Na hlavný obsah

V korupčnej kauze Dušana Kováčika vypovedal bývalý šéf NAKA

Kováčik čelí obvineniu že prijal úplatok 50-tisíc eur.

V korupčnej kauze Dušana Kováčika vypovedal bývalý šéf NAKA
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Foto: TASR/Ján Krošlák

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v piatok (28. 7.) opäť zasadol na lavicu obžalovaných na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Obvinili ho z prijatia úplatku. Ako svedok začal v prípade vypovedať bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian.

Kováčika priviezla policajná eskorta v putách z väznice v Dubnici nad Váhom, kde si už teraz odpykáva osemročný trest z inej korupčnej kauzy.

V roku 2016 mal prijať úplatok vo výške 50-tisíc eur, a to v špeciálne upravenej knihe bez strán od spoluobžalovaného podnikateľa Petra Košča. Za úplatok mal blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach.

Súdny proces sledovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Jednou z nich bola kauza bývalého riaditeľa úradu špeciálnych operácií Jozefa Reháka, ktorý údajne za úplatky vynášal informácie zločineckému gangu sýkorovcov.

Spis týkajúci sa týchto podozrení Kováčik v roku 2016 odobral dozorujúcemu prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry. Rozbehnuté vyšetrovania sa tým zastavilo. Kováčik však vinu popiera.

Zurian má nahrávku

Zurian v piatok na súde povedal, že o prejednávaných skutkoch nič nevie. Stalo sa to v roku 2016, keď ešte v NAKA nepôsobil. Vie o nich len z počutia od bývalého šéfa operatívcov Jána Kaľavského.

Ten mal za Zurianom prísť po smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského a hovoril o tom, že policajti manipulovali niektoré kauzy. Jedna z nich sa mala týkať práve úplatku v nejakej knihe bez strán.

Zurian uviedol, že rozhovor s Kaľavským si nahral na mobil a záznam stále má. Podotkol, že hovoril o ňom aj Úradu inšpekčnej služby, nikto ho však nechcel. Súhlasil, že nahrávku môže predložiť ako dôkaz na súd, má ju však v zahraničí.

Kováčik po výpovedi Zuriana uviedol, že ako svedka ho chceli vypočuť už počas prípravného konania, no nebolo im to umožnené.

„Z obsahu jeho výpovede je zrejmé, že sa manipulovalo s vyšetrovaniami nielen v tejto veci, ale aj v iných. A dokonca je zrejmé, kto na týchto manipuláciách participoval. Svedok len potvrdil to, že vyšetrovanie je voči nám obžalovaným vedené zaujate, neobjektívne a jednostranne,“ skonštatoval niekdajší špeciálny prokurátor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko