Na hlavný obsah

TOP 10 hráčov, ktorých sa oplatí sledovať počas MS v hokeji 2023

Nechýba medzi nimi ani slovenská nádej.

TOP 10 hráčov, ktorých sa oplatí sledovať počas MS v hokeji 2023
Šimon Nemec počas minuloročných majstrovstiev sveta do 20 rokov. Zdroj: (Ron Ward/The Canadian Press via AP)

Tohtoročné majstrovstvá sveta v hokeji sú v plnom prúde. K stredajšiemu ránu (17. 5.) hostili štadióny vo fínskom Tampere a lotyšskej Rige dovedna 24 zápasov a ďalších 40 nás ešte čaká. Ktorých hráčov by sme si v nich mali všímať špeciálne?

Adam Fantilli (Kanada)

Pred júnovým draftom je stále všetko otvorené. Práve seniorské majstrovstvá sveta ale môžu 18-ročnému rodákovi z Toronta pomôcť k tomu, aby v preddraftovom rebríčku preskočil krajana Connora Bedarda a stal sa prvým výberom v roku 2023. V michiganskom univerzitnom tíme (NCAA) má za sebou vydarenú sezónu, v 36 zápasoch skóroval 30-krát a pridal aj 35 asistencií.

V rižskej skupine odohral tri zápasy s bilanciou dvoch asistencií. Ku cti mu slúži fakt, že na šampionáte zatiaľ nefauloval.

Adam Fantilli v snahe prekonať Samuela Hlavaja v slovenskej bránke. Zdroj:. (AP Photo/Roman Koksarov)

Leo Carlsson (Švédsko)

Ak sa nestane nič neočakávané, prvým ťahom zámorských tímov zo starého kontinentu by sa mal stať Švéd Leo Carlsson. Urastený 190-centimetrový útočník síce so svojím Örebro HK švédsku SHL nevyhral, so 44 štartmi bol však stabilnou súčasťou zostavy.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Darilo sa mu, v základnej časti zaznamenal 25 kanadských bodov (10+15) a ďalších 9 (1+8) pridal aj v play-off. Štatistiky mohli byť z jeho pohľadu ešte veselšie, ak by Örebro nevypadlo v semifinále.

Tréneri mu veria aj na svetovom šampionáte v Tampere. Za dôveru sa funkcionárom švédskeho výberu odvďačil zatiaľ jedným gólom v troch zápasoch.

Leo Carlsson sa na svetovom šampionáte zatiaľ presadil raz. Zdroj: (AP Photo/Pavel Golovkin)

Mikko Rantanen (Fínsko)

Výhra Stanley Cupu, najúspešnejšia sezóna v kariére a titul majstra sveta. Znie vám to ako sen? Pre Rantanena možná realita. Stačí mu splniť posledný krok. O pol roka 27-ročný fínsky útočník neovládol s Coloradom Avalanche najlepšiu súťaž sveta len tak.

V základnej časti nastrieľal 55 gólov, ďalších sedem pridal v play-off. So 105 kanadskými bodmi sa stal ôsmym najproduktívnejším hráčom sezóny.

Úctyhodné štatistiky sa mu zatiaľ v reprezentačnom drese napodobniť nedarí. V troch zápasoch síce nazbieral dva body, oba však za asistencie. Na prvý gól na šampionáte si tak ešte bude musieť počkať.

Rantanen pred domácim publikom doteraz neskóroval. Zdroj: (AP Photo/Pavel Golovkin)

Šimon Nemec (Slovensko)

Draftová dvojka z minulého roka, slovenský bek Šimon Nemec, pricestovala do Rigy pred tretím skupinovým zápasom proti Kanade. Nemec má za sebou sezónu v drese AHL tímu Utica Comets. Nazbieral v nej 38 kanadských bodov za trinásť gólov a 25 asistencií.

Stále len 19-ročný obranca sa môže trénerom v NHL pripomenúť práve úspešným šampionátom v Lotyšsku a Fínsku. V úvodnom zápase síce nebodoval, ale spoločne veríme, že sa svojej šance chopí naplno.

Šimon Nemec počas minuloročných majstrovstiev sveta do 20 rokov. Zdroj: (Ron Ward/The Canadian Press via AP)

David Reinbacher (Rakúsko)

Zastúpenie medzi desiatkou hviezd tohtoročného turnaja má aj Rakúsko. Obranca Reinbacher figuruje v preddraftovom rebríčku medzi európskymi hráčmi na desiatom mieste, ale nepochybne sa ešte môže posunúť smerom nahor. Predošlú sezónu odohral v drese švajčiarskeho EHC Kloten, v 46 zápasoch tam nazbieral 22 bodov za tri góly a 19 asistencií.

Jeho výkonnosť bude závisieť aj od toho, ako sa bude dariť samotným Rakúšanom. Zatiaľ príliš nie je o čom hovoriť, Reinbacher nebol ani pri jednom z ich troch gólov. Raz si však posedel na trestnej lavici.

David Reinbacher je zatiaľ na turnaji bez bodu. Zdroj: (IIHF.com)

Cutter Gauthier (USA)

Držiteľ striebornej medaily z majstrovstiev sveta do 18 rokov a bronzu zo svetového šampionátu do 20 rokov. V súčasnosti kmeňový hráč NCAA tímu Boston College, v minulej sezóne s priemerom 1,16 gólu na zápas. Minuloročná päťka draftu čaká na svoju premiéru v drese Philadelphie Flyers a vydarený seniorský šampionát by mu v tom mohol pomôcť.

Gauthier si to dobre uvedomuje. Aj preto vyhľadáva gólové situácie od začiatku, čo sa prejavuje aj na jeho štatistikách. V troch zápasoch skóroval dvakrát a má aj tri plusové body.

Cutter Gauthier sa teší zo streleného gólu so spoluhráčmi. Zdroj:. (AP Photo/Pavel Golovkin)

Lane Hutson (USA)

Až šesť amerických obrancov na turnaji je vo veku do 25 rokov. Medzi nimi aj Lane Hutson, jeden z vôbec najmladších hráčov na šampionáte, len vo februári dovŕšil vek 19 rokov. V minulom roku po ňom siahol Montreal Canadiens, sezónu však odohral v bostonskom univerzitnom klube. A sezónu mimoriadne vydarenú, až 48-bodovú (15+33).

Hutson preukazuje dokonalý čuch na prihrávky aj na majstrovstvách sveta mužov. V úvodných troch zápasoch prihrával na gól dvakrát a aj vďaka tomu sa dostal do povedomia trénerov najprestížnejších líg sveta.

Lane Hutson v zápase proti Nemecku. Zdroj: (AP Photo/Pavel Golovkin)

Moritz Seider (Nemecko)

Nemecko má len málo nádejí kvalít Moritza Seidera. Stále len 22-ročný bek má za sebou dve 82-zápasové sezóny v Detroite, dokopy v nich nazbieral 92 bodov. Slušné čísla na obrancu. Ale nielen to, Seider je zároveň magnetom na úspechy. Je nemeckým šampiónom, víťazom Calderovej trofeje pre najlepšieho nováčika NHL aj obrancom roka vo švédskej SHL.

Na šampionáte je jeho úloha jasná – pomôcť nemeckej defenzíve k inkasovaniu čo najnižšieho počtu bodov a v ideálnom prípade aj skórovať. To sa mu však zatiaľ nepodarilo, v troch zápasoch zaznamenal len jednu asistenciu.

Moritz Seider v reprezentačnom drese Nemecka. Zdroj: (AP Photo/Pavel Golovkin)

Devon Levi (Kanada)

Pred turnajom nebolo jasné, v akej pozícii Devon Levi do Rigy cestuje. Pravdou je, že v minulom ročníku odchytal sedem zápasov v drese Buffala, a to takmer s 91-percentnou úspešnosťou zákrokov. Stále má však len 21 rokov, a tak si na väčšiu šancu bude musieť počkať.

Nepochybne však príde, veď Levi žiaril dlhodobo v univerzitnej NCAA. Najlepšiu sezónu zaznamenal v ročníku 2021/22, keď inkasoval pri úspešnosti zákrokov na úrovni 95,2 percenta len 1,54 gólu na zápas.

Devon Levi v bránke Kanady. Zdroj: (IIHF.com)

Roman Červenka (Česko)

Hrajúca legenda. Kapitán českého výberu, 37-ročný Roman Červenka, je živým príkladom, že úspešná kariéra v NHL ešte nič neznamená. Červenka v nej zasiahol len do 39 zápasov. Stalo sa tak presne pred desiatimi rokmi, keď nastupoval v drese Calgary.

Úspešnú kariéru si vybudoval najmä vo Švajčiarsku. Že nastupoval v tamojšom SC Rapperswil-Jona Lakers v minulej sezóne s C-éčkom na hrudi nebola žiadna náhoda. Svedčí o tom skvelých 62 kanadských bodov zaznamenaných v 49 zápasoch.

Červenka je hladný po úspechu aj na medzinárodnej scéne. V českom tíme patrí momentálne medzi to najlepšie, čo v ňom môžeme nájsť. V troch zápasoch skóroval raz a pridal tri asistencie.

Roman Červenka v Rige. Zdroj: (IIHF.com)

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport