Na hlavný obsah

Prezident Humenného P. Ždiňák: Nikomu nedlhujeme ani cent. Slováci, ktorí extraligu vybojovali, sa snažili najviac

Ždiňák prihlási Humenné do prvej ligy, z ktorej budú chcieť opäť postúpiť.

Prezident Humenného P. Ždiňák: Nikomu nedlhujeme ani cent. Slováci, ktorí extraligu vybojovali, sa snažili najviac
Na snímke prezident hokejového klubu HC 19 Humenné Peter Ždiňák, Foto: TASR - Roman Hanc

Hokejisti HC 19 Humenné sa po minuloročnom senzačnom postupe zdržali v extralige len jedinú sezónu. Hoci na Hornom Zemplíne najskôr prežívali sklamanie z vypadnutia, s odstupom času sú na prácu, ktorú odviedli, hrdí.

„Musím sa pochváliť, že nebudeme nikomu dlhovať ani jediný cent a skončíme na nule. Všetky faktúry máme vyrovnané a hráči dostanú zvyšné výplaty za marec a apríl načas,“ priznáva v rozhovore pre spravodajský portál RTVS prezident klubu Peter Ždiňák.

Podľa šéfa hokeja v 33-tisícovom meste na východe republiky rozhodla o zostupe najmä kvalita kádra. Humenskí funkcionár však verí, že pre humenské levy to nebola len jedna kapitola a medzi najlepšie tímy sa ešte vrátia.

Reprezentačné zápasy sú odmenou

Už štyri kolá pred koncom základnej časti bolo jasné, že Humenné po jednej sezóne opustí najvyššiu súťaž. Opadlo z vás už sklamanie?

Viac-menej áno. Sklamanie bolo, ale už prešlo. Teraz sa už obzeráme po ďalšej práci, ktorá nás čaká. Mám na mysli aj nasledujúcu sezónu, ale sústredíme sa najmä na prípravné zápasy, ktoré tu odohrá slovenská seniorská reprezentácia pred majstrovstvami sveta.  

Nikdy predtým tu reprezentácia nebola, a preto chceme, aby všetci odišli spokojní a urobili sme si dobrý obraz na zväze, že vieme byť súčasťou organizácie aj takéhoto podujatia.

Ako ste povedali, reprezentácia zavíta do Humenného prvýkrát v histórii. Vnímate to aj ako odmenu za dobre vykonanú prácu počas extraligovej sezóny?

Je to odmena a taká čerešnička za všetku prácu a drinu, ktorú sme odviedli od roku 2019, keď sme založili klub. Odvtedy sme tu niečo vybudovali a ľudia to vnímajú, čo nám dali najavo aj počas posledných extraligových duelov. Hoci bolo jasné, že vypadneme, na štadióne sme mali viac ako tritisíc fanúšikov, ktorí hráčov aj po prehratom stretnutí vytlieskali.

To, že do Humenného príde reprezentácia, je hlavne vďaka tomu, že sa tu hrala extraliga. Predtým štadión nebol pripravený na extraligu. Bol to prvoligový stánok, na ktorom sme nemali videorozhodcu, turnikety, žiadne zobrazovacie zariadenie okrem obyčajnej časomiery.

Za posledný rok sme sa posunuli niekoľko rokov dopredu. Namontovali sme turnikety, kocku, ktorá funguje výborne, urobili sme nové bufety a fanshop. Všetko fungovalo bez väčších problémov a naďalej funguje, ako má. Vďaka patrí aj zväzu, že sa uberali smerom, kde ešte nikdy neboli a rozhodli sa potešiť ľudí v Humennom a okolí.

Vstupenky boli vypredané do hodiny, takže prebudiť v Humennom hlad po hokeji sa vám očividne podarilo. Súhlasíte?

Určite áno. Aj preto už premýšľame, že sa na budúcu sezónu treba kvalitatívne pripraviť tak, aby sme hrali o špicu a pokúsili sa o postup. Vidím, že ľudia majú záujem a chcú chodiť na hokej.  

Ľuďom by sme nemohli len tak povedať, že končíme

Takže klub prihlásite do prvej ligy? Rozšírili sa totiž reči, že ste povedali, že ak bude baráž o extraligu, tak klub neprihlásite do Tipos SHL.

Nechcem nikoho obviňovať, ale asi došlo k nie úplne správnemu pochopeniu toho, čo som povedal. Ja som len povedal, že ak sa bude hrať baráž, tak prvoligista nebude mať šancu postúpiť. Keď nebude baráž, tak postúpi. To je celé.

Hokejový klub HC 19 Humenné je akoby moja značka, ktorú som spolu s ľuďmi z výkonného výboru vybudoval od roku 2019. Neviem si predstaviť, že by sme si len tak povedali, že končíme.

Humenné je malé mesto. Ľudia ma skrz hokej spoznávajú a zdravia sa mi. Nemôžem teraz len tak prísť a povedať, že končím, žiaden hokej tu nebude. Bolo by to pre nich sklamanie a možno by ma niekde v zákulisí opľúvali. Normálne pokračujeme a ideme ďalej.

Takže najbližším cieľom bude len postup do extraligy?

Aj na výkonnom výbore sme sa rozprávali, že budeme skladať mužstvo tak, aby sme opäť postúpili medzi elitu. Zistili sme, že aj v meste ako je Humenné, sa hokej dá robiť na najvyššej úrovni.

Zistili, že extraligový hokej môžu robiť aj v Humennom

Viete už aspoň približne, koľko vás stál ročník v extralige?

Nemám to ešte presne spočítané, ale bude to niečo okolo 1,2 milióna eur. Musím sa pochváliť, že nebudeme nikomu dlhovať ani jediný cent a skončíme na nule. Všetky faktúry máme vyrovnané a hráči dostanú zvyšné výplaty za marec a apríl načas.

Rozpočet 1,2 milióna eur je na extraligový klub možno málo, v porovnaní s inými klubmi, ale na to, že to bola prvá sezóna, tak sa nám podarilo nazbierať slušné peniaze.

Dokázali sme získať dostatok príjmov zo vstupného a reklamy. Som rád, že sa nám podarilo presvedčiť partnerov v meste, že dávajú peniaze na správnu vec. Zistili sme, že hokej dokážeme robiť. Nie sme ničím iným, ako ďalšie mestá, ktoré sú veľkosťou podobné ako Humenné, a hrajú extraligu.

Na snímke gólová radosť hráčov Humenné v 1. kole hokejovej Tipos extraligy. Foto: TASR

Ani Humenné neobišla trénerská výmena, ku ktorej ste sa odhodlali v polovici novembra. Po sedemnástich kolách malo vtedy Humenné na konte 12 bodov.  Keď sa teraz spätne pozeráte, nebolo potrebné spraviť tento krok už skôr?

Neviem, či skôr. Možno by nám to pomohlo, možno nie. Trénera Parfionova sme nevyhodili. On sám za mnou prišiel po zápase v Spišskej Novej Vsi, že chce odísť, pretože má ponuku z KHL. Slušne a v dobrom sme sa dohodli. Máme aj naďalej dobrý vzťah.  

To, že sa nám nedarilo, malo objektívne príčiny. Keď prišiel brankár Galimov, tak nechytal, pretože mal zranený chrbát. Na jeho miesto šiel do bránky Kozel, ktorého nezastihla forma.

Dávid Šoltés mal tiež zranenú ruku. Celkovo sme mali na začiatku veľa zranení, nie všetko sa dalo pripisovať tomu, že máme 12 bodov. Keď sa na to tak spätne pozerám, tak nás trápilo veľa zranení. Taktiež sme hrali oklieštení a v plnej sile sme nastúpili možno do pár duelov, keď prišiel nový tréner Štrba.

Tréneri si nechcú v poslednom mužstve pokaziť životopis

Miesto Parfionova zaujal Čech Martin Štrba. Z 13 výhier zvíťazilo Humenné pod jeho vedením deväťkrát. Ako ste spokojný s prácou, ktorú odviedol?

Martin Štrba je pracovitý tréner. Prišiel, priniesol niečo nové a mužstvu dal impulz. Začal sa hrať iný hokej a začali sme zbierať body. Z kabíny som od chlapcov dostal pozitívne ohlasy, že hra a taktika mala pod jeho vedením hlavu a pätu.

Tréner Štrba si zaslúži poctu už len preto, že prišiel bojovať do posledného mužstva, čo by neurobil každý. Keď sme začali hľadať nového trénera, tak musím povedať, že sa do Humenného veľmi nehrnuli. Nie každý si chce prísť zlepšiť životopis do mužstva, ktoré je posledné v lige a všetci mu prognózujú vypadnutie.

Rudolf Jendek a Martin Štrba
Na snímke asistent trénera Rudolf Jendek (HC Slovan Bratislava) a tréner Martin Štrba (HC 19 Humenné). Foto: Facebook/HC 19 Humenné)

V akej fáze sú rokovania s trénerom Štrbom?

S trénerom som sa rozprával ešte počas posledného týždňa. Obaja by sme si vedeli predstaviť ďalšiu spoluprácu. Na tomto bode rokovania skončili. O konkrétnych veciach, ako napríklad plat, sme sa ešte nerozprávali. Nemôžem sa s ním dohodnúť sám, k angažovaniu trénera a asistentov sa musí vyjadriť aj výkonný výbor.

Od legionárov čakali viac, Slováci bojovali

Od legionárov sa očakáva, že budú rozdielovými hráčmi. Do akej miery splnili to, čo ste od nich očakávali?

Nechcem povedať, že sme úplne netrafili legionárov, ale neboli rozdieloví. Problém bol, že sme mužstvo skladali s trénerom Parfionovom, ktorý bol Rus, a tak si skladal mužstvo najmä z Rusov, ktorí už mali extraligové skúsenosti. Ja som pôvodne chcel mať v kabíne viac prvoligových hráčov, ktorí si postup vybojovali.

Potom sme vymenili trénera, ktorý chcel automaticky hrať iný štýl a začal robiť zmeny aj v kádri.

Za problém považujem aj to, že sa Denis Paršin zranil na začiatku sezóny. Potom bol tri mesiace mimo ľad, musel absolvovať operáciu ruky a keď sa vrátil, už to bol iný hráč. Nebol to hokejista, od ktorého sme očakávali, že spraví 40 alebo 50 bodov. Na druhej strane je to aj normálne, ale verili sme, že keď príde, tak to s Pereskokovom nejako uhrajú.

Preč sme poslali aj Pavlovsa. Jeho miesto zaujal center Lucenius, ktorý prišiel s nadváhou a bol absolútne nepripravený na sezónu. Legionári a ani Slováci neboli rozdieloví a nepotiahli mužstvo vtedy, keď mali.

Denis Paršin mal vo februári 38 rokov, brankár Stanislav Galimov 36. Majú zahraniční hráči, ktorí sú na sklonku kariéry, vôbec motiváciu bojovať za tím?

Galimov mal určite motiváciu, v Humennom chce dokonca ostať. Má tu manželku a jeho dieťa navštevuje miestnu škôlku. Veľmi sa mu tu páči a je veľmi nešťastný, že sme vypadli.

Aj napriek tomu, že má dva Gagarinove poháre, tak motiváciu mal. Bol veľkým profesionálom, čo z neho bolo cítiť. Pri Denisovi sa až tak vyjadriť neviem. Začal dobre, ale ako som spomínal, po zranení mu to už až tak nešlo.

Keď sme už pri tých zahraničných hráčoch, tak koncom júla ste predstavili problémového Carsona Briérea. Po približne mesiaci káder Humenného opustil. Prečo?

Tréner ho poslal preč, povedal, že na extraligu mať nebude, hoci je synom slávneho otca.

Niečo ste už naznačili, ale môžete povedať niečo viac k tomu, ako si zastali svoje miesto Slováci?

Bojovali, určite sa snažili. V mužstve sme mali veľa Slovákov, ktorí extraligu vybojovali a niektorí dokonca so mnou postupovali už z druhej ligy, keď sme začínali. Na nich to nebolo postavené, ale paradoxne, tí, ktorí sa o postup zaslúžili najviac, bojovali aj na ľade viditeľne najviac.

Tí, ktorí sa o postup nezaslúžili a vedia, že v  extralige nie je veľa Slovákov a príde nový rok a opäť dostanú zmluvu niekde v extralige, tak z ich strany tam až také chcenie nebolo.

Nechcem však nikoho uraziť, aby to nevyznelo tak, že im nadávam. Vážim si, že vôbec prišli do Humenného, pretože pred sezónou si každý myslel, že nebudeme mať ani na výplaty, čo sa nenaplnilo.

Hráč ako Handlovský, ktorý hrá roky len extraligu, sa vyjadril, že takéto podmienky nezažil. Je to pre mňa zrkadlo, že sme to robili dobre. Opakujem, už len za to, že tu prišli, si zaslúžia rešpekt.

HC 19 Humenné
Na snímke tím HC 19 Humenné v extraligovej sezóne 2023/2024. Foto: Facebook/HC 19 Humenné – oficiálna stránka

Plánujete osloviť hráčov, či budú mať záujem pokračovať v prvoligovom Humennom?

Manažér dostal pokyn, aby hráčov oslovil. Na rozlúčkovom obede sa už s niektorými rozprával a podľa posledných informácií sa už s niektorými dohodol na stretnutiach. Budúci týždeň by mali byť prvotné stretnutia, aby sme mohli urobiť nejaký základ pre budúcu sezónu.

Premýšľam aj nad tým, že v budúcej sezóne budeme hrať len so Slovákmi. Samozrejme, ak nebudú, tak ich budeme musieť doplniť aj zahraničnými hokejistami.

Titul prajú zástupcovi východu

Poďme k príjemnejším témam. Na ktorý zápas budete spomínať najradšej?

Tých momentov bolo počas sezóny viac, ale najradšej budem spomínať na prvý a posledný duel. Prvý preto, lebo proti Slovanu sme mali hneď beznádejne vypredaný štadión a užili si výbornú atmosféru.

Na snímke Martin Kriška, Miroslav Lažo, Ladislav Nagy a Michal Sersen.
Na snímke Martin Kriška, Miroslav Lažo, Ladislav Nagy a Michal Sersen pred prvým domácim extraligovým zápasom Humenného. Foto: Facebook/HC 19 Humenné, Peter Šimurda

Posledný preto, lebo bol rozlúčkový a aj napriek tomu, že sme vypadli prišlo tritisíc divákov. Na konci, keď sa zhasli svetla, na kocke spustili rozlúčkové video a ľudia začali spontánne kričať ďakujeme, tak to bolo veľmi pekné.

Musím povedať, že ani na sociálnych sieťach nám nenadávajú, ale ďakujú za extraligovú sezónu. Z vonkajších zápasov vyberiem výhru 5:1 pred vypredaným štadiónom nad Michalovcami.

Čo extraliga priniesla Humennému?

Pridaná hodnota bola dosť veľká. Pre mesto to bolo skvelá reklama, pretože sme boli vždy v hlavných športových správach na všetkých televíznych kanáloch. Celkovo tu ožil celý cestovný ruch. Na hokej sa chodili pozerať ľudia z celého okolia, mali sme tu autá zo Sniny či Medzilaboriec.

Ľudia, ktorí prišli, si zašli aj do obchodov, reštaurácii či pohostinstiev. Taktiež tu chodili aj fankluby z iných miest a zistili, že v Humennom máme krásny stánok s dobrými službami na vysokej úrovni a nielen nejakú maštaľ, ktorá o chvíľu spadne.

Koho favorizujete na zisk majstrovského titulu?

Musím priznať, že titul prajem Popradu. Zmenili trénera a všetko im tam parádne klaplo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport