Na hlavný obsah

Jediný, kto dokáže ovplyvniť výsledok volieb, je občan Slovenska, povedal Peter Pellegrini

Vyzval Slovákov, aby verili sami sebe a prišli voliť.

Jediný, kto dokáže ovplyvniť výsledok volieb, je občan Slovenska, povedal Peter Pellegrini
Zľava líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini a predseda strany Sme rodina Boris Kollár. Foto: koláž RTVS

Podľa predsedu mimoparlamentnej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho je znepokojujúce, že sa pár mesiacov pred voľbami niekto snaží vyvolať podozrenie o ich manipulácii. Odmieta, že by voľby malo ovplyvňovať Rusko, NATO alebo Spojené štáty.

„Jediný, kto dokáže ovplyvniť výsledok volieb, je občan Slovenskej republiky, a to tým, že príde voliť a bude veriť sám sebe,“ povedal v nedeľnej (11. 6.) diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Na Slovensku budú nefalšované a spravodlivé voľby, povedal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Téma manipulácie volieb je podľa neho len politika niektorých politických strán. „Buď robíte politiku pomoci ľuďom alebo ľudí rozoštvávate, a to na všetkom, či sú to rúška alebo vojna na Ukrajine,“ uviedol.

Spolupráca po voľbách

Zo spolupráce po voľbách Hlas-SD vylúčil strany ako ĽSNS a OĽANO a priatelia, ale aj všetky tie, ktoré presadzujú extrémistickú politiku. Na kandidátke sa podľa jeho slov zrejme objaví aj expert na ústavné právo Peter Kresák či bývalá rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská.

Spoluprácu so Smerom-SD jasne nevylúčil, no čím ďalej sa podľa Pellegriniho hodnotovo vzďaľujú. „V záujme získania percent zalovili v iných vodách, ktoré ja nazývam agresívnejšie,“ povedal.

Naopak, strana Sme rodina jasne vylúčila spoluprácu so stranou Roberta Fica Smer-SD. Má tiež svoje podmienky pre strany, s ktorými by po voľbách mohla vytvoriť koalíciu. Medzi nimi je napríklad štátna garancia strechy nad hlavou, normálne ceny potravín či zahraničné ukotvenie Slovenska.

Migračná kríza v Európskej únii

Slovensko by podľa Pellegriniho malo využiť vojnu na Ukrajine na väčšiu angažovanosť v zbrojárskom priemysle. „Ak sa slovenské húfnice Zuzana na Ukrajine osvedčia, budem len rád, keď príde na Slovensko zákazka na 800 húfnic z celého sveta,“ vysvetlil. Posilnenie postavenia Slovenska by sa podľa jeho slov malo na vládnej aj európskej úrovni.

Čo sa v súčasnosti rieši na pôde Európskeho parlamentu, je tzv. možnosť flexibilnej solidarity. Keďže sa povinné kvóty zmietli zo stola, krajinám, ktoré sú najviac postihnuté zvýšenou migráciou, by mohla flexibilná solidarita finančne pomôcť zvládať migračnú krízu. Navrhuje sa, že za každého migranta, ktorého krajina odmietne, musí zaplatiť sumu 200-tisíc eur.

S tým však Boris Kollár ani Peter Pellegrini nesúhlasia. „Nikto nemôže povedať, že Slovensko nie je solidárna krajina k utečencom. Prijali sme vyše 120-tisíc ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine,“ vysvetlil Kollár. Podľa Pellegriniho je problém najmä v ochrane vonkajších hraníc schengenského priestoru. Financie treba investovať do posilnenia ochrany hraníc, ktoré sú „deravé ako ementál“.

V politickej diskusii RTVS boli hosťami Peter Pellegrini (vľavo) a Boris Kollár (vpravo).
V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 boli hosťami Peter Pellegrini (vľavo) a Boris Kollár (vpravo). Foto: RTVS

Podpora vlády úradníkov

Úradnícka vláda budúci týždeň parlamentu predstaví svoje programové vyhlásenie a poslanci budú hlasovať o vyslovení dôvery. Sám premiér Ľudovít Ódor však reálnu šancu na získanie podpory pre programové vyhlásenie vlády nevidí. Boris Kollár nevylučuje vyslovenie dôvery vláde úradníkov, musí však najskôr vidieť jej programové vyhlásenie.

„Programové vyhlásenie vlády je napísané tak, aby ho zvládli splniť v rámci obmedzených kompetencií, ak by im parlament nevyslovil dôveru,“ vysvetlil Pellegrini. Od jeho Hlasu-SD úradnícka vláda dôveru nezíska, no môže počítať s podporou návrhov zákonov, ktoré bude predkladať.

Diskusnú reláciu RTVS O 5 minút 12 zmonitorovala aj redaktorka Iveta Vanková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko