Na hlavný obsah

Bývalý šéf policajných odposluchov Rehák spoznal svoj trest za spoluprácu so sýkorovcami a úplatky

Rozsudok nie je právoplatný.

Bývalý šéf policajných odposluchov Rehák spoznal svoj trest za spoluprácu so sýkorovcami a úplatky
Obžalovaný expolicajt Jozef Rehák na súde. Foto: RTVS

Bývalý riaditeľ úradu zvláštnych policajných činností Jozef Rehák je vinný zo spolupráce so zločineckou skupinou sýkorovcov a prijímania úplatkov. V pondelok (24. 7.) o tom rozhodol samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica.

Jozefovi Rehákovi súd vymeral úhrnný trest odňatia slobody na 11 rokov, trest prepadnutia majetku a zákaz činnosti vykonávať povolanie vo funkcii verejného činiteľa na päť rokov. Rozsudok nie je právoplatný.

Jozefa Reháka, známeho pod prezývkou Dodo, súd odsúdil za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Pre sýkorovcov mal zisťovať, akými informáciami polícia disponuje v súvislosti so zločineckou skupinou a tieto informácie následne vynášal predstaviteľom podsvetia.

Ďalšie dva skutky sa týkali prijímania úplatkov v celkovej výške 16-tisíc a 17-tisíc eur. Do nich mali byť zapojení i ďalší bývalí policajní funkcionári vrátane niekdajšieho policajného prezidenta Milana Lučanského.

Bývalý šéf policajných odposluchov ani jeho obhajca si rozsudok na súd vypočuť neprišli. Voči rozsudku sa môžu odvolať do 15 dní od jeho doručenia.

V záverečnej reči súdny proces označili za nespravodlivý a obžalobu za vykonštruované obvinenia postavené na základe výpovedí kajúcnikov. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa práva podať odvolanie voči rozsudku vzdal.

„Rozsudok v podstate kopíroval to, čo sme navrhovali v záverečnej reči, takže akceptujem toto rozhodnutie. Aj týmto rozhodnutím, aj keď nie je právoplatné, sa potvrdzuje to, že nie je pravdou ten naratív, ktorý sa šíri, že svedkovia sú ovplyvňovaní, ich výpovede sú manipulované a trestné konania sú účelovo vedené,“ skonštatoval po vynesení rozsudku prokurátor ÚŠP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko