Na hlavný obsah

Ukázali sme charakter, výborne nás podržal Škorvánek, vyzdvihol po zápase s Lotyšskom Sukeľ

Po dni voľna čaká na Slovákov reprezentačný výber Kanady.

Ukázali sme charakter, výborne nás podržal Škorvánek, vyzdvihol po zápase s Lotyšskom Sukeľ
Kapitán Marek Hrivík (Slovensko) sa teší zo svojho gólu na 2:1 so spoluhráčom Milošom Kelemenom. Foto: TASR

Slovenskí hokejoví reprezentanti si na 86. majstrovstvách sveta pripísali prvé víťazstvo. Vo svojom druhom zápase B-skupiny si poradili s domácim výberom Lotyšska 2:1. Na tri body im stačili dva presné zásahy, ktoré padli z hokejok Sukeľa a Hrivíka.

Bleskový gól Sukeľa

Slováci vstúpili do stretnutia najlepším možným spôsobom. Ruky nad hlavu dvíhali už po 44 sekundách hry, keď sa po Cehlárikovej zadovke trafil do čierneho Matúš Sukeľ.

„Bol to náročný zápas, ale myslím si, že na konci sme ukázali charakter a ustrážili si to. Výborne nás podržal brankár Škorvánek.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Na môj gól mi pekne prihral Peter Cehlárik, chalani predtým parádne vyforčekovali puk. Už v druhej tretine sme mohli dať nejaké góly a rozhodnúť zápas v náš prospech. To sa ale nestalo.

„Chvalabohu, že nám padol rozdielový gól v treťom dejstve. Sme radi, že sa nám podarilo zvíťaziť, pretože celý zápas sme hrali dobre,“ reagoval tesne po stretnutí pre RTVS strelec otváracieho gólu Sukeľ.

Matúš Sukeľ pred lotyšským brankárom.
Matúš Sukeľ pred lotyšským brankárom. Foto: TASR

Lídri zabrali

Kým v súboji s Českom skórovali hráči z nižších formácií, v dueli s Lotyšskom si strelecké účty otvorili lídri z prvých dvoch pätiek. Rozhodujúci presný zásah stretnutia šiel na konto Mareka Hrivíka, ktorý nasmeroval do bránky odrazený puk po Kochovej strele.

Kapitán Marek Hrivík (Slovensko) strieľa gól na 2:1.
Kapitán Marek Hrivík strieľa gól na 2:1.Foto: TASR

Víťazný gól kapitána slovenského národného tímu zároveň zariadil historicky prvé víťazstvo Slovenska nad Lotyšskom v rámci svetových šampionátov.

„Zápas bol veľmi bojovaný. Hrali sme proti domácim, ktorí boli namotivovaní, pretože včera tiež neodohrali dobrý zápas s Kanadou. Potrebovali sme dať zlepený gól, aby sme sa dostali do zápasu. Očakávali sme, že proti mužstvám ako sú Lotyši, nebude veľa šanci na pekné góly,“ hodnotil druhé vystúpenie Slovákov na šampionáte Hrivík.

Škorvánek splatil dôveru

Do stretnutia s Lotyšmi zasiahla rovnaká zostava ako do duelu s Čechmi. V bránke tak opäť dostal príležitosť Stanislav Škorvánek. Po našom úvodnom vystúpení na šampionáte si dvadsaťsedemročný brankár priznal svoje chyby. O deň neskôr sa zaradil medzi kľúčové postavy slovenského národného tímu.

Za svoj chrbát pustil len jednu strelu. Takmer 97-percentná úspešnosť zákrokov mu právom vyniesla titul muža zápasu na slovenskej strane.

„V prvej tretine na mňa neletelo veľa striel. Nič však neprepadlo za môj chrbát, čo mi pomohlo do ďalšieho priebehu zápasu. Chlapci potom hrali veľmi zodpovedne a nepúšťali Lotyšov do veľkých šancí. To, čo sme im dovolili, bolo z bezpečnej vzdialenosti,“ chválil výkon svojich spoluhráčov Škorávek, ktorý predviedol viacero dôležitých zákrokov aj v 35. minúte zápasu počas intenzívnejšieho tlaku súpera.

Brankár Stanislav Škorvánek
Brankár Stanislav Škorvánek. Foto: TASR

„Prepadol som a už sa tam stihol dať len hokejku. Našťastie ma to trafilo, čo je určite lepšie, ako keby to skončilo v bránke.“

Zverenci Craiga Ramsayho dotiahli do úspešného konca mimoriadne dôležitý duel. Podľa papierových predpokladov by sa v B-skupine mali o štvrťfinálovú miestenku pobiť práve s Lotyšmi.

Prípadne zaváhanie a neželaná strata bodov by neboli dobrým hnacím motorom do ďalšieho priebehu šampionátu.

„Toto víťazstvo je pre nás veľkou vzpruhou, pretože v zápase proti Česku sme boli lepším tímom, ale nakoniec sme prehrali. Dnes sme si to vrátili na našu stranu. Verím, že nám to pomôže do ďalších duelov. Zajtra (13. 5.) máme deň voľna, takže si trocha oddýchneme a v pondelok nastúpime na ďalší zápas,“ uzavrel Škorvánek.

Proti Kanade aj s Nemcom

Výber Craiga Ramsayho najbližšie preveria Kanaďania. Proti javorovým listom nastúpime v pondelok 15. mája o 15:20.

Do stretnutia by mal naskočiť aj obranca Šimon Nemec. Tretí duel Slovenska na MS v hokeji 2023 v Tampere a Rige budete môcť opäť sledovať na obrazovkách RTVS.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport