Na hlavný obsah

Scholz v Davose deklaroval podporu Ukrajine

O tankoch však nehovoril. Jeho váhanie v tejto veci kritizoval Zelenskyj.

Scholz v Davose deklaroval podporu Ukrajine
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzdvihol v stredu (18. 1.) vo švajčiarskom Davose finančnú aj vojenskú podporu, akú Ukrajine preukazuje Nemecko aj iné krajiny. Zároveň dodal, že Berlín bude „v podpore Ukrajiny pokračovať tak dlho, ako to bude treba“, citovala ho agentúra AP.

Vo svojom prejave na zasadnutí Svetového ekonomického fóra v Davose poukázal na snahy Berlína a ďalších krajín na spustenie dlhodobého procesu obnovy Ukrajiny. Zároveň však dodal, že na to, aby sa „vojna skončila, musí zlyhať ruská agresia“.

Nemecký kancelár ďalej vymenoval časť vojenskej pomoci, ktorú sa Berlín rozhodol poskytnúť Ukrajine, vrátane systémov protivzdušnej obrany a najnovšie aj obrnených transportérov, ktorých dodávka podľa jeho slov znamená „zásadný obrat v zahraničnej a bezpečnostnej politike Nemecka“.

Tanky Leopard 2

Nič nové však Scholz v Davose neprisľúbil, všíma si AP. Nemecko pritom čelí narastajúcemu tlaku, aby Ukrajine dodalo tanky Leopard 2 či prípadne aspoň povolilo spojencom v NATO dodávať Kyjevu tieto tanky nemeckej výroby z ich vlastných zásob.

Na otázku novinárov ohľadom prípadnej zásielky tankov Scholz podľa AP len zopakoval, že Nemecko je hneď po USA a Británii jedným z popredných dodávateľov vojenskej pomoci Ukrajine.

Nemecký spolkový kancelár je však údajne pripravený povoliť za istých podmienok dodávku nemeckých tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra DPA a webová stránka denníka Süddeutsche Zeitung.

V utorkovom telefonáte s americkým prezidentom Joeom Bidenom podľa informácií zmienených médií uviedol, že Nemecko by mohlo tanky dodať, ak USA Ukrajine poskytnú svoje tanky Abrams. Biden to však počas rozhovoru zjavne nepotvrdil.

Nemecký týždenník Bild s odvolaním sa na zdroje z prostredia nemeckej vlády taktiež oznámil, že Scholz dodávku tankov Leopard 2 umožní, keď to schvália aj ďalšie členské krajiny NATO. Úrad kancelára sa k záležitosti v stredu večer odmietol vyjadriť.

Kritika Zelenského

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval váhanie Nemecka ohľadne dodávok moderných tankov Leopard Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. „Sú časy, v ktorých netreba váhať, keď sa netreba porovnávať s inými,“ povedal.

Zelenskyj zároveň zopakoval, že Ukrajina chce opätovne získať Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. „Naším cieľom je oslobodiť všetky naše územia. Krym je naša zem, naše teritórium, naše more a naše hory. Dajte nám svoje zbrane, a získame našu zem späť,“ dodal.

S podmienkou nemeckého kancelára, že Nemecko by mohlo tanky dodať, ak USA Ukrajine poskytnú svoje tanky Abrams, ukrajinský prezident nesúhlasí. „Nemyslím si, že je to tá správna stratégia,“ podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet