Na hlavný obsah

Pellegrini sa nerozhodoval medzi stoličkou premiéra či predsedu parlamentu. Podľa politológa mu išlo o niečo iné

Fico si podľa neho uvedomoval dôležitosť Pellegriniho.

Pellegrini sa nerozhodoval medzi stoličkou premiéra či predsedu parlamentu. Podľa politológa mu išlo o niečo iné
Poslanec NRSR Peter Pellegrini (nezaradený) z Hlasu-SD. Foto: TASR

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini sa nerozhodoval medzi funkciou predsedu vlády a predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, ale medzi stabilitou a nestabilitou. Povedal to politológ Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík v relácii RTVS Z prvej ruky.

„Poslanecké kluby strany Smer-SD zvyčajne bývajú stabilné. Tento poslanecký klub sa rozpadol po tom, ako Pellegrini založil svoju stranu. Ale inak išlo o mimoriadne stabilný poslanecký klub. A keď máte stabilných poslancov v stabilnom poslaneckom klube, tak sa dá očakávať, že volebné obdobie skončíte v riadnom termíne,“ spresnil.

Vypočujte si celú reláciu Z prvej ruky, ktorú moderoval Matej Baránek:

Progresívne Slovensko (PS) Pellegrinimu síce verejne ponúklo funkciu premiéra, no otázka podľa politológa bola, či by išlo o dostatočnú alternatívu. „Určite neskrýval ambíciu byť predsedom vlády. Otázne však je, či by sa mu oplatilo byť na čele vlády, ktorá mala konflikt už vo svojom základe,“ dodal.

Poukázal tak na kritické slová Alojza Hlinu (SaS) voči Milanovi Majerskému (KDH) a „možnože zbytočne otvorené“ vyjadrenia SaS smerom k Progresívnemu Slovensku.

Na otázku, či Hlas-SD vyloboval maximum možného pri rokovaniach so Smerom-SD a SNS, Štefančík odpovedal, že na základe výsledkov volieb je úplne jasné, v porovnaní zisku hlasov pre Smer a Hlas, že tam mal byť vyšší počet ministerských kresiel práve pre Smer-SD.

„Vyzerá to tak, že taktika Pellegriniho vyšla. Jeho rokovanie s Progresívnym Slovenskom bolo možno také lavírovanie hlavy medzi dvomi možnosťami. Prinieslo mu úspech v tom zmysle, že Hlas-SD bude mať vyšší počet ministerských postov vo vláde, ako by mu prináležalo podľa výsledkov volieb,“ ozrejmil.

Fico si podľa neho uvedomoval dôležitosť Pellegriniho. „Strana Hlas-SD bola skutočne v úvodzovkách drahou nevestou, od ktorej záležalo, ktorého ženícha si nakoniec zoberie. Bola tu aj tá alternatíva, že pôjde do vlády s Progresívnym Slovenskom,“ povedal.

Komunikácia PS odhalila neskúsenosť strany

Bývalý novinár Karol Lovaš z Inštitútu komunikačných štúdií a žurnalistiky Karlovej univerzity v Prahe si myslí, že verejná komunikácia Michala Šimečku (PS) o rokovaniach o potenciálnej koalícii odhalila neskúsenosť PS.

„Ak chceme niečo reálne vyrokovať, tak si nemôžeme počínať mediálne. Mediálne môžeme informovať o záveroch, ale tu sa Michal Šimečka správal naozaj viac mediálne ako konštruktívne, politicky. A to je to nakoniec, ako to zhodnotil aj Pellegrini,“ odôvodnil.

Súhlasí tak s tým, čo naznačil Štefančík – že si Pellegrini vybral stabilitu. Podľa neho tiež líder Hlasu-SD veľmi obratne a umne prečítal výsledky volieb. „Keď si uvedomíme, tak v nich vlastne zvíťazila, okrem Fica, ľavica, pretože strana Smer a strana Hlas majú dokopy takmer 40 percent hlasov,“ doplnil.

Myslí si, že keby sa spoločných 900-tisíc preferenčných hlasov so Smerom-SD rozhodol odignorovať, tak by sa mu to celkom určite vrátilo na ďalších preferenciách jeho vlastnej strany.

„Pozorovateľov asi nemôže nijako prekvapiť, že sa rozhodol ako skúsený politik a aj v tomto smere si vybral skôr skúsených partnerov. To je nielen Fico, ale aj Slovenská národná strana. Tiež to nie sú žiadni politickí nováčikovia, ale nerozbili historicky žiadnu vládu. Keď boli vo vláde, tak sa správali ako ako spoľahlivý partner, na čo stavil Pellegirini,“ vysvetlil.

Rétorika Fica by sa mohla zmeniť

Podľa Štefančíka niektoré silné vyjadrenia Fica hovoria o tom, že by sa jeho politika mohla zmeniť v porovnaní s rokmi 2006, 2012 či 2016.

„Je veľmi dôležité, že si dali do toho svojho memoranda, že Slovensko má jasno v zahraničnej politike a orientácia Slovenska je jednoznačne na Európsku úniu a Severoatlantickú alianciu. Aj keď na druhej strane si vôbec neodpustili práve ten dôvetok, že budú podporovať práve vlastenecké priority. A politika Slovenska smerom do zahraničia bude sebavedomá a bude dbať na národné záujmy,“ vysvetlil.

Nemusí však úplne ísť o negatívum. „Veď napokon každá krajina, každý členský štát Európskej únie, si háji svoje vlastné záujmy. Je to úplne prirodzené. Ale toto ako keby tiež bol signál svojim voličom. Že na jednej strane sme tu mali často protibruselské výroky. Ale na druhej strane máme záujem okrem iného čerpať napríklad financie z Európskej únie,“ dodal.

Lovaš uviedol, že orientácia v rámci Európskej únie či Severoatlantickej aliancie je jasná. „Na tom sa zhodujú aj podľa memoranda všetci traja koaliční partneri. A myslím, že aj v tej otázke priorít Slovenska má Hlas a Smer spoločnú rétoriku. To, že budú všetci traja koaliční partneri, na prvom mieste vždy vidieť Slovensko a jeho záujmy, nie je nič nové. Všetci traja toto hovorili i v rámci v rámci predvolebnej kampane,“ spresnil.

Zmena vzťahu s prezidentkou?

Lovaš poukázal aj na to, že pre Fica ako nového predsedu vlády a pre prezidentku Zuzanu Čaputovú sa začne nová etapa vzájomných vzťahov.

„Myslím si, že Fico ako skúsený pragmatický politik zmení aj rétoriku. Nakoniec, k tej zmene rétoriky v inom kontexte došlo i na strane pani prezidentky,“ vysvetlil.

Poukázal tak na to, ako bezprostredne po tom, ako bol Fico poverený zostavením vlády, prezidentka v oblasti smerovania zahraničnej politiky, orientácie v oblasti bezpečnosti či orientácie na Ukrajinu povedala, že to bude na rozhodnutí novej vlády. Toto rozhodnutie podľa neho znamená, že akceptuje výsledky volieb. Považuje to za vyjadrenie skúseného politika. „A ja myslím, že Robert Fico si to tiež všimol,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko