Na hlavný obsah

Na Slovensku chýbajú stovky pediatrov

Množstvo lekárov je už v súčasnosti v dôchodkovom veku.

Na Slovensku chýbajú stovky pediatrov
Na snímke zdravotná prehliadka dieťaťa. Foto: TASR

Slovensku chýbajú stovky pediatrov. Najhoršie sú na tom regióny južného Slovenska, ale aj niektoré okresy Žilinského, Bratislavského, Košického a Prešovského kraja. Priemerný vek je príliš vysoký, množstvo lekárov je už v súčasnosti v dôchodkovom veku.

Náročnosť práce všeobecných lekárov pre deti a dorast spočíva aj v rozmanitosti. Ich rukami prechádzajú rôzni pacienti. Od 400-gramových predčasne narodených detí po 26-ročných dospelých. Preto sú pediatri ťažko nahraditeľní.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Pediater by mal mať v ideálnom prípade približne 1 100 pacientov, niektorí ich však majú aj 2 000. Sú nerovnomerne rozložení. Priemerný vek lekárov je totiž 62 rokov, tí v dôchodkovom veku majú menej pacientov.

Chýba vyše 220 pediatrov

Podľa hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre primárnu pediatriu Eleny Prokopovej chýba celá jedna generácia. „Za posledných desať až pätnásť rokov prišlo do systému prijímaných pediatrov veľmi málo lekárov,“ vysvetlila.

Podľa dát rezortu zdravotníctva v systéme chýba vyše 220 pediatrov. Hrozí však, že ďalší odídu. „Keby všetci pediatri v dôchodkovom veku odišli, tak by o svojich lekárov prišlo viac ako 580 000 detských pacientov,“ skonštatovala.

Najviac ohrozené sú okresy Púchov, Námestovo, Veľký Krtíš, či Rimavská Sobota. Situáciu zlepšujú aj samosprávne kraje. Majú však obmedzené kompetencie.

„Snažíme sa oslovovať mladých budúcich lekárov, a to už v čase, keď nastupujú na pediatrické oddelenia na špecializačnú prípravu,“ informuje riaditeľka odboru zdravotníctva v Žilinskom samosprávnom kraji a predsedníčka zdravotníckej sekcie v združení samosprávnych krajov SK8 Silvia Pekarčíková.

Nejde o nový problém

Problém nie je nový. Najvyšší kontrolný úrad na chýbajúcich pediatrov upozorňoval už v roku 2020. Počet pediatrických ambulancií klesá od roku 2009.

Rezort zdravotníctva chce problém vyriešiť aj reformou primárnej zdravotnej starostlivosti o deti a dorast, ktorá je však stále iba v príprave. Zamýšľanými krokmi má byť presun kompetencií na sestru či posilnenie jej roly, a taktiež adresné poskytovanie nových príspevkov.

„Od druhého polroka 2022 môžu všeobecní lekári aj pediatri požiadať o nenávratný príspevok na zriadenia ambulantnej praxe vo výške 60 000 eur,“ uviedol rezort zdravotníctva. Ďalej tvrdí, že o nenávratný príspevok na zriadenie ambulancie žiadajú zatiaľ desiatky lekárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál