Na hlavný obsah

Pád komunistického režimu priniesol slobodu a demokraciu, tvrdia ministri

Podľa opozičnej strany SaS je slovenská demokracia stále krehká.

Pád komunistického režimu priniesol slobodu a demokraciu, tvrdia ministri
Archívna snímka - Nežná revolúcia zo 17. novembra 1989. Foto: archív TASR

Pád komunistického totalitného režimu priniesol slobodu a demokraciu, ale aj šancu na lepší život. Zhodujú sa na tom viacerí slovenskí ministri v súvislosti so štvrtkovým (17. 11.) Dňom boja za slobodu a demokraciu.

Podľa ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera patrí 17. november k najvýznamnejším dňom v našich moderných dejinách.

„Za to, že už nežijeme v totalite, vďačíme ľudom, ktorí v roku 1989 s pevným odhodlaním stáli na námestiach po celej krajine. Nežnou revolúciou sa začal náš návrat k hodnotám politického a kultúrneho Západu, kam sme vždy patrili,“ uviedol.

Ľuďom, ktorí sa narodili po roku 1989, treba podľa neho pripomínať, čo naozaj znamenala totalita. „Aby si nenechali demokraciu ukradnúť tými, ktorí to s ňou nemyslia vážne,“ povedal.

Demokracia po celom svete čelí podľa Káčera náročným výzvam. „Olej do ohňa prilievajú škodlivé dezinformácie a propaganda, ktoré útočia na jej samotnú podstatu a ich cieľom je demokracii uškodiť,“ dodal.

Nežná revolúcia a armáda

Boj za slobodu a demokraciu významne ovplyvnil aj Československú ľudovú armádu. „Armáda sa veľmi rýchlo transformovala z útočného a represívneho nástroja totalitného režimu na moderné ozbrojené sily, ktoré chránia štát, občanov a sú aktívnou súčasťou medzinárodných bezpečnostných organizácií,“ priblížil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Dodal, že súčasné ozbrojené sily pokračujú v rozvoji hodnôt a ochrany slobody a demokracie ako jeden z pilierov štátu.

Rezort obrany pripomína, že pred 33 rokmi slovenská spoločnosť nastúpila na cestu, ktorá vyústila v prijatie Slovenska do NATO.

Ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová (Za ľudí) poznamenala, že Nežná revolúcia sa začala v Bratislave už 16. novembra 1989.

„Udalosti tej zimy zásadne zmenili našu krajinu, spoločnosť, každého z nás. Pád komunistického totalitného režimu nám dal slobodu a demokraciu, šancu na lepší život, ale tiež zodpovednosť. Uniesť slobodu nie je vždy ľahké, ale stojí to za to,“ dodala.

Pri príležitosti sviatku sa minister školstva Ján Horecký cez videohovor spojil so svojím českým náprotivkom, ministrom Vladimírom Balašom.

„Spoločne sme si pripomenuli význam nielen tohto dňa, ale najmä rolu, ktorú zohrali študenti pred 33 rokmi spoločne v Prahe, Bratislave, ale aj naprieč celým vtedajším Československom,“ uviedol na sociálnej sieti.

Horecký sa symbolicky pripojil spred Filozofickej fakulty Univerzity Komenského na Gondovej ulici, Balaš z pražskej Národnej triedy, teda z miest, kde sa pred 33 rokmi písala história.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) prosí všetkých, aby urobili krok dozadu, získali nadhľad a aby si spomenuli, prečo ľudia v roku 1989 štrngali kľúčmi na námestiach.

„Akýkoľvek spomienkový optimizmus na socializmus nie je na mieste. Spomeňme si na nespravodlivo súdených, popravených, na neslobodu, na režimom bitých a zabitých. Nezabúdajme na okupáciu Slovenska Rusmi a nezatvárajme oči, keď sa ruský agresor opäť rozpína u našich ukrajinských susedov,“ uviedla

SaS: Sloboda a demokracia sú stále krehké

Odkaz 17. novembra 1989 je stále živý, a to najmä v kontexte aktuálneho diania na Slovensku, ako aj vo svete. Podľa opozičnej strany SaS sú sloboda a demokracia stále krehké a nemali by sme na to zabúdať.

V boji za slobodu a demokraciu zohrali podľa SaS významnú úlohu študenti, ktorí 16. novembra 1989 pochodovali v Bratislave s cieľom pomenovať najvypuklejšie problémy.

„Chýbala im najmä pravda vo výučbe filozofie, histórie, možnosť hovoriť pravdu, ale aj školská reforma. Aj napriek tomu, že vedeli, že im za ich konanie hrozí postih, boj za slobodu a demokraciu bol pre nich najvyššou hodnotou,“ vysvetlil podpredseda SaS Branislav Gröhling.

„Vďačíme im za to, že žijeme v slobodnom a demokratickom svete, pretože ich odvaha naštartovala pád totality a priviedla nás na svetlú cestu demokracie,“ dodal.

Tá je však podľa jeho slov extrémne krehká, preto si ju musíme strážiť a neustále myslieť na to, že cesta k nej nebola jednoduchá.

„Časy, ktoré sme žili pred novembrom 1989, boli časmi strachu, neslobody, obmedzovania. Nemohli sme cestovať, nemohli sme slobodne prejavovať vlastný názor. Žili sme ako v klietke pod neustálym dohľadom,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Preto podľa nej musí 17. november zostať mementom, aby spoločnosť už nič podobné viac nedovolila.

Upozorňuje na nedemokratických politikov, ktorí sa snažia ohýbať pravdu a históriu. Zároveň zdôrazňuje, že sloboda je najvyššou hodnotou, ktorú ako spoločnosť a ľudstvo máme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko