Na hlavný obsah

Vláda jasne vníma, že je dočasná, reagoval na návrh programového vyhlásenia vlády Marián Viskupič

Smer-SD má jasné dôvody, prečo vládu odborníkov nepodporí.

Vláda jasne vníma, že je dočasná, reagoval na návrh programového vyhlásenia vlády Marián Viskupič
Zľava Marián Viskupič a Ladislav Kamenický v relácii Sobotné dialógy. Foto: koláž RTVS

Úradnícka vláda premiéra Ľudovíta Ódora uchopila programové vyhlásenie vlády veľmi zmysluplne, povedal poslanec Národnej rady (NR) SR Marián Viskupič (SaS). Vníma podľa neho, že je dočasná, a že majú mať minimum priorít vzhľadom na obmedzený čas.

Priblížil, že jedna z priorít je priniesť Slovensko k predčasným parlamentným voľbám a zabezpečiť ich pokojný a transparentný priebeh. Venovať sa chcú aj využitiu čo najväčšieho objemu eurofondov. Hrozí totiž, že Slovensko príde o 800 miliónov eur.

Strana SaS Ódorovu vládu a jej programové vyhlásenie podporí. Naopak, opozičný Smer-SD podľa poslanca Ladislava Kamenického, dôveru úradníckej vláde nevysloví. Dôvodom má niekoľko. „Nevznikla z volieb a je to vláda prezidentky Zuzany Čaputovej,“ uviedol Kamenický v v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Čo sa týka volieb, strana SaS už dávnejšie avizovala, že zabojuje o hlasy voličov sama. Smer-SD nevylučuje, že jej prirodzeným partnerom po voľbách je strana Petra Pellegriniho Hlas-SD. „Ako povedal aj predseda Robert Fico, možno by bolo dobré pred voľbami povedať, že by sme tvorili akúsi kostru po voľbách. Mohlo by to pomôcť obom stranám,“ uviedol Kamenický.

Smer-SD by v budúcnosti rátal do koalície so Slovenskou národnou stranou (SNS) Andreja Danka. „Podali sme mu pomocnú ruku. Priberá nové osobnosti, ktoré mu môžu pomôcť dostať sa do parlamentu,“ priblížil. Zároveň jasne nevyvrátil možnosť povolebnej spolupráce s Republikou.

Robert Fico na americkej ambasáde

Strana Smer-SD dlhodobo kritizuje prezidentku Zuzanu Čaputovú a nazýva ju „americkou agentkou“. Dôvodom majú byť údajné návštevy prezidentky na americkej ambasáde v Bratislave. Na ambasáde sa vo štvrtok oslavoval Deň nezávislosti a médiá si všimli aj prítomnosť Roberta Fica a Juraja Blanára.

Na otázku moderátorky, či to teraz znamená, že aj Robert Fico je americký agent, Kamenický reagoval: „Smer-SD chodí aj na ruskú ambasádu. Robíme politiku na všetky štyri strany, nielen na západ.“

Pomoc s vysokými cenami

Témou diskusie bola aj pomoc ľuďom s vysokými cenami potravín spôsobenými vysokou infláciou. Smer-SD presadzuje reguláciu marží. Marián Viskupič s tým nesúhlasil. Regulácia podľa neho na Slovensku nemá zmysel a ako príklad nefunkčnosti toho systému uviedol susedné Maďarsko.

Smer-SD už dávnejšie v parlamente bojoval za zavedenie tzv. bankového odvodu. Vďaka tomu by zvýšené úroky za hypotéky mal pomáhať doplácať štát a banky. „Ak by po skončení fixácie úrok stúpol na 4 percentá, ľudia by zaplatili len jedno a štát a banka tri percentá,“ vysvetlil Kamenický.

Podľa Viskupiča by to však nikomu nepomohlo, pretože v konečnom dôsledku to zaplatia ľudia. „Kto by nechcel, aby štát prispieval na splátky hypoték, ale povedzte aj to B,“ dodal. Vysvetlil, že ide o ďalšie plošné opatrenie, ktorým sa pomáha aj tam, kde netreba a tam, kde treba, sa pomáha veľmi málo.

Reláciu Sobotné dialógy v televíznom spravodajstve RTVS monitoroval aj redaktor Vladimír Amrich:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko