Na hlavný obsah

Ukrajinský analytik pre RTVS: Ukrajina dostane všetko. Otázne je, koľko životov to ešte bude stáť

Petro Oleščuk vyzdvihol úspechy ukrajinskej diplomacie.

Ukrajinský analytik pre RTVS: Ukrajina dostane všetko. Otázne je, koľko životov to ešte bude stáť
Americký raketový systém HIMARS. Foto: U.S. Air Force/Zuma Press/Profimedia

Vojna na Ukrajine je aktuálne v prelomovej fáze. Prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému sa podarilo presvedčiť spojencov, aby Kyjevu dodali potrebné zbrane a vojenskú techniku. No stále nevieme, kedy ich Ukrajina dostane. Povedal to v rozhovore s redaktorkou Rádiožurnálu Kristínou Chrenkovou Petro Oleščuk, expert z analytického centra Objednaja Ukrajina. Rozhovor odvysielalo Rádio Slovensko v mimoriadnej relácii pri príležitosti prvého výročia vojny na Ukrajine

Dodávky zbraní zo západu považuje odborník za kľúčovú otázku, pretože kým Rusko má výhodu v obrovských ľudských zdrojoch, Ukrajina môže vojnu vyhrať len ak bude mať prevahu v najmodernejších zbraniach.

„Ciele, ktoré si Rusko stanovilo, boli obsadiť Ukrajinu a nasadiť tam bábkovú vládu, ktorá by podpísala dohodu o vzniku akéhosi nového Sovietskeho zväzu. Tieto ciele sa Moskve naplniť nepodarí. Rusko navyše Ukrajinu po geopolitickej stránke už stratilo. Naopak, Ukrajina sa sama stala dôležitým a významným geopolitickým hráčom pre celý svet,“ uviedol Oleščuk.

Moskva sa podľa neho neustálymi útokmi a novými vlnami mobilizácie bude snažiť zatiahnuť Kyjev do dlhšieho konfliktu. Oleščuk si myslí, že dnes už nebojujú preto, aby získali Kyjev, ale aby získali náskok, oslabili Ukrajinu, získali nejaké jej časti a udržali si ich a maximálne znehodnotili život v krajine.

„De facto prešli v akýsi teroristický režim, pretože sa snažia strašiť, terorizovať civilistov a demonštrovať vojnové zverstvá, aby prinútili svet a Ukrajinu ku kompromisom,“ dodal Oleščuk.

Celý rozhovor si môžete prečítať nižšie.


Koncom roka sa hovorilo o tom, že Rusko má peniaze na financovanie vojny minimálne do konca tohto roka. Teraz sa však skloňuje, že vojna sa môže ťahať aj celé roky. Ako to vnímate vy?

Myslím si, že jedno i druhé sa nevylučuje. Ich ekonomika sa určite rúca. Sami si ju kazia nielen sankciami, ale aj tým, že verbujú ekonomicky aktívnych ľudí. Navyše, koľko ľudí ešte pre mobilizáciu ušlo z krajiny? Ale ruský režim je pripravený túto cenu zaplatiť. Je jasné, že prešiel do stavu, keď ho nijak extra netrápi, čo bude s Ruskom neskôr.

Preto dnes nevieme, koľko to môže ešte trvať. Ruský národ nemá žiaden vplyv na to, čo sa bude diať a zrejme ani žiaden vplyv mať nechce. V demokratickom štáte by takáto vláda už dávno padla, pretože ničí vlastnú krajinu v záujme vlastných pohnútok.

V Rusku sa to dá, aj keď nevieme, ako dlho. Nevieme totiž, aké majú reálne zdroje, koľko majú techniky, koľko môžu ešte verbovať a kedy už nebudú mať koho povolať do armády.

Neviem teda povedať nejakú prognózu, no Európa by mala chápať, že nech sú ciele Ruska akokoľvek absurdné, Putinov režim sa nevzdá a je úplne jedno, čo ho to bude stáť. Je nereálne dohodnúť sa s Putinom alebo že by sme sa s ním vrátili k nejakému rozumnému stavu a politike.

Ukrajinskí vojaci jazdia na tanku na frontovej línii v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v pondelok 20. februára 2023.
Ukrajinskí vojaci jazdia na tanku na frontovej línii v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v pondelok 20. februára 2023.Foto: TASR/AP

Odborníci hovoria, že Rusko už začalo alebo čoskoro začne s novou ofenzívou. Kedy má ale Ukrajina šancu dobyť územia, ktoré jej de jure patria, keď musí neustále odrážať masívne útoky zo strany Moskvy?

Máme toho celkom dosť prisľúbené, no je očividné, že ukrajinské velenie čaká na to, kedy to všetko príde. Myslím si, že prelom nastal, keď Volodymyr Zelenskyj navštívil Washington, keď sa stretol s Bidenom a vystúpil pred americkým kongresom.

Tento dôležitý diplomatický prelom sa neskôr ešte rozvinul na návšteve v Londýne, Bruseli a vystúpením v europarlamente. Toto všetko sú kroky, ktoré predznačujú novú etapu. Tá by mala kvalitatívne zmeniť podporu zo Západu, aby Ukrajine nechýbali základné veci a mohla na jar naplno bojovať.

Nepochybujem, že ukrajinské vojenské vedenie má podobné plány a aj ich zrealizuje, lebo inú možnosť nemáme.

Práve pri Zelenského prvej zahraničnej ceste od začiatku vojny, sa jeden ukrajinský novinár na tlačovej konferencii spýtal, prečo USA nedajú Ukrajine raketové systémy, ktoré majú dolet aj niekoľko stoviek či tisíc kilometrov. Prečo teda západní spojenci neposkytnú Kyjevu silnejšie zbrane, napríklad také, ktoré by mali možnosť zasiahnuť aj vzdialené ruské mestá?

Každá strana má svoje argumenty. Ukrajina tvrdí, že by jej to pomohlo na predpovedanie útokov zo strany Ruska. Sú tu však aj argumenty proti. Ako sa bude situácia vyvíjať, netušíme. Ukrajinská diplomacia neustále pracuje a nie raz sa jej už podarilo prekonať rôzne bariéry zo strany západných partnerov.

Napríklad, najprv sa hovorilo, že Západ nebude posielať Ukrajine zbrane. Potom, že nepošlú systémy HIMARS, potom že nebudú tanky atď.

Vidíme teda progres a Ukrajina asi nakoniec dostane všetko, čo potrebuje. Otázkou zostáva, kedy sa to stane, ako to predĺži vojnu a koľko ľudských životov to ešte bude stáť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet