Na hlavný obsah

Na pamiatku zosnulej kráľovnej zriadili virtuálnu kondolenčnú knihu

Pred bratislavským Prezidentským palácom sú vlajky stiahnuté na pol žrde.

Na pamiatku zosnulej kráľovnej zriadili virtuálnu kondolenčnú knihu
Na fotografii britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Na oficiálnej webovej stránke britskej kráľovskej rodiny sa zriadila virtuálna kondolenčná kniha na pamiatku zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Informuje o tom britská stanice BBC.

Ľudia z celého sveta smútiaci za britskou panovníčkou môžu navštíviť webovú stránku kráľovskej rodiny www.royal.uk a zanechať odkaz vo virtuálnej kondolenčnej knihe.

Na webe sa uvádza, že vybrané odkazy sa neskôr odovzdajú členom kráľovskej rodiny, pričom niektoré sa môžu tiež uložiť v kráľovskom archíve, aby sa zachovali pre budúce generácie.

Oficiálny web kráľovskej rodiny, na ktorom sa zverejňujú najnovšie informácie o britskej panovníckej rodine, sa okrem toho aktualizoval a ako nového monarchu už uvádza kráľa Karola III. Jeho manželka Camilla je na webe označená ako kráľovná manželka, všíma si BBC.

Vlajky pred Prezidentským palácom na pol žrde

V súvislosti s úmrtím britskej panovníčky v piatok (9. 9.) stiahnu vlajky pred Prezidentským palácom na pol žrde. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Na pol žrde stiahnuté vlajky pred Prezidentským palácom v súvislosti s úmrtím britskej kráľovnej Alžbety II.
Na pol žrde stiahnuté vlajky pred Prezidentským palácom v súvislosti s úmrtím britskej kráľovnej Alžbety II.Foto: TASR

Ako priblížil, má ísť o vyjadrenie úcty a solidarity s obyvateľmi Spojeného kráľovstva a štátov Commonwealthu.

Salvy na počesť kráľovnej

Vo všetkých štyroch historických krajinách tvoriacich Spojené kráľovstvo, ako aj v zámorských oblastiach Británie vypálili v piatok (9. 9.) o 13.00 h salvy na pamiatku zosnulej britskej panovníčky.

Celkovo vypálili 96 sálv. Každá z nich symbolizuje jeden rok života kráľovnej, informovala agentúra AFP. Jednotlivé salvy vypaľovali v desaťsekundových intervaloch.

Salvy vypaľovali z Hyde Parku príslušníkmi Kráľovského jazdeckého delostrelectva, z londýnskeho Toweru príslušníkmi Ctihodnej delostreleckej roty, ako aj z Edinburského hradu v Škótsku, z Hillsboroughského zámku v Severnom Írsku, z Cardiffského hradu vo Walese a tiež z Normanských ostrovov a Gibraltáru.

Po celom Spojenom kráľovstve sa tiež v piatok napoludnie miestneho času rozozvučali zvony. Ozývali sa na Westminsterskom opátstve, Katedrále svätého Pavla či na hrade Windsor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet