Na hlavný obsah

Valček: Spolupráca s FBI a Europolom bola kľúčovým dôvodom, prečo sa vražda vyšetrila tak rýchlo a detailne

Tvrdí, že prepojenie prípadov objednávok vrážd bolo prospešné.

Valček: Spolupráca s FBI a Europolom bola kľúčovým dôvodom, prečo sa vražda vyšetrila tak rýchlo a detailne
Investigatívny novinár Adam Valček. Foto: RTVS

Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice – archeologičky Martiny Kušnírovej 21. februára 2018 významne ovplyvnila spoločenské a politické udalosti na Slovensku. Ani po piatich rokoch však verejnosť nepozná objednávateľov vraždy a súdne procesy s podozrivými naďalej pokračujú.

Bývalý kolega zavraždeného novinára a investigatívny žurnalista Adam Valček tvrdí, že do konca života nezabudne na prvé momenty po tom, ako sa o vražde dozvedel. Najskôr informáciám neveril, neskôr cítil zdesenie.

Medzinárodná spolupráca bola jedným, ak nie hlavným dôvodom, prečo sa to podarilo tak rýchlo vyšetriť a tak detailne vyšetriť. Vyjadril sa Valček k spolupráci slovenských orgánov s FBI či Europolom.

„Nemám vedomosti o tom, že by také technologické kapacity boli dovtedy niekedy nasadené. Bavíme sa o skúmaní mobilných telefónov, telekomunikačných dát a tak ďalej,“ povedal na margo bezprecedentnosti detailného vyšetrovania vraždy.

Prepojenie prípadov bolo prospešné

Prepojenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej s prípadom prípravy vrážd prokurátorov mohlo z pohľadu obhajcov priniesť procesný chaos, podľa Valčeka je však prepojenie prospešné.

„V istom zmysle sa tie deje prelínajú. Ján Kuciak, jedna z káuz, ktorou štval Mariána Kočnera, je kauza Technopol Service, ktorú dozoroval vtedajší prokurátor, terajší generálny prokurátor Maroš Žilinka – na ktorého bola daná objednávka. Plastickejšie to opisuje motív ľudí, ktorí dnes sedia na lavici obžalovaných. Myslím si, že to bolo prospešné,“ skonštatoval Valček.

V porovnaní s prvým procesom poskytuje druhá séria pojednávaní podľa Valčeka komplexnejší obraz o skutku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko