Na hlavný obsah

Politické strany reagujú na zloženie novej vládnej koalície: Toto je koalícia korupcie, ozýva sa zo SaS

OĽANO sa obáva "pekla" v justičnom systéme.

Politické strany reagujú na zloženie novej vládnej koalície: Toto je koalícia korupcie, ozýva sa zo SaS
Zľava predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini, predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda SNS Andrej Danko. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Politické strany reagujú na dohodu o vládnej koalícii strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS, ktorá v stredu (11. 10.) podpísala tzv. Memorandum o porozumení. „Vznikla koalícia korupcie,“ reagovala medzi prvými strana SaS. Spomínaný dokument považuje za „zbytočný a falošný“.

„Koalíciu temna nebude spájať žiadne absurdné memorandum, ale akurát tak kšefty a korupcia. Dohoda na rozdelení si rajónov pre kradnutie zohľadňuje realitu dnešných dní. Rozkrádanie, prenasledovanie menšín či ohrozenie našej zahraničnopolitickej orientácie budú typickou črtou pre novú vládu,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Podpredseda strany Branislav Gröhling označil korupciu za základný kameň tejto koalície. Myslí si, že predseda Hlasu Peter Pellegrini si svojou voľbou zložiť koalíciu s Robertom Ficom vybral návrat do minulosti.

„Slovensko takto odovzdal do rúk skorumpovaných politikov zo Smeru a SNS a dokazuje, že korupcia je pre túto koalíciu silným lepidlom. SaS bude nekompromisnou opozíciou. Budeme dôsledne bojovať proti korupčným kauzám tejto vlády, ako aj proti ultra konzervatívnym spiatočníckym návrhom ostatných politikov,“ dodal.

OĽANO očakáva „peklo“

Exminister vnútra a novozvolený poslanec za OĽANO a priatelia Roman Mikulec sa obáva, že koalícia prinesie „peklo“ do trestnoprávneho a justičného systému. Narážal na vyjadrenie Roberta Fica, ktorý povedal, že Slovensko „ide do pekla“.

„Budeme z opozície veľmi dobre pozerať na prsty vlády, na prsty vládnej koalície, ako sa budú vyvíjať najmä mnohé kauzy, ktoré sú dnes pred súdom,“ dodal, že dozrieť chcú aj na funkciu ministra vnútra, medzi kauzami konkrétne spomenul kauzu Mýtnik.

Gábor Grendel, ktorý sa tiež na kandidátke OĽANO/KÚ/Za ľudí prekrúžkoval do parlamentu, ocenil, že predsedovia Smeru a Hlasu chcú zachovať princípy sociálneho štátu. Dodal, že v pozícii bude hnutie dozerať na zachovanie spravodlivosti a právneho štátu. Kritizoval, že sa nová vládna koalícia po podpise memoranda nezmienila o národnostných menšinách.

Podľa ďalšieho novozvoleného poslanca za OĽANO Michala Šipoša je vznik tejto koalície akýmsi „budíkom“ pre ich opozičných kolegov. „Dobré ráno, pán Šimečka, dobré ráno, pán Majerský, dobré ráno, pán Sulík. Asi ste potrebovali túto lekciu z naivity, aby ste pochopili, o čom bude vláda Smeru, Hlasu, SNS,“ povedal na tlačovej besede.

PS chce byť tvrdou opozíciou

Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka je sklamaný z toho, že bude na Slovensku vládnuť Smer-SD a jeho líder Robert Fico. Rozhodnutie Hlasu-SD a SNS rešpektuje. Avizuje, že jeho hnutie bude tvrdou opozíciou.

„Som sklamaný z výsledku a z toho, že bude vládnuť Robert Fico. V PS máme čisté svedomie v tom, že sme vyčerpali všetky možnosti na zostavenie inej koalície,“ uviedol Šimečka. „Ideme do opozície a môžem všetkých predstaviteľov vznikajúcej vlády ubezpečiť, že budeme veľmi aktívnou, odbornou a tvrdou opozíciou,“ dodal.

Zdôraznil potrebu spolupráce a koordinácie v rámci opozície. Poznamenal, že vláda nemá ústavnú väčšinu. „Ak bude opozícia disciplinovaná, dokáže tejto vláde výrazne sťažiť prípadné snahy o deštrukciu demokratických princípov,“ tvrdí. Deklaroval, že PS bude chcieť obsadiť niektoré kontrolné výbory.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Timotej Píš:



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko