Na hlavný obsah

Pohreb kráľovnej Alžbety II. by sa mal konať 10 dní po jej úmrtí

Jej rakvu v piatok prevezú do Buckinghamského paláca.

Pohreb kráľovnej Alžbety II. by sa mal konať 10 dní po jej úmrtí
Ľudia sa zhromažďujú pred Buckinghamským palácom po oznámení smrti kráľovnej Alžbety II. Foto: TASR/AP

Britský Buckinghamský palác má vypracovaný presný harmonogram krokov po úmrtí kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok (8. 9.) veku 96 rokov.

Vláda

Ako prvá sa o kráľovnej smrti podľa protokolu dozvedela predsedníčka vlády Liz Trussová, ktorej zamestnanec kráľovskej rodiny oznámil heslo „London Bridge is down“. Tá následne telefonicky uvedomila vládu.

Ministerstvo zahraničia oznámilo smutnú správu pätnástim vládam Spoločenstva, na čele ktorých kráľovná doteraz stála, ako aj zvyšným krajinám Spoločenstva, kde kráľovná zostávala symbolickým predstaviteľom.

Britský parlament a tiež zákonodarné zbory v Škótsku, Walese a Severnom Írsku teraz podľa protokolu odložia svoje rokovania. Premiérku by ešte dnes mala čakať prvá audiencia s novým kráľom Karolom III.

Mediálna politika

Informácie o úmrtí kráľovnej poskytli moderným i tradičným spôsobom. Ako prvá ju podľa protokolu dostala – a následne vydala vo forme bleskovej správy – britská tlačová agentúra Press Association.

Potom palác posielal tlačovú správu médiám a pravidelné vysielanie prerušili informácie o úmrtí panovníčky. Súčasne na bráne Buckinghamského paláca vyvesili oficiálne oznámenie, kráľovský personál bude nosiť čiernu pásku. Pre politikov a vládnych zamestnancov bude platiť zákaz používania sociálnych sietí, ich príspevky bude musieť schváliť šéf vládnej komunikácie.

Oficiálna internetová stránka kráľovskej rodiny je čierna a bude na nej len informácia o úmrtí panovníčky. Vládne stránky budú tiež upozorňovať na jej smrť a nebudú zverejňovať novinky, ktoré nie sú naliehavé.

Smútiaci dav

Očakáva sa, že Londýn by sa mohol vôbec prvýkrát v histórii úplne „zaplniť“ trúchliacimi Britmi. Očakávajú sa stovky tisíc ľudí, a tieto davy by mohli úplne ochromiť prevádzku mesta, predovšetkým dopravu. Vzhľadom na skutočnosť, že väčšina Britov si ani nepamätá iného panovníka, sa nedá úplne presne odhadnúť veľkosť davu.

Smútočné symboly, kostolné zvony, salvy z diel

Štátne vlajky v Londýne a po celom kráľovstve na vládnych a verejných budovách i na kostoloch sa spustia na pol žrde. V Londýne, Edinburghu, Belfaste a Cardiffe vypália oficiálne salvy z diel. Na londýnskych kostoloch sa tiež rozozvučia zvony. Celý národ vstúpi do obdobia smútku pred kráľovským pohrebom.

Pohreb

Kráľovská rodina oznámi plány na pohreb, ktorý by sa mal konať desať dní po Alžbetinom úmrtí.

Na druhý deň po kráľovnej smrti, v piatok 9. 9., sa jej rakva vráti do Buckinghamského paláca. Kráľovná zomrela na škótskom zámku Balmoral. Rakvu dopravia na stanicu St. Pancras, kde ju budú čakať členovia vlády.

Piaty deň po kráľovninom úmrtí pôjde procesia s jej rakvou z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva, kde bude vystavená tri dni. Verejnosti bude katedrála prístupná 23 hodín denne. Vláda sa zatiaľ pripraví na štátny pohreb. Ten sa odohrá desiaty deň dopoludnia vo Westminsterskom opátstve.

Desiaty deň vyhlásia štátny smútok a napoludnie dve minúty ticha.

Ďalšia smútočná ceremónia sa uskutoční v kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor a kráľovnú pochovajú v bočnej kaplnke kráľa Juraja VI.

Nový kráľ

Princ Charles sa stal kráľom bezprostredne po úmrtí panovníčky. Oficiálne ho vyhlásia za nového kráľa prvý deň po kráľovnej smrti vo Svätojakubskom paláci. Premiér a členovia vlády sa s ním stretnú ešte v ten istý deň.

V súlade s tradíciou sa zhromaždia všetci členovia parlamentu, aby potvrdili oddanosť novému panovníkovi. Nový kráľ po smrti panovníčky prehovorí k národu. Tretí deň od úmrtia panovníčky sa vydá na cestu po Spojenom kráľovstve, v niekoľkých nasledujúcich dňoch navštívi Škótsko, Severné Írsko a Wales. Jeho korunovácia však bude až po období smútku, teda niekoľko mesiacov po pohrebe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet