Na hlavný obsah

Slovensko ako druhé Maďarsko, voľby vyhraté na náklady Kyjeva: V zahraničí rezonujú naše voľby

Vypočujte si povolebný špeciál čítania zo zahraničnej tlače.

Slovensko ako druhé Maďarsko, voľby vyhraté na náklady Kyjeva: V zahraničí rezonujú naše voľby
Predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR/Pavol Zachar

V Nemecku, ktoré je našim hlavným obchodným partnerom, portál Deutsche Welle napríklad šéfa Smeru-SD Roberta Fica označil za silného muža, ktorý sa vracia k vláde.

Víťazstvo strany Roberta Fica označila Deutsche Welle za mnohorakú hrozbu. A to najmä pre malú stredoeurópsku krajinu, ktorá by sa následne mohla odkloniť od svojich západných partnerov. Lídrovi strany sa totiž podarilo presvedčiť Slovákov, že Smer dokáže vytvoriť stabilnú vládu napriek korupcii a bezpráviu, ktoré prekvitali v čase jeho úradovania.

Časopis Spiegel sa zas obáva, že ďalší európsky populista na vzostupe by z krajiny mohol urobiť druhé Maďarsko. V každom prípade, ak by opakovane zasadol do premiérskeho kresla, reformný proces v Bratislave by sa podľa Spiegla zasekol. Slovensko by sa mohlo dostať z koalície podporovateľov Ukrajiny, uzatvára nemecký časopis.

Rakúske noviny Die Presse komentovali výsledok ako voľby vyhraté na náklady Kyjeva a noviny Standard podotkli, že strana SNS sa dostala do parlamentu na úkor oslabenej extrémnej pravice.

El País: Robert Fico bol vzkriesený, keď si už všetci mysleli, že je navždy mŕtvy

Španielsky El País čitateľom pripomenul, že Robert Fico bol vzkriesený, keď si už všetci na Slovensku mysleli, že je navždy mŕtvy. Ako to už býva na politicky roztrieštenom Slovensku, víťaz nemá dostatočnú parlamentnú väčšinu na to, aby vládol sám, a bude musieť hľadať spojenectvá, dodáva.

Prestížne Politico píše, že kde sa dvaja bijú, vyhráva tretí. Kráľom volieb môže byť Hlas-SD s rozhodujúcim postojom. Inak vraj ale voľby na Slovensku nie sú pre svet až také zaujímavé.

Rozdielny pohľad ukrajinských a ruských médií na výsledky volieb

V súvislosti s víťazstvom strany Smer SD sa v zahraničných médiách hovorilo najmä o vzťahu jeho členov k Rusku a pomoci Ukrajine. Tie ukrajinské označili slová Roberta Fica o tom, že na Slovensku máme viac problémov ako Ukrajina, za cynizmus.

Ruské médiá sa vyjadrovali rôzne. Prokremeľská propaganda úspech v slovenských parlamentných voľbách vítala. Hovorila vyslovene o proruskom kandidátovi, nezávislé portály informovali o hlasovaní podobne ako tie západné, čiže skôr neutrálne analyzovali ďalšie scenáre a hrozby. Ruské médiá publikovali aj názor slovenského proruského exposlanca.

Portál Gazeta píše, že Robert Fico je známy svojím proruským postojom, kritikou vojenskej pomoci Ukrajine a jej vstupom do NATO. Gazeta si všíma prísľub predsedu Smeru, že sa bude snažiť čo najrýchlejšie vyriešiť konflikt na Ukrajine.

Zľava Monika Beňová, Robert Fico a Ľuboš Blaha.
Zľava Monika Beňová, Robert Fico a Ľuboš Blaha.Foto: TASR/Pavol Zachar

Ruský portál má k článku aj krátke video, na ktorom je vidno, ako si Robert Fico preráža mlčky cestu novinármi alebo rozhovor zahraničnej reportérky s Ľubošom Blahom, ktorý jej vysvetľuje, že vstup Ukrajiny do NATO by znamenal tretiu svetovú vojnu.

Prokremeľský moskovský Komsomolec napísal, že Ficove názory odrážajú tradične vrúcne city mnohých Slovákov k Rusku. Ruský denník Kommersant v titulku článku o slovenských voľbách konštatuje, že naša krajina si vybrala „starý kurz“. Dodáva, že Európska únia nie je spokojná s tým, ako voľby dopadli, ale pripomína, že Robert Fico môže svoju predvolebnú rétoriku ešte zmierniť.

NRC: Úspech Smeru vyvoláva znepokojivé otázky o európsku podporu Ukrajiny

Úspech strany Smer vyvoláva znepokojivé otázky o európsku podporu Ukrajiny. Holandský denník NRC sa však zamýšľa aj nad tým, či sú obavy z obratu k Rusku oprávnené.

Slovensko má za sebou chaotické obdobie vládnutia, počas ktorého pandémia, vojna na Ukrajine, inflácia a vlna dezinformácií vytvorili ideálne podmienky na populistický obrat. Konštatuje v úvode NRC.

Otázkou však podľa denníka je, či sa polievka bude naozaj jesť taká horúca, ako sa navarí. Politika Róberta Fica bude závisieť od koalície a analytici poukazujú na to, že fragmentovaná politická scéna na Slovensku ponúka menej možností na radikálnu zmenu ako v Maďarsku, kde má Viktor Orbán od roku 2010 absolútnu väčšinu.

Népszava: Koniec menšinového politizovania na Slovensku

V Maďarskej tlači zarezonovalo účinkovanie strán maďarskej menšiny v parlamentných voľbách na Slovensku. Píšu o konci jednej kapitoly. Komentár denníka Népszava tým myslí, že nastal koniec politiky na etnickom základe.

Veľká časť maďarských voličov dala svoj hlas slovenským politickým stranám, a tak osempercentná maďarská menšina zostala bez parlamentného zastúpenia, píše ľavicový denník Népszava.

V súťaži troch strán s maďarským základom sa ukázala byť najsilnejšia Aliancia, avšak 4,3 percent hlasov nestačilo, ďalšie dve, Maďarské Fórum a Most s jedným percentom zaostali ešte viac. Ešte sa dá spomenúť, že na listine SaS kandidoval Ábel Ravasz, avšak nedosiahol počet preferenčných  hlasov dostatočných na poslanecký mandát.

Toto fiasko znamená pravdepodobne koniec menšinového politizovania na Slovensku, veď čistá maďarská strana nie je v národnej rade od roku 2006, no a multietnická strana Bélu Bugára Most-Híd, ktorá bola aj vo vláde, na dnes sa stala už bezvýznamnou.

Je teda jednoznačné, že na Slovensku nie je potrebná strana vyslovene na etnickom základe, lebo keby bola, tak osempercentná menšina by v pohode preskočila päťpercentný prah, konštatuje Népszava.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko