Na hlavný obsah

Handlovský si do vitríny pamätný puk za historický gól Humenného neodložil, Lineta pamätný prsteň potešil

Košice vykročili za obhajobou titulu úspešne.

Handlovský si do vitríny pamätný puk za historický gól Humenného neodložil, Lineta pamätný prsteň potešil
Na snímke gólová radosť hráčov Humenné v 1. kole hokejovej Tipos extraligy. Foto: TASR

Žreb 31. ročníka Tipos extraligy postavil proti sebe hneď na úvod úradujúceho majstra z Košíc a nováčika z Humenného. Pred zrakom takmer 4000 fanúšikov sa prekvapenie v Steel aréne nekonalo. Zverenci Dana Cemana zvíťazili v pomere 4:1, o čom rozhodla vydarená úvodná dvadsaťminútová.

Do streleckej listiny sa postupne zapísali Berger, Lunter a Fejes. V poslednej tretine pridal ešte jeden presný zásah Lamper. Z Humenčanov prekonal Jaroslava Janusa len Lukáš Handlovský.

Ten si však z košického ľadu puk, ktorý by mu pripomínal historický prvý extraligový presný zásah levov, neodniesol. „Puk pravdepodobne skončil po nejakej ďalšej akcii v hľadisku,“ priznal po stretnutí. Na strane Košíc vládla s výnimkou predvedenej hry v druhej tretine spokojnosť. „Som rád, že sa nám podaril takýto dobrý začiatok, dali góly a upokojili sa,“ povedal Mário Lunter.

Pre Luntera je prsteň motiváciou

Ešte pred úvodným buly sa uskutočnil na ľadovej ploche slávnostný ceremoniál, počas ktorého smerovala pod strop Steel arény majstrovská vlajka, ktorá bude Košičanom pripomínať triumf vo vlaňajšom ročníku. Cennú pamiatku v podobe prsteňov si následne z rúk košického vedenia prebrali samotní hráči, ktorí sa podpísali pod košický úspech.

„Bolo to pekné spestrenie a bodka za minulou sezónou. Teraz sa už musíme pozerať dopredu. Ak mám povedať pravdu, prsteň som si ešte nestihol poriadne pozrieť,“ reagoval tesne po stretnutí útočník Patrik Lamper.

Na snímke vyvesenie vlajky majstri SR HC Košice 2022/2023 v Steel Aréne.Foto: TASR

Jeho nový kúsok pochválil aj spoluhráč Mário Lunter, ktorý verí, že rovnaký šperk si vo farbách Košíc nastokne na prst aj on. „Prstene sú veľmi pekné. Gratulujem chlapcom a verím, že krôčik po krôčiku vybodujeme domček ako sa im to podarilo vlani. Pre nás nových hráčov je to určite veľká motivácia, pretože každý športovec chce vyhrávať,“ prezradil autor druhého presného košického zásahu.

Pamiatku si odniesli aj Humenčania

Domáci hokejisti v bielych dresoch však neboli jediní obdarovaní. Pamätný predmet si domov odniesli aj dvaja bývalí Košičania, Jakub Lintet a Denis Paršin, ktorí aktuálne pôsobia v službách Humenného.

„Bolo to trocha špecifické. Predsa len je to ceremoniál, takže človek si zaspomína na tie zápasy a kus dobrej práce, ktorú sme vlani odviedli. Prsteň je veľmi pekná pamiatka,“ reagoval na počin svojho bývalého zamestnávateľa Linet.

To však bola minimálne do druhej tretiny jediná radosť, ktorú Košičania Humenčanom a svojim dvom bývalým spoluhráčom dopriali. Hokejisti z metropoly východu sa do nováčika poriadne zahryzli už od prvých chvíľ a vďaka trom gólom v rozmedzí štyroch minút sa ujali vedenia 3:0.

„Vedeli sme, že Košice na nás vybehnú a budú chcieť rozhodnúť zápas čo najskôr. My sme sa na to sústredili, ale hneď od začiatku nám ukázali svoju kvalitu. Chvíľu nám trvalo dostať sa do tempa. Od druhej tretiny sme im už boli vyrovnaným súperom a možno sme si zaslúžili nejaký ten gól navyše,“ zhodnotil úvodné extraligové vystúpenie Humenného hráč s číslom 93 na drese.

Musia pokračovať v poctivej práci

„V druhej tretine nás zodvihli presilovky, ktoré nám pomohli zastaviť ich tlak. Nemuseli sme myslieť len na bránenie. To nám pomohlo, aby sme sa mohli dostať do nejakých šancí. Musíme poctivo pracovať aj naďalej, keďže náš tím je v podstate zložený nanovo,“ naviazal na Linetové slová skúsený 37-ročný Lukáš Handlovský.

Na snímke gólová radosť hráčov Humenné v 1. kole hokejovej Tipos extraligy. Foto: TASR

Zlepšenie humenských levov v prostrednom dejstve potvrdil aj útočník Košíc Mário Lunter.

„Bolo dôležité dostať sa do zápasu hneď od začiatku. Som rád, že sa nám podaril takýto dobrý začiatok, dali góly a upokojili sa. Prvú tretinu sme kontrolovali, ale v druhej sme poľavili a Humenčania zas pridali. Vyvarovať sa musíme straty pukov a druhú tretinu hrať jednoduchšie. Počas prestávky sme si však niečo povedali a v poslednom dejstve už hrali náš hokej,“ nechal sa počuť slovenský reprezentant.

Handlovský s historickým zápisom

Ten, kto po prvom dejstve očakával, že v rovnakom duchu sa bude niesť aj prostredné dejstvo, ostal poriadne prekvapený. Zvýšený hlas v kabíne nováčika padol na úrodnú pôdu a hostia od Laborca sa začali viac osmeľovať.

Domáci im navyše behom piatich minút ponúkli tri početné výhody. Ako jediný dokázal hneď tu prvú zužitkovať Lukáš Handlovský, ktorý tak bude už navždy zapísaný ako historický prvý extraligový strelec Humenného.

„Bola to taká presilovková situácia. Obranca Košíc na mňa vyvíjal tlak a snažil som sa ho obstreliť. Bol to taký gól so šťastím, nevidel som ho ja ani ich brankár. Len som počul, že zazvonila žŕdka a spoluhráči začali dvíhať ruky,“ opísal pamätný moment Handlovský.

Ten si však do vitríny pamätný puk neodniesol. „ To, že ide o historický gól som si v tej rýchlosti ani neuvedomil. Puk pravdepodobne skončil po nejakej ďalšej akcii v hľadisku. Vnímal som to tak, že padol za stavu 1:3. Ak by mal prívlastok víťazný, bolo by to iné ,“ priblížil bývalý útočník Michaloviec, Popradu či Banskej Bystrice.

Hráči z metropoly východu tak zaznamenali víťazný vstup do sezóny po štyroch rokoch. Naopak, Humenčania si musia na prvé body v najvyššej súťaží ešte počkať. Ľahké to mať však nebudú. V extraligovej premiére pred domácimi fanúšikmi vyzvú v nedeľu 17. septembra HC Slovan Bratislava. Košičania privítajú v Steel aréne Banskú Bystricu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport