Na hlavný obsah

R. Fico alebo M. Šimečka? Voliči v exkluzívnom prieskume pre RTVS prezradili, koho by chceli za premiéra

Polovica voličov Demokratov a KDH si z nich nevedelo vybrať.

R. Fico alebo M. Šimečka? Voliči v exkluzívnom prieskume pre RTVS prezradili, koho by chceli za premiéra
Zľava predseda Progresívneho Slovenska a predseda Smeru-SD Robert Fico. Foto: TASR/koláž RTVS

Ak by si mali voliči vybrať iba medzi predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom a predsedom Progresívneho Slovenska (PS) Michalom Šimečkom, mierne väčšia časť z nich (38 percent) by na premiérskej stoličke radšej videla Roberta Fica.

Tretina populácie deklaruje, že by budúcim predsedom vlády mal byť Michal Šimečka. Vyplýva to z posledného volebného modelu, ktorý agentúra MEDIAN SK vytvorila exkluzívne pre RTVS.

Najväčšiu podporu mal Robert Fico spomedzi voličov Smeru a SNS. Za premiéra by ho však chcela aj väčšina voličov Republiky a približne polovica voličov Hlasu-SD.

Naopak, nikto z opýtaných voličov strany SaS by ho za predsedu vlády nechcel. Menej ako 20-percentnú podporu má Fico aj medzi voličmi KDH a jeho podporovateľov volebný model zaznamenal aj medzi voličmi PS. A to aj napriek tomu, že si mohli vybrať predsedu tohto hnutia Michala Šimečku.

Šimečku by na poste premiéra krajiny videli najradšej voliči PS, ale aj hnutia Sme rodina či strany SaS. Nadpolovičná väčšina opýtaných voličov hnutia OĽANO a priatelia by taktiež na poste premiéra radšej videli Šimečku ako Fica.

Za premiéra by ho však nechcel nikto z opýtaných voličov Smeru a Republiky. Päťpercentnú podporu má medzi voličmi SNS a vyše 20-percentnú podporu medzi voličmi Hlasu, KDH aj Demokratov.

Vyše polovica opýtaných voličov Demokratov si spomedzi týchto dvoch politikov nevedeli vybrať. Rovnako to bolo aj pri voličoch KDH. Vo výbere si často neboli istí ani voliči SaS, OĽANO a priatelia, Sme rodina či Hlas.

Exkluzívny volebný model pre RTVS spracovala agentúra MEDIAN SK od 25. do 26. septembra 2023 na vzorke 1 004 respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko