Na hlavný obsah

Ukrajinský politológ pre RTVS: Rusko sa musí rozpadnúť. Inak sa aj ďalšie krajiny môžu obávať o svoju budúcnosť

Vojna zmenila nielen Ukrajinu, ale aj celý svet, myslí si.

Ukrajinský politológ pre RTVS: Rusko sa musí rozpadnúť. Inak sa aj ďalšie krajiny môžu obávať o svoju budúcnosť
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko dobehnú jeho vlastné problémy a možno bude musieť samé z Ukrajiny odísť. V rozhovore redaktorkou Rádiožurnálu Kristínou Chrenkovou to vyhlásil politológ a publicista ukrajinského Inštitútu svetovej politiky Jevgenij Magda. Pri príležitosti prvého výročia vojny na Ukrajine sme ho odvysielali v mimoriadnej relácii v Rádiu Slovensko.

Kyjev podľa ukrajinského experta nezvíťazí, kým nedobyje posledné územie okupované Ruskom a nenastolí svoju územnú celistvosť.

„Pred rokom som si myslel, že ak aj bude vojna, bude iba na Donbase, nie na celom území Ukrajiny,“ uviedol. Pripomenul prognózy západných expertov, ktorí hovorili, že Ukrajinu inváziu Ruska neustojí a prestane de facto existovať.

„Za tento rok Ukrajina naopak dokázala životaschopnosť a úspešnosť v dosahovaní svojich záujmov. Ukrajinci ukázali, že nezávislosť má pre nich veľký význam a že za ňu vedia bojovať aj so zbraňou v ruke,“ skonštatoval v rozhovore, ktorý si v plnom znení môžete prečítať nižšie.


Je reálny scenár, že sa Ukrajine vrátia okupované územia spred ôsmich rokov?

Myslím si, že všetci sa zhodnú na tom, že Ukrajina musí vyhrať. Vláda aj občania robia všetko preto, aby sa to aj podarilo. Navyše, tie zmeny, ku ktorým došlo v uplynulých rokoch, od roku 2014, ukázali, že mali zmysel a bolo správne takto postupovať.

Teda, že bolo potrebné pripravovať armádu, posilňovať našu identitu a postaviť sa Rusku. Preto si myslím, že na jednej strane, nie pre všetkých bola vojna prekvapením, ale na strane druhej, Ukrajina zrejme už nebude rovnaká, aká bola pred vojnou.

O tom nepochybujem. Konflikt zmenil nielen Ukrajinu, ale zmení aj svet, ktorý nás obklopuje. Za mňa osobne poviem, že kedysi som si myslel, že nie je v našich silách, aby sa Rusko rozpadlo. Dnes si však myslím, že je to nevyhnutnosť. Ak sa nerozpadne, tak iné krajiny budú mať mnoho dôvodov, aby sa obávali o svoju budúcnosť.

To znamená, že po vojne sa zmení nielen Ukrajina, ale aj Rusko? Ako bude vyzerať svet po tejto vojne?

Rusko sa podľa mňa rozpadne na desiatky subjektov Ruskej federácie. To je aj jediná cesta, aby sa mohla stať Európa opäť bezpečnou. Ak sa nerozpadne, bude ohrozovať stále ďalšie krajiny a bude sa snažiť pomstiť sa za porážku, ktorú utrpí a ktorú aj teraz trpí na Ukrajine.

Myslím si, že sa čoskoro objaví nejaký nový bezpečnostný systém, na základe dnešného formátu Rammstein, kde sa na pomoc Ukrajine zhodlo viac ako 50 krajín. A to štáty, ktoré sa dnes zamýšľajú nad svojou budúcnosťou aj nad budúcnosťou sveta.

Ukrajinskí vojaci strieľajú americké rakety Javelin.
Ilustračná snímka.Foto: TASR/AP

Táto vojna je veľkým testom pre všetkých, pretože jej rozsah nedovoľuje ani jednému štátu, ktorý čosi vo svete znamená, zostať nestranným. Jej dosah je taký veľký, že sa nepodarí nikomu túto vojnu ignorovať.

Ruské zločiny sú takého rozsahu, že ich bude musieť súdiť aj medzinárodný tribunál. Jeho rozhodnutia budú, podľa môjho názoru, bezprecedentné, pretože bude musieť obnoviť vieru ľudstva v spravodlivosť, ktorá je dnes veľmi narušená.

Vraví sa, že vojna môže skončiť jedine úplnou porážkou, teda kapituláciou Kremľa. Dokedy to môže takto trvať? Prognózy hovorili, že Rusko má peniaze na financovanie vojny do konca roka, no hovorí sa aj o oveľa dlhšom trvaní vojny.

Toto nikto netuší. Všetci chceme, aby sa skončila čo možno najskôr, no po tom, čo sme videli v Buči, Izjume alebo v Mariupole, vieme aj to, že to môže skončiť aj prehrou Ukrajiny.

Veľká časť sveta si myslí, že bude stačiť, ak sa dosiahne územná celistvosť Ukrajiny, ale to nie je pravda. Podľa mňa by sme mali spraviť čo možno najviac pre to, aby sme demontovali Rusko ako štát, aby už nebolo zdrojom hrozby pre okolité krajiny.

Moskva napadla Ukrajinu, ktorá ju ničím neprovokovala a vyhlásenia ruských lídrov, ktoré počujeme aj dnes, sú svedectvo o tom, že Rusko žije v nejakom svojom svete, ktorý nemá nič spoločné s realitou. A to je podľa mňa hrozné.

Čo by stačilo na to, aby sme Rusko definitívne porazili? Zbrane? Čo je ten zlomový bod, čo by Rusko dotlačilo k ústupu?

Do veľkej miery zbrane, ale aj politický tlak a ekonomické sankcie. A aj keď sú dnes bezprecedentné, zrejme treba ešte pritlačiť.

Otázka zbraní je jasná. Čím viac ich máme, tým viac zachraňujeme životy aj našich ochrancov – vojakov. Vidíme, že Rusko svojím delostrelectvom maže z mapy celé ukrajinské mestá a niektoré donbaské mestá skrátka už neexistujú.

Ukrajina potrebuje maximálnu podporu Západu. Maximálnu, akú jej len môže poskytnúť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet