Na hlavný obsah

Prezidentka Zuzana Čaputová bude hostkou v Sobotných dialógoch

V relácii sa bude venovať aj aktuálnej politickej situácii.

Prezidentka Zuzana Čaputová bude hostkou v Sobotných dialógoch
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Hostkou Marty Jančkárovej v Sobotných dialógoch bude prezidentka Zuzana Čaputová. V relácií sa bude venovať aktuálnej politickej situácii, riadeniu štátu a chodu ústavných orgánov do volieb, sociálno-ekonomickej situácii, právnemu štátu a stavu spravodlivosti na Slovensku, ako aj prioritám a výzvam pri výkone funkcie v ďalšom období.

Reláciu si môžete vypočuť v Rádiu Slovensko alebo sledovať vo vysielaní RTVS :24 už túto sobotu (18. 2.) od 12.10 h.

Prezidentka vyzýva na skoršie voľby

Prezidentka v štvrtok (16.2.) uviedla, že súčasná politická situácia je pre Slovensko neúnosná a žiada si tak skorší termín predčasných volieb alebo zastavenie legislatívnej smršte. Aktuálny spôsob spravovania vecí verejných podľa nej ohrozuje ústavné princípy a verejné financie. Dianie v parlamente tak predstavuje skôr chaos. Nerešpektovanie jej výzvy bude podľa nej na škodu celej republiky.

Súčasťou chaosu je podľa Čaputovej aj aktuálna výzva niektorých politických strán na vymenovanie úradníckej vlády. Ako podotkla, až doteraz hovorili, že by úradnícku vládu nikdy v parlamente nepodporili. V piatok (17. 2.) hlava štátu pre médiá povedala, že úradnícku vládu nevymenuje.

Mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR k skoršiemu termínu predčasných volieb presunuli na piatok, pretože plénum vo štvrtok (15. 2.) popoludní nebolo uznášaniaschopné.

Situácia sa opakovala aj v piatok. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) preto návrh na júnový termín predčasných volieb zaradí do programu najbližšej riadnej schôdze, ktorá sa má začať v marci. Predseda Smeru-SD Robert Fico však avizoval, že jeho poslanci podajú ďalší návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k tejto téme tak, aby sa konala budúci týždeň.

Termín júnových volieb je podľa strany SaS v rukách prezidentky. Líder strany Richard Sulík uviedol, že stačí, ak vymenuje úradnícku vládu a prakticky celý parlament, vrátane SaS, odsúhlasí predčasné voľby na jún.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko