Na hlavný obsah

Školy a samosprávy vítajú obnovenie obedov zadarmo. Doriešiť však treba financovanie

Pôvodné zavedenie obedov sa podľa nich rušiť nemalo.

Školy a samosprávy vítajú obnovenie obedov zadarmo. Doriešiť však treba financovanie
Na ilustračnej snímke deti v školskej jedálni. Foto: TASR

Obedy zadarmo sú späť po tom, ako ich odsúhlasil parlament. Pre samosprávy a školy to bude znamenať povinnosť zabezpečiť hladký nástup. Mestá a obce hovoria, že doriešiť treba financovanie.

Školy tento krok vítajú, lebo deti z nízkopríjmových rodín budú môcť opäť chodiť na obedy. Veria, že personál do kuchýň dokážu zabezpečiť. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Juraj Jedinák.

Združenie miest a obcí Slovenská (ZMOS) víta obnovenie obedov zadarmo. Problém však vidí vo financovaní v čase od januára do mája, kedy rozdiel v súvislosti s peniazmi na obedy zadarmo bude doplácať samospráva. A to chce zmeniť.

„Žiadame rezort práce, aby od januára až do mája tieto veci dofinancoval. Aby sme to nemuseli financovať z vlastných peňazí, a to v čase, kedy štát samosprávam dodal 618 miliónov eur,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božík.

Mestá sú na to pripravené

Únia miest Slovenska tvrdí, že mestá sú na obedy zadarmo pripravené. „Zároveň pripomíname, že takýto prístup sme vyžadovali aj pri daňovom bonuse. Ak štát príde s nejakým návrhom, mal by ho aj finančne zabezpečovať z príjmov, ktoré patria štátu, a nie z rozpočtu samospráv, ako je na Slovensku zvykom,“ skonštatovala hovorkyňa Daniela Piršelová.

Niektorí riaditelia škôl budú mať hlavu v smútku, hovorí šéfka Združenia základných škôl a riaditeľka školy na Karloveskej v Bratislave Eva Horníková. Po zrušení obedov zadarmo totiž museli prepustiť časť personálu.

„Verím, že sa nám podarí personál zabezpečiť. Taniere a poháre, ktoré sme zakúpili v období, keď tu už boli obedy zadarmo, zostali na školách. Môžu sa opäť začať využívať,“ dodala Horníková.

Nárast stravníkov skôr v regiónoch

Z pohľadu výživy a stravovania školy tento krok vítajú a podporujú. Opäť Eva Horníková. „V mnohých rodinách sa už teplé večere nevaria. Z pohľadu stravovacích návykov sme tomu naklonení,“ skonštatovala.

Uviedla tiež, že v Bratislave nárast stravníkov nepocítia príliš veľký nárast stravníkov. „Skôr si myslím, že to bude v iných regiónoch Slovenska,“ uzavrela.

Školy aj samosprávy jedným dychom dodávajú, že obedy zadarmo sa rušiť nemali, keď už investovali čas, peniaze a energiu do ich pôvodného zavedenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál