Na hlavný obsah

Slovenská postupová matematika: Veľa napovedia už sobotné zápasy

Tento rok vyťahujeme kalkulačk predčasne. Slováci počítajú na postupových kalkulačkách.

Slovenská postupová matematika: Veľa napovedia už sobotné zápasy
Slováci nepostúpili medzi elitnú osmičku. Foto: IIHF.com

Piatková (19. 5.) prehra s Kazachstanom spôsobila jediné – Slovensko už nemá postup do štvrťfinále majstrovstiev sveta vo vlastných rukách. Spoliehať sa musíme aj na pomoc súperov. Čo sa musí stať, aby sa Slováci dostali medzi osmičku najlepších?

Tabuľka rižskej B skupiny je mimoriadne vyrovnaná. Svedčí o tom aj fakt, že medzi jej prvou a poslednou postupovou priečkou svieti len štvorbodový rozdiel. Žiaľ, Slovensko na týchto miestach nefiguruje. So ziskom piatich bodov je piate.

Priamy súboj s Lotyšmi

Posledné postupové miesto si momentálne drží s ôsmimi bodmi domáce Lotyšsko. To čaká v sobotu (20. 5.) večer súboj proti Kazachstanu. Ak by Lotyši vyhrali za tri body, postup by si do veľkej miery uľahčili.

Lotyšsko je blízko postupu do štvrťfinále majstrovstiev sveta.Foto: AP Photo/Roman Koksarov

Bodov by totiž mali jedenásť a to by znamenalo jediné – Slováci by museli naplno zvládnuť zápasy proti Slovinsku aj Nórsku. V takom prípade by v náš prospech zavážil víťazný vzájomný zápas s Lotyšskom.

Je v tom však háčik. Lotyši ešte budú hrať aj proti Švajčiarom. Ak teda z ostávajúcich dvoch zápasov získajú aspoň štyri body, postúpia bez ohľadu na slovenské výsledky.

Kartami môžu zamiešať aj Kazachstan s Nórskom

S možnosťami (ne)postupu stále nekončíme. Čo v prípade, že Kazachstan Lotyšsko zdolá? Slovensko odsunie až na šieste miesto. Kazachovia by nám síce uľahčili boj s Lotyšskom, ale razom by sme mali úplne iný problém.

Kazachstan s historickou výhrou nad Slovenskom.Foto: IIHF.com

Ak by totiž Lotyšsko zvoje zvyšné dva zápasy prehralo a Kazachstan, naopak, vyhral, o postup by sme sa bili s Kazachmi. Aj v takom prípade by sme potrebovali v riadnom hracom čase zdolať Slovinsko aj Nórsko.

Strata čo i len jedného bodu by znamenala koniec – s Kazachmi by sme ich mali rovnako, ale vzájomný zápas by hovoril v náš neprospech.

Za istých okolností môže postúpiť stále aj Nórsko, hoci to je už mimoriadne nepravdepodobné. Zdolať by muselo minimálne dvoch z troch silných súperov (Česko, Kanada a Slovensko) a zároveň dúfať, že Lotyšsko, Slovensko ani Kazachstan nedosiahnu hranicu desiatich bodov.

Ktoré zápasy v sobotu sledovať?

Slovensko síce v sobotu (20. 5.) nehrá, ale oči našich fanúšikov budú prilepené na televíznych obrazovkách. O 11.20 hrá v našej skupine Nórsko proti Česku. Výhra Čechov je pre nás v tomto prípade lepšia, ale nie nevyhnutná.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

O 15.20 príde na rad súboj Kanady a Švajčiarska. Tento zápas sa nás až tak netýka, keďže oba celky sa pobijú o priebežné prvenstvo v tabuľke.

Najzaujímavejší zápas z nášho pohľadu príde na rad o 19.20. Lotyšsko vtedy vyzve Kazachstan. Ak Lotyši vyhrajú, už nemôžu bodovať proti Švajčiarsku. Ak zvíťazia Kazachovia a zároveň zvládnu aj pondelkový (22. 5.) súboj so Slovinskom, budú štvrtí. V oboch prípadoch – ak chceme pomýšľať na postup – musíme získať v zápasoch s Nórskom a Slovinskom plných šesť bodov.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport