Na hlavný obsah

Klimatická hrozba sa blíži k bodu, z ktorého niet návratu, tvrdí šéf OSN

Vojna na Ukrajine sa podľa neho v najbližšej dobe neskončí.

Klimatická hrozba sa blíži k bodu, z ktorého niet návratu, tvrdí šéf OSN
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Podľa šéfa Organizácie spojených národov (OSN) Antónia Guterresa sa klimatická hrozba blíži k bodu, z ktorého niet návratu. Podľa neho zmeny, ktoré prinesie, narušia základné podmienky života. Guterres v stredu (18. 1.) na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose uviedol, že svet „flirtuje s klimatickou katastrofou“.

Situáciu, ktorá v súčasnosti panuje vo svete, či už ide o klímu alebo medzinárodné vzťahy, označil za najhoršiu vo svojom živote. Ľudstvo podľa neho spotrebúva oveľa viac zdrojov, ako by malo. Čas, ktorý má na boj proti klimatickým zmenám, navyše nevyužíva správne.

Vedci tvrdia, že vzhľadom na súčasné trendy je veľmi nepravdepodobné, že by planéta do konca storočia dokázala udržať teplotu pod 1,5 stupňa Celzia nad predindustriálnou úrovňou. To by malo dramatické dôsledky pre celý svet. Niektoré z nich môžu byť nezvratné.

Guterres uviedol, že bez ďalších opatrení sa teplota do konca storočia zvýši o 2,8 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím, čo môže pre mnohých ľudí znamenať „rozsudok smrti“.

Na vine sú výrobcovia fosílnych palív

Zo súčasnej situácie obvinil priemysel fosílnych palív. Poukázal na spoločnosť ExxonMobil, ktorá už pred desaťročiami na základe správ svojich vlastných vedcov dobre vedela o nebezpečenstve globálneho otepľovania.

„Minulý týždeň sme sa dozvedeli, že niektorí výrobcovia fosílnych palív si boli v 70. rokoch 20. storočia dobre vedomí toho, že ich kľúčový produkt spáli našu planétu,“ poznamenal. Predstavitelia ropného priemyslu klamali o dôsledkoch svojho konania, a preto musia niesť zodpovednosť, dodal.

Guterres v Davose vyzval spoločnosti, aby predložili skutočne dôveryhodné plány na dosiahnutie klimatickej neutrality do konca roka.

Vojna v najbližšej dobe neskončí

Šéf OSN dodal, že vojna na Ukrajine sa v najbližšej dobe neskončí. V súčasnosti nevidí šancu na seriózne mierové rokovania medzi oboma stranami.

Ruská invázia na Ukrajinu, ktorá porušuje Chartu OSN, vytvorila situáciu, z ktorej bude ťažké nájsť východisko, povedal. „Je vždy veľmi ťažké vyriešiť spory o minulosti,“ poznamenal s odkazom na rozdielne historické interpretácie oboch strán, ako aj rozdielne predstavy o tom, „kto je dnes Ukrajinec a kto Rus“.

„Riešenie musí byť založené na medzinárodnom práve a rešpektovaní územnej celistvosti,“ zdôraznil. Zároveň však poznamenal, že v súčasnosti na to nevidí podmienky.

„V najbližšej budúcnosti nevidím koniec tejto vojny,“ odpovedal na otázku, či si myslí, že konflikt, ktorý Rusko vyvolalo vo februári minulého roka, sa skončí tento rok.

Dokonca aj studená vojna bola podľa neho jednoduchšia, pretože oba bloky proti sebe bojovali podľa pomerne jasných pravidiel. V súčasnosti je podľa neho konfrontácia nebezpečnejšia, pretože existuje menej mechanizmov na zabezpečenie toho, aby sa nevymkla spod kontroly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet