Na hlavný obsah

A. Letanovská: Mier na Ukrajine sa dá dosiahnuť rýchlo a ľahko. Stačí, aby sa ruské vojská stiahli (rozhovor)

Demokrati kladú dôraz na zdravotníctvo, spravodlivosť a sociálnu oblasť.

A. Letanovská: Mier na Ukrajine sa dá dosiahnuť rýchlo a ľahko. Stačí, aby sa ruské vojská stiahli (rozhovor)
Na snímke volebná líderka strany Demokrati Andrea Letanovská. Foto: RTVS

Strana Demokrati plánuje aj ďalej pomáhať Ukrajine v boji proti Rusku podobne ako doteraz. Cestu k mieru u našich východných susedov vidí volebná kandidátka Andrea Letanovská iba pod podmienkou, že sa z krajiny stiahnu ruské vojská. Povedala to v predvolebnom rozhovore pre RTVS.

Troma najdôležitejšími oblasťami verejného života Demokratov sú podľa Letanovskej zdravotníctvom sociálna oblasť a spravodlivosť. Aké konkrétne kroky v nich strana navrhuje sa dozviete z rozhovoru, ktorý nájdete nižšie.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

Vysielame stanoviská a názory politických strán a politických hnutí, ktoré sú súčasťou volebnej kampane pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Ich vyjadrenia nemožno považovať za stanoviská a názory RTVS.

Akú oblasť verejného života si vaša strana zvolila za najdôležitejšiu?

Strana Demokrati považuje za najdôležitejšie, a venuje sa tomu aj náš program, zdravotníctvo, sociálna oblasť a spravodlivosť. Myslím, že po rokoch pandémie a po nej nasledujúcej vojne na Ukrajine, ktorá bola sprevádzaná infláciou, sú presne toto oblasti, ktoré najviac trápia našich obyvateľov.

Zdravotníctvo, bolo vyčerpané už pred pandémiou. Po pandémii sa vyostrili mnohé problémy. V našom programe mu preto venujeme veľmi dôležité miesto. Už sme predstavili vlastný program, kde sme predstavili základné vízie toho, kde potrebujeme so zdravotníctvom najviac pohnúť. Po rokoch bez vízie v zdravotníctve na Slovensku sme predstavili víziu, že by sme chceli, aby ľudia na Slovensku žili dlhší a zdravší život. Tí, ktorí ochorejú, aby tú chorobu lepšie zvládli. Aby boli skôr diagnostikovaní, skôr liečení a aby prežili dlhší a kvalitnejší život napriek tomu, že nejakú chorobu majú.

Sociálna oblasť je ďalšia veľmi dôležitá oblasť, najmä momentálne v situácii, keď inflácia a vysoké ceny trápia ľudí. Myslím si, že to veľmi dobre nadväzuje aj na opatrenia, ktoré boli prijaté za vlády Eduarda Hegera. Na ochranu domácností, spotrebiteľov a malých podnikateľov tak, aby prekonali túto krízu. Aby to zvýšenie cien energií nebolo šokové.

No a v neposlednej miere spravodlivosť. Myslím si, že v posledných dňoch obzvlášť vidíme, aké dôležité je zachovať spravodlivosť. Spravodlivosť patrí medzi základné životné funkcie štátu. Pokiaľ neplatia zákony pre všetkých a všade, tak v podstate sa krajine nedarí v ničom, ani v zdravotníctve, ani v školstve a ani v hospodárení.

Nadviažem na to, čo ste povedali, a to na zvýšené ceny energií tovarov, služieb, ale aj hypoték. Ako tu vidíte úlohu štátu, čo sa týka pomoci ľuďom?

Očakávali sme, že po dlhodobých fixáciách, ktoré teraz budú končiť, nastane zvyšovanie úrokov. Naša strana, konkrétne Juraj Šeliga, preto predložil návrh zákona, ktorý pomôže rýchlejšie a za výhodnejších podmienok splatiť úvery u ľudí, ktorí by sa ich chceli zbaviť skôr.

Podľa posledných informácií Ministerstva financií a Národnej banky Slovenska, tá situácia so so zvýšením splátok napokon nebude taká dramatická. Bude sa prakticky týkať jedného percenta dlžníkov, ktorí majú vysoké hypotéky. V podstate ide o tie najvyššie hypotéky, kde by mohlo dôjsť k zvýšeniu, ktoré by mohli poriadne domácnosti pocítiť. V tých ostatných prípadoch by to malo byť znesiteľné a malo by to byť pod mierou, ktorá by ohrozila schopnosť naďalej splácať tie úvery.

Eduard Heger sa vyjadril, že pokiaľ budú Demokrati vo vláde, tak nedôjde v žiadnom prípade k tomu, aby ľudia húfne prestali byť schopní splácať tieto úvery. Aby prichádzali o strechu nad hlavou. K tomu, aby boli domácnosti schopné lepšie splácať hypotéky a čeliť inflácii, tak prispelo aj zastropovanie cien energií. Vyšlo tiež z dielne Demokratov a z dielne ministra Karola Hirmana, ktorému sa podarilo zastropovať ceny energií aj v budúcom roku.

Ceny elektriny sú zastropované, ceny plynu stúpli len minimálne a každá domácnosť vďaka týmto opatreniam ušetrí mesačne až do 250 eur. Čo znamená, že tieto peniaze máme k dispozícii k tomu, aby mohla čeliť iným zvýšeniam. Napríklad inflácie, ktorá je vysoká v celej eurozóne.

Ako vnímate úlohu štátu, čo sa týka podpory a pomoci sociálne slabším skupinám a dôchodcom, mladým rodinám? Mal by ju štát zvýšiť?

Toto je dôležitá oblasť najmä preto, že dôchodcovia patrili medzi zraniteľnú skupinu pri zvyšovaní cien. Vláde Eduarda Hegera sa podarilo to, čo sa za dlhé roky predtým nepodarilo. Po dlhodobých symbolických zvyšovaniach dôchodkov o rádovo jedno-dve eurá došlo k priemernému navýšeniu dôchodkov až o 130 eur. Vlastne im bol vyplatený trinásty a štrnásty dôchodok. Máme pripravenú novelu zákona a ústavnú ochranu valorizácie a fixácie a udržateľnosti dôchodkového zabezpečenia a vyplácania dôchodkov aj do budúcnosti.

Taktiež máme pripravenú ochranu, aby bolo systém sporenia na dôchodok trojpilierový, aby nebolo možné znižovať úspory do druhého piliera a aby ostali dôchodky nezdaniteľné. Jednoducho, aby bolo o dôchodcov postarané a aby celý systém bol udržateľný a dlhodobo prospešný. V tomto plánujeme pokračovať. Pokiaľ teda budú Demokrati vo vláde, tak dôchodkové sporenie a dôchodky ako také budú zabezpečené ústavným zákonom.

Keď spomíname úlohu štátu, pozrime sa špeciálnejšie aj na marginalizované komunity v osadách, pretože tie stále nemajú dôstojné podmienky na život na Slovensku. Ako to zmeniť?

Máme tak ako aj v iných oblastiach veľmi silných odborníkov na to, aby sme sa s touto oblasťou popasovali. Nie sme len strana skúsených politikov, ale aj odborníkov. V tejto oblasti máme na našej kandidátke pána Tomáša Ščuku. Bol v Hrabušiciach starostom. Je priamo z regiónu a žije v oblasti, kde sa vyskytujú marginalizované komunity ľudí. Dlhé roky pre nich pracoval. Bola som sa tam osobne pozrieť, je to veľmi dobre fungujúci systém a myslím, že práca pána Tomáša Ščuku je dobrým príkladom toho, ako sa to dá urobiť dobre a ako to vie fungovať. Práve on má na starosti u nás program a prípravu opatrení pre tieto komunity. Berieme túto problematiku vážne a máme na to pripravené opatrenia, tak ako aj na iné oblasti.

Pozrieme sa aj na ten tretí dôležitý pilier, ktorý ste spomenuli vo vašom programe justícia. Ako docieliť úplné odpolitizovanie a nielen súdov, ale aj polície a prokuratúry?

Považujeme to za kľúčové a navyše v posledných dňoch vidíme, aké snahy sa predierajú na svetlo. Ako naznačuje Robert Fico so svojimi partnermi a so stranami, ktoré sú mu blízke, ako by sa radi vysporiadali s touto otázkou, a preto považujeme za kľúčové ústavnú ochranu Špecializovaného trestného súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry. Len tak sa zabezpečí, že budú nestranne vyšetrovať a nestranne sa venovať kauzám. Kauzy sú veľmi citlivé a veľmi ľahko spolitizovateľné.

Myslím si, že ústavná ochrana je práve tá cesta. Ako aj odpolitizovanie polície tak, ako v nedávnych dvoch-troch rokoch, kedy začala s rozviazanými rukami pracovať a vyšetrovať citlivé kauzy. Toto nutne potrebujeme zachovať a chceme, aby to tak ostalo, keďže niektoré strany hrozia a deklarujú, že by to radi zmenili a zrušili Špecializovaný trestný súd a Úrad špeciálnej prokuratúry. Musíme zabezpečiť aj do budúcnosti, aby to bolo nedotknuteľné politikmi.

Slovensko podporuje a pomáha Ukrajine v boji proti ruskému agresorovi. Plánuje v tom strana Demokrati pokračovať?

Áno, myslím si, že strana Demokrati počas účasti vo vláde Eduard Heger ako premiér, tak aj minister obrany Jaroslav Naď, sa jasne postavili od začiatku na správnu stranu dejín. Jasne preukázali, kde je naše miesto, kam patríme a aký postoj máme k agresii Ruska na Ukrajine. Čiže aj naďalej v tomto, samozrejme, plánujeme pokračovať.

Ak by išlo o rokovania o mieri na Ukrajine a vaša strana by bola vo vláde. Aký by bol váš príspevok v takýchto vyjednávaniach?

Viete, mier na Ukrajine je dosiahnuteľný relatívne rýchlo a ľahko. Podmienkou je, aby sa ruské vojská stiahli a odišli z Ukrajiny a aby prestali vyvíjať agresiu, tlačiť a vrátili hranice do pôvodného stavu. Takto dosiahnuť mier je v podstate veľmi jednoduché.

Čo by malo podľa strany Demokrati patriť medzi základné a najdôležitejšie priority tej zahraničnej politiky Slovenska?

Jednoznačne je to zahraničné ukotvenie smerom na západ. Spoľahlivé partnerstvo tak ako doteraz. Slovensko musí byť spoľahlivým partnerom v spoločenstvách ako je NATO a Európska únia.

Prejdime na zdravotníctvo, ktoré je stále problematickou oblasťou. Čo treba zmeniť, aby pacienti pocítili zlepšenú starostlivosť?

Zdravotníctvo je mi mimoriadne blízka téma. Ako volebná líderka som zároveň gestorom programu a vidím, ako sa veci majú a po tridsiatich rokoch myslím, že viem
zhodnotiť väčšinu tých oblastí. Jednoznačne dlhodobo najnezanedbávanejšou oblasťou bola ambulantná časť, ktorá je vstupnou bránou do toho systému. Aj dnes sa to prejavuje tým, že máme určitú časť ambulantného sektora pred kolapsom.

Sú to pediatri, ktorí dali výpovede a hrozia, že vrátia svoje licencie. Čiže zafixovanie ambulantného sektora. Chceme postaviť 200 nových ambulancií, pokračovať v projektoch z európskych peňazí, z plánu obnovy a budovanie ambulancií presne tam v regióne, kde chýbajú. Podpora všeobecných lekárov, financovanie a zlepšenie motivačné financovanie toho, aby prevzali kompetencie od špecialistov, rezidenčný program tak, aby sme vlastne dostali lekárov aj do regiónov, kde nechcú pracovať a kde ich je málo.

Ako motivovať mladých lekárov, aby ostali na Slovensku?

Pripraviť im také podmienky, aby chceli byť súčasťou toho systému, ktorý sa bude zlepšovať. Verím tomu na Slovensku. Nielen finančné, ale aj rozvojové a vzdelávacie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko