Na hlavný obsah

Prezidentka úradnícku vládu vymenovať neplánuje

Hovorí, že úradnícka vláda nemá slúžiť na ovplyvňovanie poslancov.

Prezidentka úradnícku vládu vymenovať neplánuje
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Opozícia opäť vyzvala prezidentku, aby vymenovala úradnícku vládu. Myslí si, že tým dosiahne skorší termín predčasných volieb. Zuzana Čaputová to odmietla s tým, že ide o neprimeraný krok.

Po tom ako prezidentka vyzvala poslancov, aby zastavili legislatívnu smršť alebo aby rozhodli o skoršom termíne predčasných volieb, ju opozícia vyzvala, aby vymenovala úradnícku vládu. Ak by to spravila, podľa Igora Matoviča (OĽANO) by to prinieslo predčasné voľby už v júni.

Na tento výrok Igora Matoviča reagoval predseda strany SaS Richard Sulík. Pridal sa k opozičnému Smeru a Hlasu a prezidentke odkázal, že čierneho Petra má teraz v rukách ona. „Tým pádom už voľbám v júni nestojí nič v ceste, stačí menovať úradnícku vládu a potom všetci tu budú hlasovať za voľby v júni,“ podotkol.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Sú to výhovorky a čistý cirkus humberto. Jednoducho dnes, keby sa poslanci SaS rozhodli, že tento marazmus chcú zastaviť, zahlasovať za a mali by sme voľby v júni. SaS a Igor Matovič si len hľadajú odôvodnenie toho, prečo nechcú voľby skôr. Teraz prehodili ten zemiak pani prezidentke,“ uviedol predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Podmieňovanie predčasných volieb v skoršom termíne vymenovaním úradníckej vlády zdôvodňuje Sulík chlapským slovom. Naráža tým na dohodu bývalých koaličných parterov na septembrovom termíne.

Pomohlo by vyhlásenie vlády úradníkov?

Na otázku, či by v prípade vymenovania úradníckej vlády platilo včerajšie slovo, Igor Matovič odpovedal vyhýbavo.

„Ja nebudem pomáhať ľudom, ktorí povalili vládu, teraz vymýšľať stratégiu alebo pomáhať im v stratégii aby sa dopracovali čím skorej k predčasnému termínu. Čierny Peter je na stole pani prezidentky, prípadne na stole Richarda Sulíka, prehadzujú si ich,“ vyjadril sa Matovič

Mimoriadnu schôdzu, na ktorej chcela opozícia pretlačiť júnový termín volieb, poslanci neotvorili ani 17. februára.

„Návrh predsedu parlamentu odložiť rokovanie o našom návrhu, aby sa voľby konali 24. júna, na marcovú schôdzu je ako mŕtvemu kabát. To je o ničom,“ podotkol predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Vyhlásiť voľby je podľa ústavy možné najmenej 110 dní pred ich konaním. Opozícia preto prezidentku opätovne vyzvala, aby úradnícku vládu vyhlásila a zatlačila tak na poslancov.

Úradnícku vládu vymenovať nemieni

Prezidentka Zuzana Čaputová odpovedá, že použiť úradnícku vládu len ako páku na ovplyvňovanie poslancov nemieni.

„V takomto prípade ju používať len ako baranidlo na presviedčanie poslancov o skoršom termíne volieb to považujem za absolútne neprimerané, najmä v tom kontexte, že tu nevnímam záujem na vyslovenie dôvery takejto vláde,“ povedala hlava štátu.

Ďalší návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k skoršiemu termínu predčasných volieb chce strana Smer-SD podať už v pondelok (20. 2.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko