Na hlavný obsah

Povinné kvóty pre migrantov slovenskí politici naďalej odmietajú

Východisko vidia v posilnení kontroly na hraniciach.

Povinné kvóty pre migrantov slovenskí politici naďalej odmietajú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenskí politici naďalej odmietajú povinné kvóty pre migrantov. Hlas-SD vyzval ministra vnútra Ivana Šimka, aby riešil problém s nelegálnou migráciou na Slovensku. Východisko vidia v posilnení kontroly na hraniciach.

Pri hraniciach v Komárne a Šahách od začiatku roka chytili takmer 3,5-tisíc utečencov, zväčša Sýrčanov. Mladých mužov aj rodiny, ktoré pred vojnou utekajú natlačení v dodávkach alebo pešo.

Strana Hlas-SD hovorí, že k nám prichádza ďalšia migračná vlna. Preto odmieta, aby minister vnútra rozhodoval o povinných kvótach. Vyzývajú ho, aby riešenie situácie nechal na parlament.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

,,Mali zvolať spoločné zasadnutie výboru pre európske záležitosti a pre obranu a bezpečnosť, aby tam prišiel informovať poslancov,“ vyhlásil predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Bývalý minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) argumentuje, že Hlas zbytočne vyvoláva len strach a paniku. „Táto téma je v rámci rokovaní EÚ na stole veľmi dlho. Ani dnešné rokovanie túto tému neukončí,“ povedal vo štvrtok (8. 6.) Mikulec.

Posilnené hliadky na hranici

,,Budeme robiť to čo doteraz, budeme sa usilovať ich chytiť, zaregistrovať, ale potom ich nemôžeme zadržiavať, pretože nespáchali žiaden trestný čin. Pokiaľ bude platiť sloboda pohybu v Schengenskom priestore, budú pokračovať zrejme ďalej,“ priblížil Šimko.

Aj Smer-SD naďalej odmieta povinné prerozdeľovanie migrantov. Podľa predsedu strany Róberta Fica úradnícka vláda nemá právomoc rozhodovať o tejto téme.

„Ak príde nová vláda a v tejto vláde bude Smer náš postoj je totálne nemenný. Nikdy nebudeme súhlasiť so žiadnymi povinnými kvótami. Nebudeme súhlasiť so žiadnym rozdeľovaním migrantov do členských štátov Európskej únie,“ zdôraznil Fico

„Ľudo Ódor ma takisto uistil v tom, že toto je významná a dôležitá otázka a mala by rozhodnúť až budúca vláda,“ tvrdí poslanec Richard Sulík (SaS)

Podľa informácií RTVS v súčasnosti už na hraničných priechodoch s Maďarskom sú na maďarskej strane posilnené zmiešané slovensko-maďarské hliadky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet