Na hlavný obsah

Lekárske ambulancie zvažujú nové poplatky. Príspevky štátu podľa nich na chod ambulancií nestačia

Ambulanciám ešte môžu pomôcť rokovania s poisťovňami.

Lekárske ambulancie zvažujú nové poplatky. Príspevky štátu podľa nich na chod ambulancií nestačia
Ilustračná snímka lekára a pacienta. Foto: RTVS

Slovenská lekárska komora víta viac peňazí pre ambulancie. Dostanú 200 miliónov eur navyše oproti pôvodnému plánu. Komora lekárov sa obáva, že ani takéto zvýšenie nebude stačiť.

Začiatkom minulého roku postihla zdravotníctvo energetická kríza. Aby si lekári vykompenzovali vyššie prevádzkové náklady, začali zavádzať poplatky.

„Mám nový poplatok, pretože sa mi zo dňa na deň navýšili náklady na nájomné o 100%, takisto náklady na zdravotný materiál išli nenormálne hore. Bez toho sa to udržať nedá,“ uviedla kardiologička z Bratislavy Katarína Kováčová.

Zavádzanie poplatkov sa však podľa Slovenskej lekárskej komory dialo bez akejkoľvek regulácie, preto je v nich potrebné urobiť poriadok.

„Treba prirodzene chrániť zraniteľné skupiny obyvateľstva. V tejto súvislosti žiadame ministerstvo zdravotníctva, aby urýchlene uskutočnilo už niekoľko týždňov avizovaný audit poplatkov,“ vyhlásil prezident Slovenskej lekárskej komory Jaroslav Šimo

Poplatkom v ambulanciách sa v Správach RTVS venovala Veronika Čokinová:

Všeobecní lekári a špecialisti totiž nevylučujú, že od pacientov začnú vyberať aj nové poplatky alebo zvyšovať tie súčasné. Pôvodne mali tento rok dostať takmer miliardu 700-tisíc eur. Napokon dostanú o 188 miliónov viac, čo však podľa nich na chod ambulancií stále nestačí.

„V súlade s programovým vyhlásením vlády, spolu so zástupcami asociácií a združení lekárov, sestier a lekárnikov, ostatných zdravotníckych pracovníkov, pacientov či zdravotných poisťovní robíme audit poplatkov a doplatkov u lekárov,“ vyhlásila ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Rokovania so zdravotnými poisťovňami

Ambulanciám ešte môžu pomôcť rokovania so zdravotnými poisťovňami. V čase, keď diskutujú o nových zmluvách, inštitút INEKO zverejnil analýzu príjmov neštátnych ambulantných lekárov.

Za mesiac zarobili v priemere 4 836 eur v hrubom. Najviac pediatri, gynekológovia a všeobecní lekári pre dospelých, najmenej kožní a internisti.

„Je to hrubá odmena za prevádzkovanie ambulancie. Zisk sa v rozmedzí rokov 2018-2022 zdvojnásobil, bol 102-percentný nárast. Do toho zisku vstupujú rôzne odmeny, odmeny za prácu, odmena za vložený kapitál, odmena za riziko podnikania,“ povedal riaditeľ inštitútu INEKO Dušan Zachar.

INEKO podľa Asociácie súkromných lekárov zavádza. „Tvoríme zisk, ale na základe toho, že si vyplácame nižší príjem, pretože nemáme finančné zdroje na to, aby sme si taký príjem mohli zadať do systému ako superhrubú mzdu. Potrebujeme finančné zdroje na to, aby sme mohli fungovať,“ dodal prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.

Lekári hovoria, že potrebujú peniaze na vymaľovanie, rôzne opravy, prístrojové vybavenie, ale aj na platy sestier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko