Na hlavný obsah

VIDEO: Hrdinom kapitán Hrivík, Slovensko v dramatickom zápase zdolalo domáce Lotyšsko

Slovensko si zároveň pripísalo prvé víťazstvo nad Lotyšskom v histórii svetových šampionátov.

VIDEO: Hrdinom kapitán Hrivík, Slovensko v dramatickom zápase zdolalo domáce Lotyšsko
Slovenské klbko radosti po výhre nad Lotyšskom. Foto: TASR

Počas druhého hracieho dňa 86. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji bolo na programe šesť zápasov. Do akcie šli aj slovenskí reprezentanti, ktorí o prvé šampionátové body zabojovali proti domácim Lotyšom. Boj bol úspešný, slovenskí reprezentanti si po 60 minútach pripísali prvé turnajové víťazstvo po najtesnejšom možnom výsledku 2:1.

Trénerský štáb poslal do súboja zostavu, ktorej veril aj v úvodnom dueli proti Česku. V obrane sme mohli počítať aj s Mislavom Rosandičom, ktorému Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) neuložila dodatočný trest za faul na Černocha.

Slovensko – Lotyšsko 2:1 – (1:0, 0:1, 1:0)

Góly: 1. Sukeľ (Cehlárik) 51. Hrivík (Koch, Pánik) – 37. Abols

Slovensko: Škorvánek, Hlavaj – Kňažko, Koch, Ivan, Grman, Rosandič, Jánošík, Gajdoš – Kelemen, Hrivík, Pánik, Cehlárik, Sukeľ, Hudáček, Regenda, Tamáši, Chromiak, Lantoši, Čacho, Okuliar

Lotyšsko: Šilovs, Gudlevskis – Balinskis, Zile, Mamčics, Jaks, Čukste, Freibergs, Locmelis, Cibulskis – Daugavinš, Abols, Andersons, Balcers, Smirnovs, Keninš, Indrašis, Batna, Bukarts, Dzierkalš, Dzerins, Bukarts

Slovenskí hokejisti vstúpili do svojho druhého duelu na MS v hokeji 2023 vo veľkom štýle. Po chybe Lotyšov za vlastnou bránkou sa do streleckej listiny zapísal už po 44 sekundách hry útočník Matúš Sukeľ.

Ani nie po minúte nás do vedenia poslal Matúš Sukeľ:

Rýchle vedenie Slovákov nabudilo a počas prvých piatich minút mali viditeľne viac z hry. Po dobrom napádaní sa v šanci ocitol Pavol Regenda. Plynutím času sa o pozornosť začali hlásiť aj domáci Lotyši, Roberts Bukarts neúspešne vypálil na vzdialenejšiu konštrukciu našej bránky.

Keď sa už obe mužstvá pomaly chystali do šatne, strelec úvodného gólu Sukeľ mal na hokejke ďalší presný zásah. Jeho strelu nadvihol hokejkou brankár Šilovs, puk tak smeroval do žŕdky.

Šanca Matúša Sukeľa, ktorá nás mohla poslať do dvojgólového vedenia:

Po dvadsiatich minútach tak svietilo na ukazovateli skóre 1:0 v náš prospech.

Po disciplinovanej hre v úvodnom dejstve prišlo prvé vylúčenie zápasu na našej strane. Za zásah do tváre Cukstého si dve minúty odpykal Libor Hudáček. Domáci početnú výhodu nevyužili aj vďaka skvelej práci Čacha, ktorý svojou aktivitou ukrojil značné sekundy z  power-play súpera.

Cehláriková šanca v druhej tretine:

Famózny zákrok Stanislava Škorvánka, ktorý zobral domácim čistý gól.

V druhej polovici druhej tretiny sme Lotyšov pustili do viacerých šancí. Vylúčenie Okuliara ešte presný zásah neprinieslo. Potrestaný hráč sa pri návrate z trestnej lavice dokonca dostal do šance.

Zmenu skóre však zariadila následná chyba Okuliara, ktorého obral o puk na modrej čiare Abols. Skúsený lotyšský útočník sa  zoči-voči Škorvánkovi nemýlil a vyrovnal na 1:1.

Vyrovnávajúci presný zásah z hokejky Abolsa:

Po druhom dejstve bol stav nerozhodný 1:1.

Aj napriek príležitostiam na oboch stranách sa počas úvodných desiatich minút tretej tretiny skóre nemenilo. V najvýraznejšej šanci Slovenska sa ocitol Libor Hudáček, ktorý svoj mininájazd nedotiahol do zdarného konca.

Aktivita slovenských reprezentantov bola odmenená v 51. minúte, keď Kochovu delovku, ktorú Šilovs nezachytil, dorazil do bránky kapitán Hrivík.

Marek Hrivík strelil náš gól na 2:1:

Následnú aktivitu Slovákov zastavilo vylúčenie Grmana. To však ešte nebolo to najhoršie, spoločnosť na trestnej lavici mu po pár sekundách robil Peter Cehlárik, ktorý dostal trest za podrazenie. Veľký lotyšský nápor v oslabovke o dvoch hráčov sme ustáli.

Lotyši približne dve minúty pred koncom odvolali brankára a pokúsili sa o záverečný nápor. Ten im aj napriek viditeľnému tlaku želané vyrovnanie nepriniesol.

Hráčom zápasu z tímu Slovenska sa stal Stanislav Škorvánek. Na lotyšskej strane bol taktiež odmenený brankár, Arturs Šilovs.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Slováci zdolali Lotyšov najtesnejším možným rozdielom po výsledku 2:1. Do tabuľky si tak pripísali prvé tri body. Výber Craiga Ramsayho najbližšie preveria Kanaďania. Proti javorovým listom nastúpime v pondelok 15. mája o 15:20. Tretí duel Slovenska na 86. majstrovstvách sveta v Tampere a Rige budete môcť opäť sledovať na obrazovkách RTVS.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport