Na hlavný obsah

Hlas-SD chce vyhrať voľby a rozdávať karty pri skladaní vlády

Na pracovnom sneme strana odmietla spoluprácu s Republikou.

Hlas-SD chce vyhrať voľby a rozdávať karty pri skladaní vlády
Snímka zo straníckeho snemu strany Hlas-SD. Foto: RTVS

Hlas-SD chce vyhrať voľby a rozdávať karty pri skladaní vlády. Na pracovnom sneme strany v Púchove odznelo aj to, že koalíciu so stranou Republika nezvažuje. Smer-SD označil za minulosť a odchod z tejto strany za najlepšie politické rozhodnutie. Politológ považuje prejav Petra Pellegriniho k delegátom za typický mobilizačný.

Prioritou Hlasu-SD, s ktorou ide do volieb, je pomoc slabším. Dôchodcom sľubuje 13. dôchodok, 200 eurový príspevok pre deti Igora Matoviča (OĽANO a priatelia) rušiť nebude, chce ho však opraviť. Mladým ľuďom ponúkne štartovný balíček.

„Ako sociálni demokrati dokážeme efektívne narábať s verejnými financiami, ako nám to ukázali liberáli s pravicou. Ale nikdy nebudeme ozdravovať financie na úkor občana,“ povedal predseda strany Peter Pellegrini.

Stranícky snem strany Hlas-SD spracovala redaktorka RTVS Iveta Vanková:

Spolupráca po voľbách

Prejav lídra si prišlo vypočuť asi 900 delegátov a ďalšia stovka nestraníkov, zástupcovia zamestnávateľov, samospráv či dôchodcov. Čo sa týka povolebnej spolupráce, Hlas-SD už dávnejšie vylúčil OĽANO a priatelia a ĽSNS. O ďalších stranách sa Peter Pellegrini vyjadril nejasne.

„Nebudeme spolupracovať so stranami, ktoré pochádzajú z prostredia neonacizmu a extrémizmu,“ uviedol. Až na novinárske otázky odpovedal líder Hlasu-SD konkrétnejšie, či vylučuje aj Republiku a ako vidí spoluprácou so Smerom-SD.

„Nezvažujeme, že by sme plánovali vytvoriť koalíciu s Republikou. Pre nás jeSmer-SD politický súper, ktorého chceme poraziť a naznačil som, že ak si ľudia vyberú ich, je to návrat do minulosti. My ponúkame budúcnosť a iný, zmysluplnejší štýl politiky,“ dodal.

„Myslím si, že Peter Pellegrini chce urobiť všetko preto, aby sa vyhol spolupráci so stranou Smer-SD. Ak ho však zo spolupráce budú vylučovať pravicové strany, tak si myslím, že pán Pellegrini je dostatočne racionálny a pragmatický politik na to, aby si dohodol nejakú povolebnú spoluprácu so stranou Smer-SD,“ povedal politológ Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Hlas-SD pôjde do volieb samostatne, na sneme dovŕšil spojenie s Dobrou voľbou Tomáša Druckera, ktorý bude v prvej desiatke na kandidátke Hlasu-SD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko