Na hlavný obsah

I. Stanovič: Slovensko by nemalo podporovať konflikt, kde sa navzájom zabíjajú dva slovanské národy (rozhovor)

Prioritami Vlasteneckého bloku sú sociálna politika a ochrana rodiny.

I. Stanovič: Slovensko by nemalo podporovať konflikt, kde sa navzájom zabíjajú dva slovanské národy (rozhovor)
Na snímke predseda hnutia Vlastenecký blok Ivan Stanovič. Foto: RTVS

Hnutie Vlastenecký blok zastáva názor, že Slovensko by nemalo ďalej vojensky pomáhať Ukrajine. „Slovensko by nemalo podporovať konflikt, kde sa navzájom zabíjajú dva slovanské národy,“ vyhlásil predseda hnutia Ivan Stanovič v predvolebnom rozhovore pre RTVS. Dodal, že jeho hnutie by vo vláde hľadalo riešenia ako tento konflikt urovnať.

Ako uviedol v rozhovore Stanovič, jeho hnutie sa v programe najviac sústreďuje na zdravotnú a sociálnu politiku a na ochranu rodiny. Viac sa o plánoch Vlasteneckého bloku dozviete v rozhovore nižšie.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

Vysielame stanoviská a názory politických strán a politických hnutí, ktoré sú súčasťou volebnej kampane pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Ich vyjadrenia nemožno považovať za stanoviská a názory RTVS.

Ak by ste mali vybrať niečo z programu hnutia, na ktoré oblasť verejného života sa sústredíte najviac?

Najviac sa sústreďujeme na rodinu, ochranu rodiny, ochranu matky, ochranu dieťaťa. Zdravotnú a sociálnu politiku, to je naša priorita číslo jedna, lebo pokiaľ sa budú mať ľudia dobre, budú zdraví, tak sa bude mať dobre celá spoločnosť.

Ľuďom sa zvyšujú životné náklady, rastú ceny tovarov, služieb aj energie, hypotéky. Ako by mal pomôcť štát?

Tak tu štát zlyhal v prvom rade a dnes pred voľbami majú všetci riešenia. Majú plné ústa toho, ako by sa malo, čo by sa mohlo spraviť, ale pritom mali ústavnú väčšinu všetci, čo tu
vládli doteraz a neurobili pre to nič.

A táto vláda, konkrétne, ktorá bola, mala dávno zasiahnuť a mala dávno zastropovať ceny, aby ten dopad nebol na obyvateľstvo taký silný, ako je dodnes. Čiže hypotéky, banková záťaž, potraviny, energie tu má zasiahnuť štát.

Ak si osobitne všimneme skupinu sociálne slabších občanov aj dôchodcov, mladé rodiny, mal by štát zvýšiť podporu týchto skupín?

Určite áno, pretože niektorí sa aj nezavinení dostali do tejto siete, pretože
tu boli aj rôzne covid opatrenia a zrazu sa dostali do posledného stupňa. Štát musí
pomôcť aj týmto sociálne slabším občanom.

Upriamim pozornosť na marginalizované komunity v osadách, pretože tam stále pretrvávajú problémy. Ako vidíte úlohu štátu v pomoci týmto ľuďom?

Tento problém je tu už niekoľko desaťročí. Mne sa zdá, že tieto marginalizované osoby alebo ľudia žijúci v týchto osadách sú stále nedostatočne riešení. Preinvestovali sme možno stovky miliónov a výsledok nie je žiadny. V prvom rade tu musí zasiahnuť štát, školstvo a práca. To je jediné východisko, ako sa z týchto problémov dostať von.

Justíciou otriasli v uplynulých rokoch viaceré medializované prípady. Čo treba urobiť na úplné odpolitizovanie nielen súdov, ale aj polície a prokuratúry?

Áno, je to jeden z hlavných a nosných bodov nášho programu. Pretože pokiaľ nebude odpolitizovanie inštitúcií, polície, súdov a justície, tak tu nebude žiadna spravodlivosť. Zákon neplatí pre každého a keď chceme, aby platil pre každého, tak to musíme odpolitizovať.

Kto dostane dôveru a zoberie ju, tak musí niesť aj zodpovednosť. Čiže vieme to nastaviť tak, aby povedzme, daný rezort polície nebol politický rezort. Na základe snemu, trebárs, sa dá spraviť to, aby si policajti medzi sebou zvolili svojho prezidenta Policajného zväzu. Pokiaľ bude mať dôveru, prevezme zodpovednosť. Tak je možne všetko riešiť a myslím si, že kto dostane tú dôveru, tak ju nezneužije.

Ďalšou dôležitou témou je ruská agresia na Ukrajine. Slovensko pomáha našim východným susedom aj humanitárne, aj vojensky. Plánuje v tom vaše hnutie pokračovať?

Vojensky určite nie. My budeme pomáhať, pokiaľ to bude možné, humanitárne v tých oblastiach, kde sa bojuje alebo kde prebiehajú boje. Lebo vojna mier nezaručí a vždy trpia len väčšinou nevinní občania, nevinní ľudia. Slovensko by nemalo podporovať konflikt, kde sa navzájom zabíjajú dva slovanské národy. My toto podporovať nebudeme a budeme hľadať cesty a riešenia, aby došlo k urovnaniu tohto konfliktu.

Pozrime sa na to teoreticky, že vaše hnutie by bolo vo vláde. Čo by ste urobili, aby ste prispeli k vyjednávaniu o mieri na Ukrajine?

Určite by sme iniciovali nejakú mierovú dohodu medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou, pretože to nevedie k ničomu. Vieme, že vojnu podporujú hlavne západné mocnosti a tí prilievajú stále olej do ohňa. A toto neprospeje k mieru. Vidíte, že na vojne sa v prvom rade zarába a to my nechceme, aby sme na vojne zarábali a tento konflikt išiel donekonečna. Aj tak to raz musí skončiť prímerím a buďme tými, ktorí budú ponúkať to prímerie. A my ho aj ponúkať budeme. Nech sa prestane bojovať, lebo zároveň sme ohrození aj my.

Slovensko je členom Európskej únie aj Severoatlantickej aliancie. Ako by ste charakterizovali tie zahraničnopolitické priority Slovenska z pohľadu vášho hnutia?

Tak my sme vstupovali do EÚ ako suverénny štát s určitými kompetenciami založeným na voľnom pohybe osôb, tovarov a služieb. A dnes, ako to vidíme, tak Európska únia sa vzdialila od týchto hodnôt. Naopak, prijímame diktát z Európskej únie a to je pre naše vlastenecké hnutie neprijateľné.

Pokiaľ nemá fungovať Európska únia na princípoch národných štátov a kultúr nás, vlastných občanov, tak my budeme medzi tými, ktorí budú iniciovať vystúpenie z EÚ, pretože chceme ochrániť ľudí, chcem ochrániť štát a hlavne našu kultúru. Vidíme, že to ide do stratena. Budeme musieť robiť rázne kroky, aby sme získali späť svoju suverenitu. A keď budeme suverénni a slobodní, vtedy môžeme lepšie hospodáriť. Môžeme povedať, že sme suverénny štát, ktorý zodpovedá za seba. Teraz nezodpovedáme.

Zdravotníctvo a jeho problémy sú stále na pretrase. Aby sa zlepšila zdravotná starostlivosť o pacienta. Čo by ste zmenili?

V prvom rade sa musí zmeniť legislatíva a musia nájsť spoločnú cestu – ministerstvo zdravotníctva, poisťovne aj lekári. Keď nedôjde k nejakému kompromisu, tak pacient ostane stále len rukojemníkom alebo tovarom a všetci zarábajú, len pacient prehráva. Toto sa musí zmeniť.

Zastabilizovať zdravotníctvo, zvýšiť lekárom mzdy, ale nie len lekárom, ale aj zdravotným sestrám, aby nemali pohnútky opustiť Slovenskú republiku, lebo všetci, čo odchádzajú do zahraničia, odchádzajú pre peniaze. Toto sa musí zastaviť, zastabilizovať a prijať zákony, ktoré umožnia aj súkromnému sektoru poskytovať nejakú pomoc zdravotníckym zariadeniam priamo. Čiže aby sa vylepšovali podmienky, pracovné podmienky v zdravotníctve.

Problémom je aj to, že práve mladí lekári odchádzajú zo Slovenska. Ako ich motivovať, aby chceli zostať doma, aby neodchádzali do zahraničia?

Tak ako mladý človek, každý jeden v prvom rade potrebuje dobré pracovné podmienky. Potrebuje bývanie, čiže možnosť pridelenia nejakého štátneho stabilizačného bytu týmto lekárom a potom postupne im nastaviť tak plat, aby nemali pohnútky tiež ísť preč, aby našli ten význam svojej práce v zdravotníctve hlavne na Slovensku.

Prejdime k ekonomike. Vo verejných financiách výrazne vzrástol dlh. Ekonómovia
zdôrazňujú nutnosť prijať úsporné opatrenia. Ako to vnímate? Aké kroky má pripravené vaše hnutie?

Celé to pramení na tom, že je nedostatok zdrojov. Štát nemá vlastné výrobné zdroje, ak hľadá možnosti, kde, čo a ako. My by sme už dávno prijali zákon o znárodnení strategických podnikov, napríklad. Pretože vieme, že niektoré strategické podniky možno neboli sprivatizované v súlade so zákonmi, vtedajšími zákonmi. Ďalej navrhujeme hlavne šetrenie v štátnej správe, aby prostriedky alebo financie zo štátneho rozpočtu, ktoré idú, aby boli účelové a hospodárne vynaložené do tých oblastí, kde budú efektívne.

Neefektívne riadenie štátu neprinesie nič alebo krátkodobé kroky neprinesú nič. Podstatu problému treba riešiť a zabezpečiť zdroj financií pre štát.

Ak hovoríme o nutnosti zlepšovať ten stav verejných financií, čo vám je bližšie – zvyšovať dane alebo šetriť na výdavkoch štátu?

Šetriť na výdavkoch štátu. Zvyšovať dane v žiadnom prípade. To nesmú pocítiť občania alebo malí a strední podnikatelia, ktorí by mali ťahať túto ekonomiku hore, ale práve im uvoľňovať, aby sa tento proces naštartoval. Zvyšovaním daní nedosiahneme lepšiu životnú úroveň občanov.

V žiadnom prípade. Keby sme ju zvyšovali pre občanov a pre malých a stredných podnikateľov, naopak, máme tu veľké medzery. Kde môžeme dane zdvihnúť to sú banky alebo veľké firmy, zahraničné firmy, ktoré tu operujú.

Ako zlepšiť to podnikateľské prostredie na Slovensku, aby Slovensko nestrácalo schopnosť konkurovať zahraničným firmám?

Podporovať celý výrobný proces na Slovensku, podporovať všetky malé a mladé rodinné firmy. Čo sa dokáže vyrobiť na Slovensku, to musíme vyrobiť. Prestať už podporovať zahraničných investorov, ale naopak treba upriamiť pozornosť na domácich podnikateľov. Tým treba pomáhať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko