Na hlavný obsah

Prví zachránení sú dnes už dospelými. Hniezda záchrany dali šancu na život už desiatkam detí

Projekt na Slovensku funguje 20 rokov.

Prví zachránení sú dnes už dospelými. Hniezda záchrany dali šancu na život už desiatkam detí
Archívna snímka - Hniezdo záchrany, otvorili 3. septembra 2010 v Trenčianskej nemocnici. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Píše sa rok 2004, na Slovensku sa začínajú otvárať prvé hniezda záchrany, šanca pre nechcené deti vzniká v Prešove, Žiline aj v Bratislave. Len pár mesiacov na to, 16. 4. 2005, sestričky prešovskej nemocnice objavujú vo verejnom inkubátore prvé dievčatko. Obľúbili si ju, pomenovali ju Hviezdička.

Hviezdička mala šťastie, adoptovala si ju nová rodina. Príbeh jej následníčky, ktorú rovnako v Prešove našli len pár dni na to, má tiež šťastný koniec. Jej mama sa po ňu vrátila. Deti postupne začali pribúdať aj v hniezdach záchrany v iných častiach Slovenska – Tonko, Matúško či Miško. Všetci títo nájdenci sú dnes dospelé osoby.

Hniezda záchrany fungujú na Slovensku už 20 rokov. V súčasnosti ich je po celej krajine 20 a vďaka nim zachránili už 84 detí. Jedným z nich je aj novorodené dievčatko, ktoré nedávno našli v hniezde záchrany v Ružomberku. O tomto prípade si môžete prečítať aj na našom webe.

V žilinskej nemocnici našli 21. septembra 2005 pracovníci chlapca. Keďže bolo v ten deň Matúša, pomenovali ho tak. Na rukách ho drží vtedajšia spokojná vrchná sestra Amália Krkošková (na snímke). FOTO TASR – Pavol Iureo

Projekt zachraňuje životy

Podľa o. z. Šanca pre nechcených sa podarilo za toto obdobie znížiť celkový počet nájdených mŕtvych novorodencov. „V druhom rade sa podarilo priniesť zmenu zákona a ženy (aj muži), ktoré novorodenca do hniezda vložia, nie sú trestne stíhané. Naštartovalo to aj inštitút utajených pôrodov,“ priblížila koordinátorka projektu Hniezda záchrany Nikola Fejková.

O utajený pôrod môže požiadať každá žena, ktorá nechce, aby bola prezradená jej identita. Jej práva zahŕňa aj zákon o zdravotnej starostlivosti. Pre ženy, ktoré sa rozhodujú nad svojím materstvom, sa môžu bezplatne poradiť na Linke Hniezda záchrany, ktorá je pre ne k dispozícii nonstop.

„Je tu pre nich vytvorený bezpečný priestor na otvorenú komunikáciu. V niektorých prípadoch dochádza ku krízovej intervencii, kedy žena iba chce počuť, že niekto počuje a zachytáva jej pocity. Sprevádza ju jej častokrát bolesťou,“ uviedla Fejková.

Podľa kooridnátorky projektu na linku volajú aj muži, ktorí majú strach z toho, že ich partnerky odnesú dieťa do hniezda. „Tu sa už otvára ďalšia stránka našej legislatívy. Je im poskytované poradenstvo v plnom rozsahu ako ženám,“ dodala.

Pripomína, že prvé nájdené deti sú dnes už dospelými osobami. „Nejdeme hovoriť, že to bolo jednoduché, ale stálo to za to. Vnímame to pozitívne a vždy sme videli, že aj spoločnosť takto vníma hniezda,“ dodala Fejková.

Pozrite si počet a mená nájdencov naprieč celým Slovenskom:

rok nájdeniapočet detí
20055 – Hviezdička, Tonko, Michal, Matúš + jedno dievča
20067 – Eugen, Ľubko, Paulína, Michal + traja chlapci
20072 – Aleš a Ľubko
20085 – dvojičky, dievča, chlapec a dieťa bez uvedenia pohlavia
20096 – Natália, Adam + dvaja chlapci a dve dievčatá
20105 – Ján, Slávka + dvaja chlapci a jedno dievča
20114 – Terézia + dve dievčatá a jeden chlapec
20125 – Leo + dve dievčatá a dvaja chlapci
20136 – Lívia, Albert, Martin + dvaja chlapci a jedno dievča
20143 – traja chlapci
20153 – Anna + jedno dievča a jeden chlapec
20161 – chlapec
20171 – chlapec
20184 – Michal, Denisa + dve dievčatá
20191 – Kristián
20204 – Maxim, Viktor, Michal + jedno dievča
20213 -Ema, Timotej, Daniel
20224 – Sebastián, Adam, Veronika + jeden chlapec
20232 – dvaja chlapci
20241 – dievča
Zdroj: o.z. Šanca

Tragédia, ktorá zmenila pravidlá

Pred dvoma rokmi otriasla Slovenskom nešťastná udalosť, keď v hniezde záchrany Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) umrelo dieťa. „Bolo nám úprimne ľúto, že sa takáto tragická situácia udiala. Plne sme nechali vyšetrovanie na políciu. Ako sa hovorí všetko zlé je na niečo dobré, tak to platilo aj v tomto prípade,“ reagovala Nikola Fejková.

Ministerstvo zdravotníctva krátko na to vydalo potrebné opatrenia na zamedzenie podobných prípadov. NDÚCH bol jedným zo spoluiniciátorov týchto usmernení.

Podľa nových predpisov má zodpovednosť za hniezdo záchrany primár a vedúca sestra nemocnice. Za dodržanie pracovného postupu súvisiaceho s technickou prevádzkou je zodpovedný vedúci zamestnanec technického úseku.

Podľa predpisov sa má vykonávať kontrola hniezda záchrany minimálne raz za 24 hodín, bezpečnostná raz za mesiac a neoznámená raz do roka. V miestnosti s obrazovkou z kamery má byť neustále zdravotnícky pracovník.

Prešovské hniezdo záchrany pri Fakultnej nemocnici s poliklinikou Jána Adama Reimana prichýlilo 12. novembra 2008 dvojičky – Martina a Martinu. Na rukách ich drží vtedajšia zástupkyňa primárky Novorodeneckého oddelenia MUDr. Zuzana Vrbová. FOTO TASR – Milan Kapusta

Prednosť dostal röntgen

NÚDCH doposiaľ neobnovilo prevádzku hniezda, v ktorom dieťa zomrelo. „Hniezdo záchrany nie je v prevádzke napriek tomu, že jeho spustenie do prevádzky sme plánovali hneď po získaní všetkých revíznych správ,“ informovala hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická.

„V NÚDCH sme boli vzhľadom na súčasnú situáciu v pediatrii, ktorá je aj výhľadovo nepriaznivá a po dohode s vtedajším vedením ministerstva zdravotníctva, nútení upustiť od zámeru opätovne spustiť prevádzku hniezda záchrany,“ odôvodnila Kamenická.

Podľa hovorkyne je dôvodom nevyhnutná potreba dobudovania röntgenového pracoviska priamo v priestoroch urgentného príjmu. Cieľom je skrátenie čakacej doby, ktorá sa v súčasnosti pohybuje na úrovni do šiestich hodín.

„Po dôkladnom odbornom zvážení a architektonickom posúdení odborníci identifikovali jediný priestor, v ktorom je možné zriadiť nové röntgenové pracovisko tak, aby nebolo narušené fungovanie a flow pacientov na urgentnom príjme, a tým je priestor, v ktorom sa aktuálne nachádza hniezdo záchrany,“ dodala Kamenická.

Koordinátorka Hniezda záchrany Nikola Fejková uviedla, že nemocnicu žiadajú o znovuotvorenie, no sú otvorení aj alternatívnemu riešeniu. Dodala, že hniezdo bez udania dôvodu uzatvorila aj nemocnica v Skalici.

„K zatvoreniu hniezda záchrany bolo vedenie skalickej nemocnice nútené pristúpiť z technických dôvodov, pre ktoré nebolo možné garantovať jeho bezpečné fungovanie. Fakultná nemocnica AGEL Skalica nateraz neuvažuje o jeho opätovnom otvorení,“ ozrejmila zástupkyňa hovorcu nemocnice AGEL Skalica Jarmila Ševčíková.

Podľa slov Fejkovej je napriek tomu počet hniezd v súčasnosti stabilný. „Zatiaľ neplánujeme otvorenie ďalších miest. Jednak neprišla taká požiadavka a druhá stránka je, že máme za to, že sú dostatočne zastúpené,“ dodala.

Pozrite si archívne snímky zachránených detí, ktorým Hniezdo záchrany dalo druhú šancu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko