Na hlavný obsah

Po tragédii v hniezde záchrany ostalo v Bratislave už len jedno. Obnoviť ho neplánujú

Od tragédie uplynuli takmer dva roky.

Po tragédii v hniezde záchrany ostalo v Bratislave už len jedno. Obnoviť ho neplánujú
Nefunkčné hniezdo záchrany na bratislavských kramároch. Foto: RTVS

Vyšetrovanie prípadu mŕtveho novorodenca, ktorého našli v hniezde záchrany na Kramároch, sa blíži ku koncu. Od tragédie uplynuli takmer dva roky. S hniezdom záchrany, ktoré je dodnes mimo prevádzky, nemocnica už nepočíta.

Novorodenca našli v hniezde záchrany na bratislavských Kramároch v apríli 2022. Ležal tam niekoľko dní. Nikto zo zamestnancov nemocnice si ho nevšimol. Podľa medializovaných informácií vtedy zlyhala signalizácia.

„V predmetnej trestnej veci sa vedie konanie pre prečin usmrtenia. Vyšetrovateľka predložila vyšetrovací spis na prokuratúru. Po jeho preskúmaní a vyhodnotení dôkaznej situácie rozhodne dozorujúca prokurátorka o ďalšom postupe,“ ozrejmila hovorkyňa Krajskej prokuratúry Bratislava Gabriela Kováčová.

Hniezdam záchrany sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Hniezdo záchrany ostalo odvtedy zatvorené. „Opätovné spustenie hniezda záchrany sme plánovali hneď po získaní všetkých potrebných revíznych správ, aby bolo hniezdo záchrany bezpečné. Ale vzhľadom na súčasnú situáciu v pediatrii, ktorá je aj výhľadovo nepriaznivá, sme od tohto zámeru museli upustiť,“ priblížila hovorkyňa Národného ústavu detských chorôb Dana Kamenická.

Na hniezdo už navyše nemocnica ani nebude mať priestor. Podľa hovorkyne potrebujú dobudovať röntgenové pracovisko v priestoroch urgentného príjmu. Chce tým skrátiť čakanie na vyšetrenie, ktoré sa pohybuje do šiestich hodín.

„Po odbornom zvážení a architektonickom posúdení bol ako jediný priestor vhodný na vytvorenie takéhoto RTG pracoviska identifikovaný priestor, v ktorom sa v súčasnosti nachádza hniezdo záchrany,“ dodala Kamenická

V Bratislave ostalo jediné hniezdo

Jediné hniezdo záchrany v hlavnom meste ostalo v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v Petržalke. Do roku 2022 v ňom našli päť detí, kým v hniezde na bratislavských Kramároch, ktoré už nefunguje, ich našli desať.

„Určite bude chýbať toto hniezdo záchrany, pretože bolo jedno z najviac vyťažených na Slovensku. Toto miesto je, myslím, že veľmi dobre pokryté. Aj tým, že sa tam nachádzajú oddelenia, kde priamo matka, ktorá by ho mohla vložiť, tak možno už ide priamo z pôrodnice,“ myslí si koordinátorka projektu Hniezda záchrany Nikola Fejková.

Tragédia zároveň zmenila pravidlá. Za hniezda záchrany po novom zodpovedá primár, vedúca sestra a vedúci zamestnanec technického úseku. Bežná kontrola sa má vykonávať raz za 24 hodín, bezpečnostná raz za mesiac a neoznámená raz do roka. Kamerový záznam, ktorý sníma hniezdo, má neustále sledovať zdravotník.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny