obsah

Vládnutie v menšine je možnosť pre OĽANO. Je však otázne, či to bude realitou

Najbližšie rokovanie môže byť kľúčové.

Vládnutie v menšine je možnosť pre OĽANO. Je však otázne, či to bude realitou
Predseda hnutia OĽANO a minister financií Igor Matovič. Foto: TASR

OĽANO sa pripravuje na vládnutie v menšine. Úzke stranícke vedenie už rieši otázku, kto nastúpi na uvoľnené miesta po ministroch za SaS.

V zákulisí sa skloňujú rôzne mená, no žiadne z nich kompetentní nepotvrdzujú. Liberáli sa chystajú podať demisiu presne o týždeň, ak dovtedy Igor Matovič neopustí kabinet.

Medzitým majú strany pôvodnej koalície absolvovať ďalšie kolo vyjednávaní a hľadať cestu von z politickej krízy. Richard Sulík (SaS) už tomu veľkú šancu nedáva – najmä, keď líder OĽANO odcestoval na dovolenku.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Ponúkajú sa isté možnosti

Ak politická kríza vygraduje, podporu môže OĽANO hľadať buď u nezaradených poslancov – ako sú odídenci z klubu ĽSNS či sociálnych demokratov – čo však najsilnejšie koaličné hnutie odmieta.

Ďalšou možnosťou sú samotní liberáli. Člen predsedníctva Jaroslav Naď (OĽANO) je presvedčený, že SaS by mala podporovať veci z vládneho programu, ktorý spoluvytvárala a v parlamente opakovane schválila.

„Signály, ktoré vysielajú kolegovia z SaS, sú protichodné. Na jednej strane počúvame, že budú tvrdou opozíciou, že budú robiť obštrukcie, na druhej strane, že nie, že to nie je pravda. Budú hlasovať za dobré veci, tak som zvedavý, ako to bude vyzerať,“ hovorí Naď.

OĽANO rieši aj otázku potenciálnych náhradníkov za ministrov SaS. Mená nikto z kompetentných nateraz nehovorí a nepotvrdzuje.

Demisia Sulíka

Premiér medzitým zvoláva strany pôvodnej koalície na ďalšie kolo vyjednávaní. No Sulík nepredpokladá, že sa niekam posunú, keďže Matovič, ktorý odcestoval na dovolenku, sa z vlády odísť nechystá.

„Na základe všetkých signálov, ktoré vnímame, sa toto nestane, tak 31. augusta, čiže budúcu stredu, po vláde pôjdem podať demisiu,“ avizuje Sulík.

Na piatkové (26. 8.) rokovania napriek tomu jeho strana príde. Premiér opakuje, že robí všetko pre to, aby sa pôvodná štvorkoalícia udržala. Z postoja SaS, že sa vyjednávania zrejme nikam nepohnú, je sklamaný.

„Tie slová vyjadrujú jeho postoj, čo ma o to viac mrzí,“ nechal sa počuť premiér SR Eduard Heger.

Napriek neoblomnej pozícii oboch rozhádaných strán netreba zabúdať na samotnú osobu Matoviča. Práve líder strany, kto krízy spôsobuje, ale aj ukončuje. Matovič preto stále môže prekvapiť.

„Do O 5 minút dvanásť príde Matovič práve z pozície „ja sa obetujem za vaše hriechy, ja vám všetkým odpúšťam, že ma nemáte radi“. Možno zaspieva podobne ako Vladimír Mečiar Neublížil som a odíde z pozície ministra,“ vysvetľuje politológ Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč.

Straník OĽANO Naď tomu nedáva veľkú šancu a nepredpokladá, že by Igor Matovič – tak ako pred rokom – odstúpil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko