Na hlavný obsah

Kuciakovci stále čakajú na spravodlivosť: Na výške trestu nezáleží, hlavne, aby vinníkov odsúdili

Stále však verí v spravodlivosť.

Kuciakovci stále čakajú na spravodlivosť: Na výške trestu nezáleží, hlavne, aby vinníkov odsúdili
Na snímke rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka pri jeho hrobe. Foto: RTVS

Pred piatimi rokmi sa v dome vo Veľkej Mači stala udalosť, ktorá otriasla celou krajinou. Verejnosť, ale aj ich najbližší, sa však o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dozvedeli až o niekoľko dní neskôr. S otcom zavraždeného novinára Jozefom Kuciakom sme sa rozprávali o tom, ako si na udalosti spomína, ako vníma dlhotrvajúci proces alebo aj to, či sa v spoločnosti niečo za tých päť rokov zmenilo.

„Ťažko sa mi to hodnotí. V konečnom dôsledku sa toho až tak veľa nezmenilo, okrem nášho života a toho, že sme prišli o syna. Boli pokusy zmeniť niečo k lepšiemu, ale stále to nejako nevychádza. Od začiatku som tvrdil, že to bude dlhá cesta, a to sa len potvrdzuje,“ skonštatoval Jozef Kuciak.

Rana po vražde jeho dieťaťa sa nezahojila a ani sa nikdy nezahojí, tvrdí. „Ale nie je to už také pálčivé. Prvé dva mesiace som bol takmer paralyzovaný. Tá prvotná zlosť ma prešla, v tom je to iné,“ hovorí.

Podľa neho vražda jeho syna do istej miery ovplyvnila slovenskú spoločnosť. „Sú náznaky toho, že ľudia začali byť vnímavejší – niektorým sa otvorili oči. To, čo sme si mysleli, že u nás nie je možné, aby niekoho ako Janka – novinára – zavraždili pre jeho prácu, sa, žiaľbohu, stalo skutočnosťou.“

Pozrite si prvú časť rozhovoru:

Jeho pohľad na politiku vražda veľmi nezmenila. „Ešte ani jeden z politikov nenaplnil sľuby, ktoré sľuboval pred voľbami. To je môj názor, ktorý sa zatiaľ vždy potvrdil,“ skonštatoval. Myslí si však, že je veľa tých, ktorí do politiky vstupujú s vierou, že sa niečo zlepší, že oni budú tí, ktorí niečo zmenia. „Väčšinou ich to však buď zomelie, alebo to vzdajú,“ dodal.

Stále verí v spravodlivosť

Prípad ani po piatich rokoch ešte nie je uzavretý. Jozef Kuciak však hovorí, že stále chce veriť v spravodlivosť. „Stále verím, že tá spravodlivosť sa niekde ukáže.“

Jána a Martinu zavraždili 21. februára. O tom, čo sa stalo sa ich rodičia dozvedeli až o štyri dni neskôr. „Je to vec, ktorá v nás ostane navždy,“ hovorí Jánov otec.

Mladým snúbencom sa vtedy blížil dátum sobáša, a tak celé tri dni mali byť na predmanželskej príprave. „Preto sme neboli ani príliš prekvapení, že sme sa s nimi nevedeli spojiť.“ Neskôr však nervozita narástla. „Začali sme ich bombardovať telefonátmi, volali sme aj Zlatici Kušnírovej,“ spomína. Tá to potom oznámila polícii.

Sestra Jána Kuciaka vtedy išla do Veľkej Mače. „Volala nám, že je to opáskované, že ju tam nepustia, že sa tam stal trestný čin. Rozhodli sme sa, že tam ideme aj my. Po ceste nám volala dcéra, že tam nemáme ísť a máme sa zastaviť na okresnom policajnom oddelení v Trnave. Tam sme sa už dozvedeli, že sa stala vražda, že našli zavraždených dvoch mladých ľudí,“ spomína.

Oslobodzujúci rozsudok ho šokoval

Podozrivých z vraždy zatkli pol roka na to. Kuciakov vrah ex-vojak Miroslav Marček dostal trest odňatia slobody na 25 rokov. Rovnako ako jeho pomocník, Tomáš Szabó.

Podnikateľa Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú, oboch podozrivých z objednania vraždy, súd najprv v septembri 2020 spod obžaloby oslobodil. Najvyšší súd však rozsudok v júni 2021 zrušil.

„Oslobodzujúci rozsudok Kočnera a Zsuzsovej nás šokoval,“ priznal Kuciakov otec. Výšku trestov ostatných odsúdených komentovať nechcel. „To už nie je otázka na mňa, ale na psychológov, ktorí sa vyjadrujú k tomu, či je alebo nie je možná náprava odsúdeného,“ povedal.

Hovorí, že jemu ide skôr o to, aby vinníkov odsúdili, na výške trestu mu nezáleží. „Hlavne, aby sa to už nikdy nestalo, to je všetko, čo chcem,“ zdôraznil.

Dom vo Veľkej Mači zbúrajú

To, že Ján raz bude novinárom, jeho otec nečakal. Skončil osemročné gymnázium, na ktorom zmaturoval so samými jednotkami. Vždy ho bavila matematika a analytika a vyzeralo to, že z neho bude IT-čkár. Išiel do Bratislavy na techniku, ale nebol tam ani jeden celý semester. „Povedal, že ho to tam nebaví,“ spomína jeho otec.

Ján Kuciak potom rok pracoval a prihlásil sa do Nitry na žurnalistiku. Pri nej aj ostal. „Prekvapilo ma, že skončí pri investigatíve. Skôr som si myslel, že sa bude venovať športu, bol aj športovo nadaný,“ hovorí jeho otec.

Pozrite si druhú časť rozhovoru:

Vražda sa stala v dome, kde Ján a Martina bývali. Teraz ho plánujú zbúrať. „Hneď po tomto výročí sa dom zbúra. Väčšina muzeálnych predmetov bude v podzemí. Hore bude trávnatá plocha so stromami, ktorá pôjde šikmo k horizontu. To bude stvárňovať cestu na slobodu alebo cestu do neba, kto si to ako vysvetlí,“ zhrnul otec.

Otec Jána Kuciaka päť rokov po jeho vražde hovorí, že najdôležitejšia je pre neho rodina. „Vždy bola a aj bude, tak nás vychovali. Dôležité je, aby sa niečo konečne zmenilo, aby sme sa o budúcnosť našich detí a vnukov nemuseli obávať,“ uzatvára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko