Na hlavný obsah

Chodorkovskij pre RTVS: Táto vojna je zločin a Putinov režim má všetky prvky fašizmu

Rusko podľa neho musí prejsť dôkladnou deputinizáciou.

Chodorkovskij pre RTVS: Táto vojna je zločin a Putinov režim má všetky prvky fašizmu
Na archívnej snímke bývalý najbohatší Rus Michail Chodorkovskij. Foto: TASR/AP

Invázia ruských vojsk na Ukrajinu je zločin, Putinov režim má všetky prvky fašizmu a Rusko musí prejsť dôkladnou deputinizáciou. V rozhovore so spravodajcom RTVS v Nemecku Tiborom Macákom to povedal niekdajší najbohatší Rus a jeden z najvýznamnejších oligarchov Jeľcinovej éry Michail Borisovič Chodorkovskij, ktorý si v ruskom väzení odsedel desať rokov.

Bývalý ropný magnát v rozhovore varuje, že Putin sa bude pri moci držať najmä vďaka strachu, ktorý v obyvateľoch Ruska vyvolá. „Putin bude udržiavať vládnutie za pomoci silových štruktúr, aby sa ľudia báli, pretože ľudí predtým roky nikto nebil a nemučil. Dnes špeciálne služby ľudí bijú a ani to neskrývajú,“ uviedol.

Celý rozhovor s prominentným kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina si môžete prečítať nižšie.


Po začiatku ruskej agresie proti Ukrajine ste neskrývali hnev nad brutalitou Putinovho režimu. Ide v prípade invázie o epochálnu zmenu?

Pre mňa osobne Putin absolútne prekročil neprekročiteľnú líniu môjho vzťahu k existujúcej moci. Bol som jeho oponentom 20 rokov, ale keď sa začala táto vojna, stal sa nepriateľom. Nemôžem poprieť, že celá moja rodina je z Ukrajiny. Moja babička je Ukrajinka, môj starý otec bol zo Žitomira.

Neviem pochopiť, ako si mohol niekto dovoliť bombardovať ukrajinské mestá. Nedokážem to pochopiť a ani akceptovať. Sú to jednoducho fašisti. Je to proste tak.

Veľa sa diskutuje o tom, či je táto vojna Putinova alebo ruská vojna. Aká je podľa vás?

Je to jednoznačne Putinova vojna. Putin sa pritom pokúša premeniť ju na vojnu celého ruského národa. Som veľmi smutný z toho, ako v tom niektorí ľudia na Západe, a niekedy dokonca aj na Ukrajine, Putinovi pomáhajú. Dobrovoľne či nedobrovoľne.

Je to Putinova vojna, aj keď ruský národ nevystupuje proti vojne. Ľudia majú strach a musia hovoriť, že podporujú vládu. Tu na Západe už zabudli na to, čo to je strach. Ale pozrite, ľudia nejdú do tejto vojny. Oni sa na nej nechcú zúčastniť, utekajú z krajiny.

Ak si spomeniete na reálnu ľudovú vojnu, ktorá bola počas druhej svetovej vojny, to bola skutočná ľudová vojna. Vtedy zmobilizovali 30 miliónov vojakov. Dnes nedokážu povolať ani 300 000. Preto netreba robiť z Putinovej vojny vojnu ruského národa.

Agresia trvá už rok a rozličné zdroje hovoria, že okruh okolo Putina sa čoraz viac zužuje. Čo myslíte, aká je jeho pozícia?

Putin bude udržiavať vládnutie za pomoci silových štruktúr, aby sa ľudia báli, pretože ľudí predtým roky nikto nebil a nemučil a dnes špeciálne služby ľudí bijú a ani to neskrývajú.

Pokiaľ bude mať k dispozícii silové štruktúry, udrží si vládu, lebo je pripravený strieľať na neozbrojených ľudí.

Na snímke je citát Chodorovského Putin bude udržiavať vládnutie za pomoci silových štruktúr, aby sa ľudia báli, pretože ľudí predtým roky nikto nebil a nemučil a dnes špeciálne služby ľudí bijú a ani to neskrývajú.
    Foto: TASR/AP

Ale v tom momente, keď utrpí vojenskú porážku, a to sa skôr či neskôr stane, keďže on nie je schopný sa zastaviť a zvíťaziť nad celým kontinentom sa ešte nikomu v súčasných dejinách nepodarilo, v tom okamihu v jeho elite nastane rozkol a to bude preňho veľký problém.

V posledných mesiacoch sa čoraz viac hovorí o tandeme Chodorkovskij a bývalý šachový veľmajster Gary Kasparov. Máte vraj plán, ako riadiť Rusko po Putinovi a Moskva sa vraj buď stane vazalom Číny, alebo začne reintegráciu s Európou. Ako vyzerá vaša spolupráca s Garym a v čom spočíva váš plán?

S Garym Kasparovom máme odlišný názor na viaceré otázky. Svorne sa však pozeráme na to, že táto vojna je zločin, že sa musí obnoviť suverenita Ukrajiny nad jeho vlastným územím a Putinov režim musí stratiť moc.

Obaja sa domnievame, že je mimoriadne nebezpečné opäť smerovať Rusko na cestu autoritarizmu. Aby sa to neopakovalo, budeme potrebovať hlbokú federalizáciu a prechod k parlamentnej demokracii.

No a v mnohých iných otázkach máme s Garym odlišný názor, niekedy sa aj hádame, ale na riešenie zásadných, kľúčových problémov máme jednotný názor.

Dnes azda najčastejšia otázka, ktorú si ľudia kladú je, že dokedy bude trvať vojna na Ukrajine. Tak dokedy?

Podľa ruskej skúsenosti, ktorú si môžete zobrať z rusko-japonskej vojny, z prvej svetovej vojny, neúspešné vojny ruská spoločnosť strpela maximálne dva roky. Po dvoch rokoch nastúpila únava. Bohužiaľ, táto situácia je podobná a táto vojna podľa jej trvania bude analogická.

Ako vidíte súčasnú občiansku spoločnosť v Rusku a ako sa zbaviť zločineckého režimu teroristického štátu?

Mám jedného priateľa, volá sa Andrej Pivovarov. Je vo väzení, dostal šesť rokov a nedá sa povedať, že by ho tak skoro prepustili. Stále však dúfam, že sa dostane na slobodu skôr, pretože Putinov režim padne. Inak zostane vo väzení do pádu putinovského režimu.

Iný priateľ, Vladimir Karamurza, je taktiež vo väzení a hrozí mu 20 rokov. V každom prípade, dostane tých 20 rokov, ale zrejme si ich napokon neodsedí.

Alexej Navaľnyj je tiež v base, Ilja Jašin tiež. Desiatky až stovky ľudí sedia vo väzení. Ale my nie sme predsa ilegálni aktéri, zvykli sme si na verejné účinkovanie tak, ako je to svete normálne. Áno, teraz treba prechádzať na ilegálne metódy práce, ale to je debata o inom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet