Na hlavný obsah

Š. Panenka: Naša strana vznikla, aby upratala a zmodernizovala Slovensko (rozhovor)

Na úrad z obývačky a ušetrené miliardy.

Š. Panenka: Naša strana vznikla, aby upratala a zmodernizovala Slovensko (rozhovor)
Na snímke predseda strany MySlovensko Štefan Panenka. Foto: RTVS

Strana MySlovensko vzniklo preto, aby „zmodernizovala a upratala Slovensko a urobila ho takým, kde ľudia budú chcieť zostať žiť a firmy podnikať.“ V predvolebnom rozhovore v RTVS to priblížil predseda strany Štefan Panenka.

Strana chce dosiahnuť, aby sa ľudia vedeli na úrad dostať z obývačky a ušetriť tak štátu miliardy eur na úradníkoch. Viac o plánoch strany MySlovensko sa dozviete v rozhovore nižšie.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

Vysielame stanoviská a názory politických strán a politických hnutí, ktoré sú súčasťou volebnej kampane pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Ich vyjadrenia nemožno považovať za stanoviská a názory RTVS.

Na ktorú oblasť verejného života kladie vaša strana najväčší dôraz?

Strana MY Slovensko vzniklo preto, aby Slovensko zmodernizovala, upratala ho a urobila ho takým, kde ľudia budú chcieť zostať žiť a firmy podnikať.

Najdôležitejšia základná časť je urobiť ho takým, aby sme sa dostali na úrad z obývačky, ušetrili tretinu úradníkov a štyri miliardy eur, ktoré chceme dať naspäť do systému. Dať ich ľuďom, aby mohli tie peniaze naspäť využívať. Zvýšiť dôchodok minimálne na úroveň 526 eur. Zrušiť doplatky dôchodcom za lieky, vybudovať v každom jednom meste halu, v ktorej budú môcť mladí ľudia a talenty tráviť svoj čas.

Využiť tie peniaze na to, aby mladí študenti mohli pracovať bez odvodov a bez obmedzenia počtu hodín. Využiť ich na to, aby sme v budúcnosti mohli riešiť tri základné oblasti života na prežitie. Mať pod kontrolou energie, vodu a potraviny. Potrebujeme vybudovať okamžite novú jadrovú elektráreň.

Potrebujeme začať budovať vodozádržné systémy, aby sme mali dostatok vody v budúcnosti a potrebujeme podporovať farmárov, aby sme vďaka klimatickým zmenám a zmenám v obchodoch s potravinami, ktoré sú predo dvermi, boli schopní zabezpečiť dostatočné množstvo potravín pre ľudí aj v budúcnosti. Tie priestory, ktoré nám zostanú po úradníkoch, chceme využiť na to, aby sme ľuďom dali domovy dôchodcov, aby sme reštrukturalizovali budovy tak, aby sme z nich mohli urobiť škôlky a štartovacie byty pre mladých.

Potrebujete na to ale doplniť veľké množstvo učiteľov, zdravotníkov a lekárov. K tomu potrebujeme otvoriť reformu zdravotníctva a školstva. V neposlednom rade z tých štyroch miliárd, ktoré budeme každý rok šetriť, chceme postaviť štyri nové, moderné a prevádzkovo efektívne nemocnice.

Ostaňme ešte v tých sociálnych otázkach, pretože žijeme v období rastu životných nákladov. Zvyšujú sa ceny aj tovarov, služieb, energií aj hypotéky. Ako tu vidíte úlohu štátu v pomoci ľuďom?

Dlhodobo budujeme systém, v ktorom sa klameme. Máme stanovené životné minimum na úrovni 288 eur, stanovený minimálny dôchodok na úroveň, z ktorého je zrejmé, že ľudia nie sú schopní zaplatiť bývanie, energie, hygienické potreby a nie sú schopní z toho platiť potraviny. Máme stanovenú minimálnu výšku príjmu na úrovni, z ktorej nie sme k tomu schopní platiť si hypotéku. Štát sa snaží jednotlivé kapitoly nejakým spôsobom dofinancovať. Vyťahujeme to, čo v tejto chvíli bolí.

Hľadáme riešenia ako dofinancovať oblasti života, ktoré naozaj ľudia pociťujú ako veľmi potrebné. Tu treba urobiť štrukturálnu systémovú zmenu a zvýšiť všetky základné úrovne na sumu, ktorá je pre obyvateľa akceptovateľná. Ideme zvýšiť minimálny dôchodok na úroveň 526 eur, čo je zodpovedajúca suma čistej minimálnej mzdy od budúceho roka.

Druhá veľmi dôležitá vec je, že sa musíme vo veľmi krátkom období dostať na minimálnu úroveň sumy, za ktorú pracujete na úroveň jednej tisícky a v ďalšom období pracovať na tom, aby to bolo ešte viac, ale tak, aby sa to nedotklo zamestnávateľov, pretože v tom prípade bude trpieť celý systém.

Potrebujeme otvoriť dôchodkovú odvodovú reformu a daňovú reformu tak, aby spoločnosť netrpela, aby sme dali do systému viacej peňazí. Viac peňazí znamená väčšiu spotrebu a rozchodenie ekonomiky.

Ako vnímate úlohu štátu v podpore sociálne slabších skupín, dôchodcov a mladých rodín? Mal by ju podľa vás štát zvýšiť?

Veľmi to súvisí s tým, čo som rozprával v predchádzajúcej otázke.

Môžeme sa posunúť ďalej a pozrime sa na marginalizované komunity v osadách, pretože tam stále pretrvávajú problémy. Čo treba zmeniť, aby sa to odzrkadlilo aj v ďalších generáciách?

Tridsať rokov budujeme systém, kde ľuďom hovoríme, že nemusíš chodiť do práce. Tu máš peniaze, zostaň doma a všetko je v poriadku. Ak chceme túto situáciu zmeniť, ľuďom potrebujeme dať prácu, prestaviť ich vnútorné nastavenia a vytvoriť v nich návyky. Tú prácu im niekto musí dať, môže to byť niekto, kto pozná, akým spôsobom fungujú. Chceme v jednotlivých regiónoch vybudovať regionálne centrá práce, ktoré budú zamestnávať práve tieto skupiny ľudí a budú motivovaní k tomu, aby tie práce ľuďom dávali.

Máme obce, kde potrebujete zamestnať ľudí, aby im kosili trávnik, zbierali odpadky, čistili priestory či stavali cesty, ktoré sú v týchto oblastiach. Toto je cesta, akou tých ľudí viete zapojiť do života, budete trvať na tom, aby pracovali. Deti, keď vidia od svojich rodičov, že ráno vstanú, idú pracovať, vytvárajú si pravidelný návyk a tým pádom, keď rodič ide pracovať, dieťa môže ísť do školy.

V škole by malo dieťa zostať i po štandardnom vyučovacom nastavení pár hodín, aby sme ich vedeli doučovať a spájať ich vzdelanosť k tomu, čo majú štandardizované ostatné komunity už vo svojich návykoch zaužívané. Keď tie deti budú vidieť a budeme ich takto posúvať, tak o pár rokov budeme vidieť, že systém to zasiahlo a začalo ho naozaj meniť.

Viaceré medializované prípady otriasli dôverou v justíciu, ale aj k polícii a prokuratúre. Čo treba urobiť, aby sme docielili ich úplné odpolitizovanie?

Keď sa od toho celého vzdialite, ostanú vám dva faktory – korupcia a osobné a politické záujmy. Táto otázka sa ale nedá vyriešiť alebo rozobrať v šesťdesiatich sekundách.

Spoločnosť o tom diskutuje niekoľko rokov. V tejto chvíli sa tomu nemôžeme venovať. Máme v tíme ľudí, ktorí pracovali na prokuratúre a policajných zložkách. Ak chcete, môžeme tomu dať samostatnú tému, ale teraz na to nie je čas. Ale keď sa dotýkame práva. Ľudia potrebujú mať vyriešenú otázku toho, aby mali odpoveď od súdov, čo sa týka rozhodnutia, a to okamžite. Občianskosúdne konania trvajú veľmi dlho. Polovica Slovákov je rozvedených. Deti čakajú niekoľko rokov na súdne rozhodnutia a keď ho dostanú, tak už je veľmi neskoro na to, aby s tým niekto mohol niečo robiť.

Tie deti majú zadefinovanú svoju budúcnosť. Súdne rozhodnutia musia byť do roka, ak sa to týka detí, tak do troch mesiacov. To je to, čo máme napísané v našom programe a chceme sa tomu venovať.

Ukrajina čelí ruskej vojenskej agresii už viac ako rok a pol. Plánuje vaša strana pokračovať v pomoci našim východným susedom, ako to bolo doteraz?

Rusko je agresorom. To je stanovisko našej strany a tým pádom budeme podporovať to, aby sme čo najrýchlejšie ukončili túto vojnu. Každý v tejto spoločnosti má deti, aj vy ste bola dieťaťom a každý sa stávame postupne rodičom. Pre mňa je dôležitý život, nechcem zabíjanie a chcem, aby sme ho čo najrýchlejšie ukončili. Skončí to vtedy, keď sa začne rokovať. Čím rýchlejšie začneme rokovať, tým skoršie bude ukončené zabíjanie.

Každá vojna raz skončí. Buď tým, že sa vyčerpá jedna strana, alebo sa dlhodobo ani jedna zo strán nebude schopná posunúť dopredu a vtedy začnú rokovania. Čiže som za to, aby okamžite sadli za stôl a začali rokovať.

Mohli by ste byť aj konkrétnejší. Aký príspevok vašej strany by ste videli v takýchto vyjednávaniach o mieri na Ukrajine?

Poďme prosím ďalej. Táto otázka je veľmi široká. To, čo som chcel, som vám dnes povedal.

Čo by malo podľa vás patriť medzi priority Slovenska a jeho zahraničnej politiky?

Sme súčasťou Európskej únie, sme súčasťou NATO a ktokoľvek rozpráva, že by sme odtiaľ mali vystúpiť, že to Slovensku pomôže, tak klame. Vystúpenie z Európskej únie znamená krach Slovenska vo veľmi krátkom období. Následne krach každej rodiny a rozpad každej rodiny. To si nemôžeme dovoliť. Ľudia sú znechutení a vnímajú Európsku úniu ako niekoho, kto nám diktuje, čo máme robiť. Nie je to preto, lebo by sme neboli dostatočne sebe schopní vysvetľovať a vyjednávať svoju pozíciu v Európskej únii.

Je to preto, lebo mnohí zástupcovia, ktorí tam chodili v poslednom období, neriešili otázky toho, čo tá Európska únia potrebuje. Keď sa systém chce posúvať dopredu a tretíkrát nedodržíte to, čo ste povedali alebo nedodáte to, čo od vás chcú, výsledok je jednoduchý. Dostanete príkaz, ako to máte urobiť.

Bol som súčasťou stoviek rokovaní v korporátnom svete za účasti siedmich a viacerých krajín. Vždy sme sa dohodli na tom, čo chceme spraviť. Každé jedno stretnutie končilo tým, že sme si povedali, čo urobí kto, aby sme následne, keď sa stretneme, si tie veci prešli a videli, ako sa posúvame dopredu.

Ak chcete posúvať Európu dopredu, tak to musí byť o dobrovoľnosti. Musíte k tom dostať každého obyvateľa a to nie je možné dosiahnuť tým, že vydávate príkazy. Ak áno, potom sa tomu spoločnosť postaví čelom oproti, zabrzdí sa a nechce spolupracovať. Potrebujete manažéra, ktorý je schopný sa s Európskou úniou dohodnúť a je schopný to prezentovať a dohodnúť sa s ľuďmi na území krajiny, ktorú zastáva.

Som zástanca opačne toho, aby sme posilnili slovenské postavenie a vybudovali okolo seba nie V4 ale V7 market, ktorý má sto miliónov ľudí. Vtedy máte hlas v Európe omnoho silnejší a tomu by sme sa mali venovať krajiny okolo Dunaja vrátane Čiech.

Ako zmeniť zdravotníctvo, aby to pacient pocítil?

Je to téma, ktorá je veľmi dlhá. Chcel by som poďakovať ľuďom za to, že mali možnosť si vypočuť to, čo My Slovensko chce priniesť a máme odvahu veci zmeniť. Ja vás prosím, majte odvahu voliť zmenu, nový tým. Nevoliť preferencie, ale majte prosím odvahu voliť budúcnosť, zmenu Slovenska. Voľte My Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko