Na hlavný obsah

Americký vojenský expert pre RTVS: Ukrajinské víťazstvo môže priniesť iba kombinácia štyroch kľúčových vecí

Vojna podľa neho uviazla v slepej uličke.

Americký vojenský expert pre RTVS: Ukrajinské víťazstvo môže priniesť iba kombinácia štyroch kľúčových vecí
Ukrajinskí vojaci sa pozerajú na mapu v podzemnom veliteľskom centre vo východoukrajinskom meste Bachmut. Foto: TASR/AP

Vojenský analytik Mark Cancian z Centra strategických a medzinárodných štúdií (CSIS) si myslí, že vojna na Ukrajine uviazla v slepej uličke a frontová línia sa veľmi nemení. „Vzhľadom na ohrozenie, akému Ukrajina čelila na začiatku invázie, je toto dobrá situácia pre Kyjev,“ povedal v rozhovore s redaktorom RTVS Martinom Rajcom, ktorý odvysielalo Rádio Slovensko pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie Ukrajiny.

Obe strany sa podľa neho pripravujú na ofenzívy. „Ruská ofenzíva na Donbase sa už začala, aj keď zaostáva za očakávaniami. Ukrajinci čakajúci na nové zbrane a spustia svoju ofenzívu na jar. Uvidíme, čo sa stane a ako sa vojna bude vyvíjať,“ skonštatoval.

Mark Cancian pôsobil tri desaťročia v americkej námornej pechote, kde dosiahol hodnosť dôstojníka a bojoval vo Vietname a v Iraku. Vyštudoval biznis na Harvarde a v minulosti pracoval aj v Pentagóne. Celý rozhovor s ním si môžete prečítať nižšie.


Keď sa pozriete na dodávky amerických zbraní Ukrajine, ktorý zbraňový systém mal najväčší vplyv na bojisku?

Neexistuje jedna zbraň, ktorá zmení vývoj konfliktu, neexistuje žiada zázračná zbraň, ktorá sama prinesie víťazstvo. Ukrajinské víťazstvo môže priniesť iba kombinácia dodávok zbraní a munície, výcviku, schopnosti veliteľov a odolnosť Ukrajincov. Zopár zbraní však malo výrazný vplyv na bojisku, ako sú raketové systémy HIMARS, ktoré dokázali vďaka presným úderom narušiť ruskú logistiku.

V médiách sa venuje veľa priestoru dodávkam zbraní za desiatky miliárd dolárov. Ako dôležitá je však nemateriálna americká pomoc Ukrajine?

Kľúčová pomoc sú informácie, ktoré naša armáda poskytuje Ukrajine. Objavili sa správy, že americká vojenská rozviedka pomáha s vyhľadávaním cieľov v tyle protivníka, ktoré ničia presne navádzanými raketami.

Plný rozsah sa dozvieme až po skončení vojny. Je však jasné, že obe strany sa spájajú cez rýchle komunikačné kanály. Dôležitý je aj výcvik, ktorý poskytujeme. Mnohé jednotky sa skladajú z civilistov a pokročilý výcvik je pre nich dôležitý.

Čo vás na bojisku najviac prekvapilo? Je niečo, čo vojenskí experti odpisovali a ukázalo sa, že to má stále dôležité miesto na modernom bojisku?

Tri veci ma prekvapili. Prvou je delostrelectvo, ktoré disponuje veľkým množstvom nepresnej munície. Ukázalo sa to ako kľúčové pre obranu. Pred vojnou experti tvrdili, že časy tzv. hlúpej munície sa skončili a rozhodne presne navádzaná munícia. Dnes Ukrajina spotrebuje 100-tisíc kusov delostreleckej munície mesačne. To je celoročná produkcia v USA.

Na archívnej snímke ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybných húfnic Caesar francúzskej výroby.
Na archívnej snímke ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybných húfnic Caesar francúzskej výroby.Foto: TASR/AP

Druhá vec, ktorá ma prekvapila, je dôležitosť vojenských zásob. Ukázalo sa, že Západ má problém dopĺňať inventár v skladoch, ktorý putuje na Ukrajinu.

Tretím prekvapením je, že kybernetické útoky v tejto vojne nehrajú takú úlohu, ako sa predpokladalo. Predpovede, ako budú dominovať budúcim vojnám a ako eliminujú vojenské kapacity protivníka, sa nenaplnili.

Čo sa dá očakávať najbližšie mesiace?

Vieme, že obe strany pripravujú ofenzívy. Keď skončia, tak budeme mať lepší prehľad o tom, čo bude nasledovať. Keď Ukrajinci dobyjú späť veľké územia, to bude veľmi povzbudzujúce.

Je nepravdepodobné, že získajú späť všetky územia, lebo Rusko má stále veľkú armádu. Keď však výrazne postúpia, bude to krok smerom k víťazstvu.

Spomenuli ste delostrelectvo. Neexistuje hrozba, že nedostatok delostreleckej munície dodanej Západom ohrozí úspech ukrajinskej ofenzívy?

Dobrá správa je, že Ukrajine nehrozí, že minie všetku delostreleckú muníciu. Musia ňou však šetriť a vyberať si dôležité ciele.

USA už dodávajú Ukrajine iné druhy diel, do ktorých majú dostatok munície. Poslali sme nielen húfnice s rážou 155 milimetrov, ale aj ľahšie húfnice s rážou 105 milimetrov, ktoré sú veľmi mobilné. Používajú ich americkí výsadkári. Tie môžu zaplniť medzery.

Ukrajinský vojak sedí pri munícii na palube poľskej húfnice AHS Krab.
Ukrajinský vojak sedí pri munícii na palube poľskej húfnice AHS Krab.Foto: TASR/AP

Nie sú žiadne pochyby, že Ukrajina by bez americkej pomoci nedokázala Rusku vzdorovať. Neznepokojuje vás, že v americkej politike sa stále častejšie ozývajú hlasy, že stačilo? Jedenásť republikánskych kongresmanov navrhlo zastavenie pomoci Ukrajine. Donald Trump, ktorý sa bude opäť uchádzať o republikánsku nomináciu v prezidentských voľbách. navrhuje to isté.

Dobrou správou je, že podpora Ukrajiny v Kongrese je vysoká v radoch oboch politických strán. Minulý týždeň líder republikánov v senáte Mitch McConnell zavítal na bezpečnostnú konferenciu do Mníchova, čo sa nestáva bežne. Zdôraznil tam, že podpora v radoch republikánov je stále silná.

Zlou správou je, že časti pravice a aj ľavice začínajú spochybňovať pomoc Ukrajine. To sa deje aj v Európe. Nemyslím si však, že pôjde o dominantnú silu v USA v najbližších mesiacoch ak nie rokoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet