Na hlavný obsah

ŠTS odmietol obžalobu na Miroslava Výboha, prokurátor podal sťažnosť

Po piatkovom doručení uznesenia súdu o tom informovali jeho právni zástupcovia.

ŠTS odmietol obžalobu na Miroslava Výboha, prokurátor podal sťažnosť
Na archívnej snímke Miroslav Výboh. Foto: ČTK/Šimánek Vít

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) odmietol na konci júna obžalobu v korupčnom prípade Miroslava Výboha a vec vrátil prokurátorovi. Po piatkovom (7. 7.) doručení uznesenia súdu o tom informovali jeho právni zástupcovia s tým, že malo byť porušené najmä právo na obhajobu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal proti tomu sťažnosť.

„Súd prijal záver, že nedoručenie obvinenia obvinenému, nevykonanie jeho výsluchu a vydanie príkazu na zatknutie, európskeho zatýkacieho rozkazu, ako aj medzinárodného zatýkacieho rozkazu na základe návrhu prokurátora ÚŠP bez toho, aby na to boli splnené zákonné podmienky, predstavovali závažné procesné pochybenia majúce za následok porušenie práva obvineného na obhajobu,“ uviedla v stanovisku advokátska kancelária Dentons Europe CS LLP.

Úrad špeciálnej prokuratúry poukázal na to, že pôvodný sudca nariadil nariadené hlavné pojednávanie, keďže prišiel k záveru, že prípravné konanie bolo vykonané zákonným spôsobom. Pripomenul, že po jeho preložení na Najvyšší súd SR vec pridelili sudcovi Michalovi Trubanovi.

„Obdobne ako v korupčnej trestnej veci obvinených Dušana Kováčika a Petra Kysela tento sudca rozhodol neprávoplatne o odmietnutí obžaloby. Rovnako ako v trestnej veci obvinených Dušana Kováčika a Petra Kysela, v ktorých trestných veciach už prebieha hlavné pojednávanie po zrušení rozhodnutia samosudcu Najvyšším súdom SR,“ doplnila hovorkyňa prokuratúry Zuzana Drobová.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Miroslava Výboha obžalobu v novembri 2021 za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. Obvinený bol v rámci kauzy Mýtnik III.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko