Na hlavný obsah

Dostať slovenského hráča do Humenného je náročné. V extralige nechceme byť len do počtu, vraví manažér Tirpák

Vedenie klubu chce ukázať, že aj v Humennom sa dá robiť kvalitný hokej.

Dostať slovenského hráča do Humenného je náročné. V extralige nechceme byť len do počtu, vraví manažér Tirpák
Na snímke víťazi Tipos Slovenskej hokejovej ligy v sezóne 2022/2023 - HC 19 Humenné. Foto: TASR

Pred začiatkom uplynulého ročníka vstupovalo Humenné do sezóny v Tipos SHL so skromnými vyhláseniami. Ich hlavným cieľom bolo prejsť cez štvrťfinále. Postup do najvyššej súťaže nespomínal nikto.

Dnes, po roku, je všetkému inak a v meste pri Laborci majú plné ruky práce s prípravami na historicky prvý extraligový ročník. Aká je aktuálna situácia v klube nováčika, priblížil v rozhovore pre spravodajský web RTVS športový manažér Peter Tirpák.

Tlak bol na súperoch

Hokej v Humennom dosiahol aj vďaka vašej práci historický úspech. Ako ste si užili oslavy?

Musím sa priznať, že po zápase som sadol do auta a šiel domov. Na druhej strane, chlapci si to veľmi užili. Stáli na každej benzínovej pumpe a oslavovali dlho do rána. Potom pokračovali počas ďalších dní až do nedele, keď sa potešili s fanúšikmi na námestí.

Predpokladám, že pozitívne ohlasy ste dostali nielen od domácich fanúšikov, ale naprieč celým Slovenskom.

Samozrejme, pretože jasným adeptom na postup bola Žilina a svojím spôsobom aj v semifinále bol favoritom Martin. Oni boli ašpiranti na víťazstvo v prvej lige a na postup do extraligy. Oboch sa nám podarilo poraziť, čím sme dosť prekvapili hokejovú verejnosť.

Teraz, keď sa po mesiaci obzriete späť, aký bol recept Humenného na úspech? Ako sa podarilo zdolať favorizovanú Žilinu?

V prvom rade bolo dôležité, že sme splnili náš primárny cieľ, čo bol postup do semifinále cez Modré krídla Slovan. Musím však priznať, že B-tím Slovana ukázal, že je to veľmi perspektívne mužstvo, zložené z mladých chlapcov, ktorí dobre korčuľovali a hrali do tela. Boli veľmi nepríjemným súperom, no od nás sa postup očakával.

Keď sa nám po rokoch podarilo splniť cieľ a postúpiť do semifinále, všetkým spadol kameň zo srdca a hokej sme si začali užívať. Recept bol teda taký, že tlak nebol na nás, ale na súperovi. Naše mužstvo sa zomklo a kolektívnym výkonom, charakterom a kolektívnou partiou sme porazili Martin a nakoniec aj Žilinu.

Všetko, čo treba, splnia

Nechajme už minulý ročník tak a poďme sa venovať budúcnosti. S postupom do extraligy súvisí aj mnoho podmienok, ktoré musíte splniť. Na nedostatok práce sa asi nemôžete sťažovať?

To určite nie. Sám veľmi dobre viem, čo všetko je potrebné vykonať po postupe do najvyššej súťaže, pretože som to isté už zažil aj v Michalovciach. Treba si objektívne povedať, že Humenné nie je na hokejovej mape dlho, keďže v sezóne 2019/2020 sme boli ešte druholigovým mužstvom.

Následne sme odohrali v prvej lige tri sezóny a zrazu sme v extralige. Nemáme také meno, ako mali v tom čase Michalovce. Pre nás je to ešte ťažšie. Infraštruktúru splníme tak či tak, avšak čo sa týka hráčskeho kádra, tak je omnoho ťažšie presvedčiť hráčov, aby prišli do Humenného.  

K skladbe kádra sa ešte dostaneme, avšak aké zmeny musíte vykonať na zimnom štadióne, ak chce Humenné hrať v extrealige?

Náš štadión je sám o sebe pekným hokejovým stánkom, ale musíme splniť veci, ako je napríklad kamerový systém, bez ktorého sa extraligové duely nemôžu hrať. Taktiež potrebujeme vytvoriť press centrum. Vieme o týchto veciach a už sme na nich začali aj pracovať.

Vravíte, že ste na nich už začali pracovať. V akej fáze sa aktuálne nachádzate?

Aktuálne mesto schválilo peniaze na tieto účely a prebiehajú rôzne výberové konania a obstarávania. Dá sa teda povedať, že proces je spustený a v najbližších dňoch, možno týždňoch, zabezpečíme všetko potrebné. Do začiatku sezóny bez pochýb splníme všetko, čo treba, ak chceme hrať extraligový hokej.

Mesto sľuby dodržiava

Napĺňa sľúbená podpora zo strany mesta vaše očakávania?

Musím povedať, že jednoznačne áno. Nielen mesto, ale aj poslanci a fanúšikovia nás podporujú. Cítime, že keď sme sa do extraligy už dostali, tak všetci ľudia v meste si ju zaslúžia a chceme urobiť všetko potrebné, aby tu aj bola. Veríme, že to nebude len na jeden rok. 

V posledných týždňoch sa na slovenskej hokejovej scéne riešil najmä konflikt medzi zväzom a klubmi, ktoré sa chceli osamostatniť a riadiť si vlastnú ligu. Ako to ovplyvnilo vaše prípravy, keďže ste nevedeli, v akej lige budete pôsobiť?

Myslím si, že aktuálne sa už nachádzame vo fáze, kedy sa kluby dohodli so zväzom. Dovolím si povedať, že sa dohodne posledných pár vecí a liga bude naďalej prebiehať pod zväzom s dvanástimi účastníkmi tak, ako tomu bolo aj doteraz.

Za nás musím priznať, že sme pred mesiacom ešte nevedeli, že v nejakej extralige budeme, takže sme do týchto vecí veľmi nezasahovali. Tie veci riešia kluby, ktoré sú v najvyššej súťaži dlhodobejšie ako my. Postúpili sme, vieme, že máme právo hrať najvyššiu súťaž a ako hovorím, do tých vecí, čo sa diali v extralige pred tým, sme až tak nevideli.

S postupom do extraligy je nevyhnuté navýšiť aj rozpočet. O koľko ste ho museli navýšiť?  S akou sumou budete pracovať?

Určite potrebujeme minimálne raz taký rozpočet, ako sme mali v prvej lige minulú sezónu. Budeme sa musieť pohybovať okolo jedného milióna eur. Veríme, že sa nám to s podporou mesta a sponzorov podarí a zvládneme to.

Humenné postúpilo do extraligy.
Ján Ťavoda sa raduje z postupu do extraligy v drese Humenného. Foto: TASR

Na východe pôsobia v extralige ďalšie štyri kluby. Dá sa povedať, že Michalovce sú vašim susedom. Aké náročne je zháňať sponzorov v takejto konkurencii?

My sa zameriavame len na náš región, ale sponzori určite pribudli a ešte aj pribudnú. Aj na tom musíme popracovať, keďže bez peňazí sa hokej a ani žiaden iný šport robiť nedá. Vidíme, že aj z ich strany je väčší záujem, ako tomu bolo pominulé roky.

Ostane viac ako polovica hráčov

Na vašich oficiálnych komunikačných kanáloch ste zatiaľ nepotvrdili žiadne mená hráčov, ktorí budú v premiérovom extraligovom ročníku hájiť farby Humenného. Ako ste na tom so skladbou kádra?

Poviem pravdu, ešte sme len na začiatku. Niektorých hráčov sme už oslovili a postupne budeme už čoskoro môcť predstaviť prvé mená. Kedy presne, to ešte neviem, ale pracujeme na tom. Z postupového tímu ostane viac ako polovica hráčov.

Je jasné, že posily, ktoré budeme zháňať, musia byť lepšie ako tí chlapci, ktorí postup vybojovali. Veríme, že hráči ako Safaraleyev, Vrábeľ, Krajňák, Lačný či Novota, ktorí chodili počas sezóny aj na striedavé štarty, sa svojej pozície ujmu.

Ako ostatné kluby, aj vy asi naplníte legionársku kvótu.

Nebudem klamať, naša poloha je taká, aká je a máme problém dostať nejakého Slováka na východ. To znamená, že budeme musieť. Vieme to s určitosťou povedať už teraz.

Vravíte, že dostať Slovákov do Humenného je náročné. Čím sa ich budete snažiť presvedčiť?

Každý, kto má pozná vie, že to čo poviem, sa snažím splniť. Tak sme fungovali aj túto sezónu. Chceme to robiť tak rodinne a zároveň ukázať hráčom, že aj v Humennom sa dá robiť extraligový hokej na slušnej úrovni. Musíme ukázať, že vieme zabezpečiť také podmienky, aké si extraligoví hráči zaslúžia a majú mať.

Rovnako, ako ste ešte neinformovali o podpísaných hráčoch, tak ste ešte neprezradili, ako bude vyzerať zloženie realizačného tímu. Môžete k tomu povedať niečo viac?

Zatiaľ, kým nemáme nič podpísané, môžem len povedať, že sa blížime k dohode a realizačný tím bude čoskoro zložený. Mená neprezradím, ale určite ho rozšírime, pretože nemôžeme fungovať s dvomi trénermi. Určite potrebujeme ešte aspoň jedného trénera brankárov.

Tréner Humenného

Plánujte rozšíriť aj manažment klubu?

To je otázka budúcnosti. Zatiaľ to rozbiehame tak, ako sme boli. Uvidíme, čo prinesie blízka budúcnosť a aké budú finančné možnosti, od ktorých všetko závisí. Nebránime sa tomu, podľa mňa aj budeme musieť, ale zatiaľ musíme robiť s tým, čo máme.

Bašty budú lákadlom

Podľa oficiálnych zdrojov je kapacita zimného štadióna 3150 divákov. S akou návštevnosťou budete v klube spokojní?

Verím, že keď do Humenného príde Slovan, Košice, Poprad, Nitra, Trenčín, Banská Bystrica či Zvolen, čo sú bašty slovenského hokeja, tak náš zimný štadión bude plný do posledného miesta.

Všetci tomu veríme a dúfame, že to tak bude, pretože v Humennom takéto extraligové tímy ešte nikdy pred tým neboli a teraz budú chodievať pravidelne. Dúfam, že fanúšikovia si cestu na štadión nájdu.

Čo prinesie extraliga mestu Humenné a čo na oplátku prinesie Humenné extralige?

Tým, že sme sa dostali do extraligy, sme celému Slovensku ukázali, kde je Humenné a že aj tu sa dá robiť hokej. Verím, že sa nám o tom podarí presvedčiť všetkých. Taktiež dúfam, že sa nám podarí oživiť región, najmä keď budeme hrať zápasy doma a prídu nás podporiť ľudia z blízkeho okolia.

Predpokladám, že keď budeme hrať derby duely proti Michalovciam, tak k nám príde aj množstvo ich fanúšikov a naopak. Ak to tak bude, tak ožije nielen mesto, ale aj celý región.

Nielen počas tohto rozhovoru, ale celkovo je z vás a pána prezidenta klubu Petra Ždiňáka cítiť úprimné odhodlanie. Čo vás oboch poháňa vpred?  

V prvom rade nás poháňa fakt, že v Humennom nikdy pred tým extraliga nebola. Sme prví, ktorí boli pri historickom postupe do najvyššej súťaže. Každý, kto príde po nás, už bude len druhý, tretí atď.

Samozrejme, keď sa nám už podarilo dostať do extraligy, tak nechceme byť sklamaním ligy. Práve naopak, chceme sa pobiť o čo najlepšie výsledky a nebyť len do počtu. Budeme sa snažiť poskladať mužstvo čo najlepšie, v rámci možností, a vytvoriť také podmienky, aby sme neboli outsideri. Toto je aktuálne naším cieľom.

Možno je na túto otázku ešte skoro, ale s akými cieľmi pôjde Humenné do extraligy?

Iný cieľ, ako záchranu, si nemôžeme dať. Musíme sa držať pri zemi. Ak sa nám podarí zachrániť, tak budeme veľmi spokojní. Všetko, čo sa nám podarí navyše, bude len čerešničkou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport